Докторантура у законі 2.0. Зміна «Закону про науку та вищу освіту» у Республіці Польща

6338
Facebook Twitter
Докторантура у законі 2.0. Зміна «Закону про науку та вищу освіту» у Республіці Польща

Аспіранти університетів Республіки Польща з нового навчального року будуть вчитися за піонерською моделлю. Як же це буде виглядати, розглянемо більш детально у цій статті.

Аспіранти університетів Республіки Польща з нового навчального року будуть вчитися за піонерською моделлю. Закон про вищу освіту та науку, що набрав чинності 1 жовтня 2018 року, передбачає введення докторантури. Вона замінить нинішній спосіб навчання студентів, які продовжують свою академічну діяльність після отримання освітньо-кваліфікаційного ступеня магістра. Як же це буде виглядати, розглянемо більш детально нижче у статті.

Конференція НКН. Які основні питання були обговорені?

Представники наукових кіл зустрілися на форумі NKN у Торуні, щоб поговорити про організацію докторантури, представленої разом з Конституцією для науки. Установи, які на даний час знаходяться на стадії створення та організації, будуть діяти з наступного навчального року.

ВИЩІ ДОКТОРСЬКІ ШКОЛИ ТА ДОКТОРАНТУРА

Чинна система докторантури вважається неблагополучною. Міністерство науки та вищої освіти Польщі прагне поліпшити цю модель, тому що навчання на даному етапі у вищій школі є одним з найбільш важливих напрямків у науковій освіті. Міністерство хоче надати аспірантам відповідні умови для ведення бізнесу та обміну думками, серед іншого, через реальну перевірку володіння іноземною мовою, оцінку введених шкіл та зовнішню оцінку якості.

Важкий період для польських університетів

Не кожен польський заклад освіти зможе створити докторантуру. Це будуть робити тільки університети та дослідницькі підрозділи, що працюють на найвищому рівні. На поточний момент, однак, навчальні установи переживають важкий період, тому що організація докторських шкіл знаходиться на стадії визначення структури, положень, перше освітніх програм та правил найму.

Виходячи з інформації, наданої у Конституції для науки, система навчання докторантів буде повністю перебудована. Які найбільш важливі зміни?

  • Попередні докторантури (третій цикл навчання) замінені навчанням аспірантів у докторських школах. Останні будуть управлятися всім університетом, а не — як у випадку докторантури, прийнятним університетським підрозділом.
  • Закріплюється право керувати докторською школою з науковою категорією — вона може проводитися організацією, що здійснює наукову діяльність, крайньою мірою, у двох наукових дисциплінах категорії A +, A або B +.
  • Поділ на режими (очної та заочної) докторантури виключено.
  • Навчання у докторантурі безкоштовне для аспірантів.
  • Кожен учасник докторантури отримає стипендію.
  • Замість екологічних докторських досліджень організації, суб'єкти, які мають, принаймні, одну наукову категорію не нижче B+, можуть мати спільну докторську школу.
  • Замість загальноуніверситетських докторських положень приймаються докторські нормативні акти, прийняті сенатами або науковими радами для окремих докторських шкіл відповідно.

Докторанти, які почнуть навчання у докторантурі до 2019/20 навчального року, продовжують вчитися відповідно до чинних принципів.

Багатьох фактичних учнів докторантури хвилює питання: «Чи підлягають оподаткуванню стипендії докторантів, які навчаються за старими принципами?». Відповідаючи підкреслимо — ні. Докторські стипендії, отримані аспірантами, які почали навчання у докторантурі до 2019/20 навчального року, будуть звільнені від прибуткового податку з фізичних осіб, стипендії не будуть зменшуватися коштом внесків до системи соціального забезпечення. Повинні бути покриті тільки стипендії, які виплачуються у рамках докторських шкіл — докторантів, які навчаються там з 1 жовтня 2019 року. Поточні дослідження PhD повинні бути продовжені у цьому відношенні на поточних принципах.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

28 стипендій на 50% знижку на навчання

Пропозиція

Для всіх учасників UP-STUDY. Бронюйте за собою місце у конкурсі прямо зараз

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини