Зміни у професії фармацевта у Польщі з 2023 року

1745
Facebook Twitter
Зміни у професії фармацевта у Польщі з 2023 року

Що включає проєкт? Де вчитися на фахівця з фармацевтичного та медичного права? Ці та інші важливі питання ми обговоримо у статті.

Фармацевт — це людина, якій довіряє місцева громада. Консультації та поради щодо ліків, які варто купувати, дозувати або боротися з легкими недугами, часто можуть замінити візит до лікаря первинної медичної допомоги. День фармацевта на роботі повний безлічі обов'язків. У 2020 році набув чинності Закон про професію фармацевта, який покликаний підвищити її авторитет, збільшити значущість у діяльності, пов'язаній з профілактикою, фармакотерапією та зміцненням здоров'я. Що включає проєкт? Де вчитися на фахівця з фармацевтичного та медичного права? Ці та інші важливі питання ми обговоримо у статті.

Де вивчати фармацевтичне та медичне право у Польщі?

Фахівці центру польської освіти UP-STUDY стверджують, що за напрямком фармакології, а також пов'язаного з нею права не обов'язково навчатися у профільному університеті. Якщо Ви визначилися з містом навчання, а також є кілька університетів на прикметі, можете перевірити у них наявність потрібної спеціальності. Бажаючи вивчити тонкощі правової системи щодо фармації, у багатьох випадках варто вибрати широкопрофільну освітню установу, адже плата за рік буде нижче, при цьому не поступаючись у питаннях якості. Одним з оптимальних рішень буде вибір Університету психології та гуманітарних наук у Варшаві, спеціальність «Медичне та фармацевтичне право». Навчання за передовою програмою дозволить отримати потрібний обсяг знань, а якісний диплом дозволить працевлаштуватися у перші місяці після закінчення навчання. До речі, даний ВНЗ є партнером нашого центру, тому, якщо Ви хочете гарантовано до нього вступити, звертайтесь до представництв UP-STUDY. 

Професія фармацевта — що зміниться?

Хороший фармацевт повинен мати авторитет. Акт повинен гарантувати, що клієнт в аптеці отримає допомогу у більшому ступені, ніж раніше. Проєкт був створений з метою розширення сфери медичних послуг, що надаються фармацевтами. Мета — підвищити безпеку пацієнтів та забезпечити постійний професійний нагляд за фармакотерапією у співпраці з лікарем.

Як саме зміниться професія фармацевта у Польщі? Відповідно до ст. 4 законопроєкту, фармацевти зможуть надавати фармацевтичну допомогу, яка містить:

  • проведення фармацевтичних консультацій — що полегшує доступ пацієнтів до професійних знань та обмежує їх споживання продуктів, які не потрібні у процесі лікування;
  • проведення оглядів ліків та оцінка фармакотерапії з урахуванням ситуацій з наркотиками — для виявлення та розв'язання проблем та забезпечення безпеки у процесі фармакотерапії (щоб уникнути небажаних лікарських взаємодій);
  • розроблення індивідуального плану фармацевтичної допомоги з урахуванням проблем з наркотиками пацієнта — так, щоб фармацевтична допомога була систематизована та раціоналізована, та пацієнт приймав саме ті лікарські засоби, які йому були необхідні;
  • проведення діагностичних тестів — прості, пов'язані з фармакотерапією та не потребують відвідування лікаря.

У законопроекті також передбачено, що:

  • в області основного забезпечення фармацевтичної допомоги фармацевт буде залежати від власника аптеки;
  • фармацевт лікарні зможе брати участь у роботі терапевтичного комітету, клінічних випробуваннях, управляти лікарськими засобами та медичними приладами — за погодженням з лікарем;
  • будуть введені кваліфікаційні курси;
  • фармацевт з науковими або професійними досягненнями у цій галузі зможе визнати це досягнення еквівалентним реалізації програми спеціалізації.

Підсумовуючи, зауважимо, що як можна прочитати на порталі www.premier.gov.pl: «Законопроєкт не містить будь-яких положень, які регулюють або обмежують свободу окупації фармацевтичних фахівців». Говорячи про те, коли закон набере чинності підкреслимо, рада міністрів прийняла проєкт, представлений міністром охорони здоров'я. Відповідно до останньої статті документа, він почне діяти через три місяці після публікації у «Журналі законів».

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Знижка 200-300 євро при вступі в Академію Фінансів та Бізнесу Вістула

Пропозиція

Вступайте на осінь 2023 в Академію Вістула та оплачуйте навчання з ексклюзивною знижкою

Закінчується

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини