Житло в Києві для студентів. Де дешевше оренда, в столиці України або Польщі?

7198
Facebook Twitter
Житло в Києві для студентів. Де дешевше оренда, в столиці України або Польщі?

У скільки обходиться оренда квартир в українській столиці та де дешевше, в Україні чи Польщі, розглянемо більш детально в даному нарисі.

Студенти з маленьких провінційних міст прагнуть здобувати вищу освіту в столиці або в європейських країнах. У першому випадку, вибір зупиняється на рейтингових київських університетах, у другому, на установах вищої освіти Республіки Польща. Порівнюючи якість знань та диплома цих двох держав, доводиться визнати, що польські ВНЗ значно випереджають вітчизняні. З огляду на нестабільну політичну, економічну та соціальну ситуації в Україні, студенти столичних університетів повністю знаходяться на забезпеченні батьків. Не маючи близьких родичів в Києві, у яких можна було б пожити на час навчання, студенти проживають в гуртожитках або на винайнятих квартирах, що теж влітає в копієчку. У скільки обходиться оренда квартир в українській столиці та де дешевше, в Україні чи Польщі, розглянемо більш детально в даному нарисі.

Житло для українських студентів. Довгострокова оренда в Києві

Як не дивно, але ринок оренди нерухомості Києва динамічно розвивається, оскільки, громадяни з провінційних міст, в пошуках заробітку та кращого життя приїжджають в столицю, та, природно, орендують житло. Тому, знайти житлову площу для оренди на тривалий термін, не так-то просто. Вступивши до столичного вищого навчального закладу, необхідно потурбуватись про житло завчасно. Державні університети надають гуртожиток, але місць на всіх охочих не вистачає, та й умови змушують бажати кращого. В такому випадку, оренда квартири — неминуча. Найдорожчими є квартири в районі Печерська, Оболонської Набережної, Хрещатика та прилеглих територій. В інших локація житло трохи дешевше.

Середня вартість однокімнатної квартири з нормальними умовами проживання та наявністю всієї необхідної техніки становить 250-450 доларів. До цієї суми необхідно додати комунальні платежі, які, на сьогодні, з огляду на подорожчання всіх послуг, складають ще майже половину від суми оплати житла. Двокімнатна квартира обійдеться в 270-550 доларів.

Де живуть українські студенти, які навчаються у ВНЗ Польщі?

У Польщі, ситуація з житлом йде майже так, як і в Україні. Студенти проживають або в гуртожитку, або на орендованих квадратних метрах. Вартість проживання в гуртожитку (приватного або державного типу) складає 130 євро. Умови досить прийнятні, оскільки в кімнаті на трьох, кожному виділяється книжкова полиця, шафа, стілець, ліжко та тумбочка. Варто особливо підкреслити, що ті студенти, які вступають до університетів РП з допомогою центру польської освіти UP-STUDY, забезпечуються житлом, причому, воно обходиться нижче ринкової вартості. Що стосується самостійного найму житла, то, необхідно ретельно читати умови договору та, найкраще, скористатися послугами ріелтора або допомогою знайомого поляка.

Річ у тому, що, крім зазначених сум за оренду та комунальні платежі, в Польщі ще є Чинш, який має на увазі оплату податку на майно, платежі за стоки, обслуговування каналізації, ліфта та інше. Він становить вагому суму, тому, потрібно бути дуже уважних, при укладенні договору. У всьому іншому, плата за однокімнатну 200-400 євро, двокімнатна — 220-550 євро.

Отже, вартість житла в столицях України та Польщі майже не відрізняється. У зв'язку з підвищенням українських комунальних платежів, вони тепер теж особливо не відрізняються за підсумковими сумами. Тому, ті студенти, які ще сумніваються, де їм краще вчитися, в РП чи в Україні повинні прийняти рішення на користь європейської країни. При аналогічних витратах на оплату навчання, проживання, харчування та інше, польські ВНЗ можуть надати значно більше переваг, як в плані навчання, так і подальшого працевлаштування.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Знижка 50% на вступ до Польщі 2024 + Курс при ВНЗ

Акція 499 євро 250 євро

Вступайте на осінь 2024 та отримуйте знижку 50% на пакет "Все включено", гарантоване зарахування, підбір житла і курс польської у ВНЗ

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини