Зміни у правилах страхування для докторантів, які навчаються у Польщі

5192
Facebook Twitter
Зміни у правилах страхування для докторантів, які навчаються у Польщі

У зв'язку з набранням чинності з 1 жовтня 2018 року Конституції для науки, змінюються правила страхування для докторантів, які навчаються у закладах вищої освіти Республіки Польща.

У зв'язку з набранням чинності з 1 жовтня 2018 року Конституції для науки, змінюються правила страхування для докторантів, які навчаються у закладах вищої освіти Республіки Польща. Ці правила будуть стосуватися тих, хто почне навчання для досягнення освітньо-кваліфікаційного рівня доктора наук у 2019/2020 та у наступні роки. Щоб розуміти, що їх чекає у майбутньому, краще завчасно ознайомитися з новими положеннями, які ми викладемо нижче.

Як це було досі?

До внесення змін, у докторантів були майже однакові принципи страхування зі студентами інших ступенів (бакалавр, магістр). Єдиним винятком було те, що перші могли використовувати безкоштовні медичні послуги, що пропонуються на державних підприємствах. Крім того, вони мали можливість отримувати пільги для покриття наслідків нещасного випадку або професійного захворювання, що виникають в особливих обставинах. Серед іншого, докторанти отримували право на пенсію з інвалідності та одноразову компенсацію. Крім того, студенти докторантури не мали можливості відкласти свої внески на пенсію та не мали права на отримання допомоги на випадок хвороби та материнства.

Що зміниться у зв'язку з набранням чинності змін Конституції для науки?

Новий закон про вищу освіту виразно поліпшить становище докторантів. Вони будуть обов'язково підлягають пенсійному, інвалідному страхуванню та страхуванню від нещасних випадків. Страхування на випадок хвороби буде проводитися на добровільній основі. Гроші за вищевказані переваги будуть частково зібрані зі стипендій, які вони отримають. Це положення буде також застосовуватися до осіб, які почнуть докторантуру у навчальному році 2018/2019 або у наступні роки. Ті, хто вже почав навчання для досягнення зазначеного ступеня, також зможуть подати заявку на отримання пільг, присуджених за новими правилами, але тільки за умови, що вони закінчать курс PhD після 31 грудня 2021 року.

Що являє собою «Конституція для науки»?

За словами міністра науки та вищої освіти, Ярослава Говіна, для університетського життя настав період істотних змін. Проте він особливо підкреслив, що всі нововведення анітрохи не викличуть негайної революції в установах освіти Польщі. Увага центрів спочатку буде сконцентрована на формуванні змінених статутів. Даний закон, який набув код 2.0 вже набрав чинності 01.10.2018. Він став приймачем закону Польської Республіки про вищу освіту, дії кредитів та студентських позик, закону про кваліфікації та наукові звання, а також, що важливо, закону про фінансування освіти та науки. Зверніть увагу, даний закон набув чинності негайно та тепер керівники установ освіти всіляко сприяють правильному його трактуванню. Вищі навчальні заклади максимально сконцентрувалися на регулюванні питань, що виникли у підвладних університетах, щоб не допустити свавілля. Міністр, Ярослав Говін, в останньому своєму інтерв'ю закликає керівників ВНЗ до терпіння та проявлення пильності. Особливу увагу варто приділити внутрішній та організаційній структурі філій.

На додаток до змін у статутах, студенти повинні проходити більш складні іспити. На сесії кожен академічний або дослідний та викладацький склад університету повинен бути призначений на конкретну дисципліну. Вищі школи також очікують омолодження команд через ліквідацію мінімумів персоналу.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Безкоштовний підбір житла у Польщі

Пропозиція 0 грн

Компанія UP-STUDY пропонує абітурієнтам, які вступають на осінь 2024 безкоштовний пошук житла у Польщі.

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини