Професійний барометр: кого шукають роботодавці у Польщі?

1181
Facebook Twitter
Професійний барометр: кого шукають роботодавці у Польщі?

Фахівці в яких напрямках також можуть відкинути страхи та спокійно будувати кар'єру? Дізнаєтеся про це зі статті.

Молоді люди хвилюються перед вибором майбутньої професії. Не менше стресу відчувають студенти, що знаходяться на стадії завершення навчання. Все це тому, що щорічно трохи змінюються тенденції ринку праці. Кого у цьому році будуть розшукувати роботодавці Польщі, якій охоче віддають перевагу у плані професійного розвитку українці та інші іноземці? Водії, будівельники та викладачі фахових предметів будуть серед найбільш дефіцитних професій у 2022 році у Польщі — згідно з опитуванням «Професійний Барометр». У бухгалтерії також не виникне проблем з пошуком роботи. Фахівці в яких напрямках також можуть відкинути страхи та спокійно будувати кар'єру? Дізнаєтеся про це зі статті.

Найбільш популярні професії — які?

Професійний барометр — це циклічне дослідження, проведене бюро праці воєводства від імені Міністерства праці Республіки Польща. Воно спрямоване на вивчення того, за якими професіями найважче знайти роботу у конкретному році.

Згідно зведеного звіту досліджень у Польщі «Барометр професій 2021», вони були розділені на три групи:

  • нестача професій, в яких не повинно бути ніяких труднощів у пошуку роботи, оскільки попит роботодавців буде великим, а постачання працівників з потрібними навичками — невелике;
  • професії стійкі, в яких число робочих місць буде близько до числа людей, здатних взятися за роботу у даному типі діяльності (попит та пропозиція будуть збалансовані);
  • надлишкові професії, де працевлаштування може бути важчим через низький попит та/або надмірне число кандидатів, що відповідають вимогам роботодавців.

Дефіцит професій у Польщі

Результати дослідження показують, що у 2022 році роботодавці зіткнуться з проблемами наймання при пошуку відповідних працівників з багатьох галузей. У першій групі цілих 31 професія, представники якої будуть мати найбільшу популярність серед роботодавців.

Кого шукають роботодавці? Фахівці центру польської освіти UP-STUDY звертають увагу на те, що попит на ринку праці на кваліфікованих будівельників та майстрів роками був на високому рівні, та все вказує на те, що ця тенденція збережеться. Як і у попередні роки, у 2022 році затребувана зайнятість знову буде містити професії водіїв вантажівок та сідельних тягачів, а також зварників, медсестер та акушерів, незалежних бухгалтерів та водіїв автобусів.

Найбільш бажаними професіями у 2022 році у Польщі є: фахівці з бетонозмішування та металевих кріплень; муляри та тинькарі;

асфальтоукладальники; теслі та слюсарі; покрівельники; електрики та електромеханіки; фізіотерапевти та масажисти;

перукарі; водії автобусів; водії вантажівок та тягачів; кравці та робочі з виробництва одягу; кухаря; лікарі; складські робітники; автомеханіки; слюсарі-монтажники; практичні вчителі; викладачі фахових предметів; оператори та механіки землерийної техніки; оператори верстатів; особи, які здійснюють догляд за людьми похилого віку або інвалідами; пекарі; працівники обліку та бухгалтерії; спеціалісти з оздоблювальних робіт у будівництві; будівельники; деревообробні робочі та теслі; незалежні бухгалтери; зварювальники.

Варто зауважити, що значна частина зазначених професій вимагає вищої освіти, але це не обов'язково повинен бути профільний університет. Щоб підібрати для себе потрібну спеціальність, при цьому навчання не вимагало колосальних інвестицій, рекомендуємо звернути увагу на такі установи: Академію Вістула, Вроцлавський університет бізнесу, Університет банківської справи у Вроцлаві чи Академію суспільних наук, а також інші обрані ВНЗ Польщі, детальну інформацію про які Ви можете отримати у будь-якому представництві UP-STUDY.

Отже, про поліпшення ситуації на ринку праці РП свідчить той факт, що число професій, визнаних надлишками, з кожним роком зменшується. У 2015 році їх було ще 15, а за прогнозом на 2022 рік — лише одна. У Польщі сьогодні занадто багато економістів. Людям з такою освітою у багатьох випадках доведеться задуматися про переорієнтацію та шукати роботи у суміжних областях, наприклад, у бухгалтерському обліку.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Знижка 150-200 євро при вступі у Вроцлавську Академію Бізнесу

Пропозиція

Вступайте на осінь 2024 у Вроцлавську Академію Бізнесу та оплачуйте навчання з ексклюзивною знижкою

Закінчується

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини