Особливості комунальних платежів при оренді квартир у Польщі

8633
Facebook Twitter
Особливості комунальних платежів при оренді квартир у Польщі

У студентських квартирах все частіше встановлюються передплачені лічильники. Що це таке та яким є ідеальне рішення для студента? Про це поговоримо у даній статті.

Оскільки значна частина українських абітурієнтів, для придбання якісного європейського диплома відправляються до Республіки Польща, тому що вищі навчальні заклади цієї країни дають хорошу освіту, водночас з прийнятною платою, у багатьох з них виникає питання щодо місця проживання.

Як державні, так і приватні університети Польщі здатні забезпечити місцем у гуртожитку лише 9% охочих, інші орендують кімнату або винаймають квартиру. Умови оренди бувають різними, та господар не завжди хоче, щоб плата за електрику включалася в орендну плату. Якщо це вже погоджено, рента стає досить високою, та орендодавець, іноді, має матеріальну користь з такої ситуації. Оплата електрики може бути одночасно проблемою для власника та орендодавця. Тому у студентських квартирах все частіше встановлюються передплачені лічильники. Що це таке та яким є ідеальне рішення для студента? Про це поговоримо у даній статті.

Передплачений студентом лічильник, при оренді квартири у Польщі

Такі лічильники доступні у Польщі більш ніж 10 років. Передплачений лічильник, вже з назви зрозуміло, що він дозволяє використовувати тільки кількість електроенергії, за яку було раніше заплачено. Орендодавець може бути впевнений, що орендар не створить боргів за платежем, а куплену енергію він може навіть економити. Як працює лічильник попередньої оплати? Той, хто має передплачені послуги у мобільних телефонах, швидко зрозуміє принцип роботи лічильника. Орендар, щоб мати електрику, повинен купити карту, заплативши «заздалегідь» за певну кількість кіловат. Залежно від дистриб'ютора, оскільки він продає підзарядки та встановлює лічильник передоплати, є доступні поповнення на 50, 100 або 200 злотих. Ціна на енергію, куплену на картці, висока, якщо вона поповнюється у розмірі 100 злотих:

  • обсяг закупленої енергії склав: 68 кВтг = 23,62 PLN
  • компонент змінної: 68 кВтг = 19,61 PLN
  • фіксована передача: 49,21 PLN
  • коефіцієнт поширення: 2,92 PLN
  • плата оператора: 3,99

Дисплей лічильника показує повідомлення, підтверджує прийняття коду та показує кількість енергії, що залишилася. Купівля карти PLN 50 — не означає енергію цього еквівалента, дистриб'ютор також стягує відповідні збори, Ви будете платити додатково, якщо код буде куплений через платіжні термінали у партнерів дистриб'ютора або в його офісі обслуговування. Лічильник можна заряджати у будь-який час, попри те, скільки енергії залишилося, або лічильник вже сигналізував про завершення покупної енергії.

Чи обов'язкова установка такого лічильника, якщо квартира орендується студентом?

Точка зору залежить від точки сидіння, тут прислів'я працює відмінно. Господар не зацікавлений ні у чому пов'язаному з енергетичними зарядами. До тих пір, поки орендар не буде висувати жодних претензій, наприклад, що метр неправильно зчитує кіловати, які він купив, або він неправильно їх оцінює. На жаль, власник квартири, як особа, яка підписала договір з дистриб'ютором, може подати заявку від імені студента. Це спорадичні випадки. Передоплата платіжної системи не найзручніша. Перш за все, це менш зручне рішення для орендаря. Уявіть собі, що Ви вчите іспит, і тут метр вказує на низьку енергію. Не всі енергетичні компанії, які постачають енергію, зацікавлені у продажі цього типу лічильників, та не всі з них роблять лічильник доступним через Інтернет. На даний час, лічильники передоплати не є популярним рішенням у житлових будинках, частіше вони знаходяться на ділянках та у будинках для відпочинку.

Підбиваючи підсумки, фахівці UP-STUDY підкреслюють, що у випадках, якщо оренда квартири відбувається кількома студентами, це питання краще відразу врегулювати, та, можливо, якщо передплачений лічильник не встановлений, не варто наполягати на його придбанні. Все залежить від конкретної ситуації. Що стосується самої оренди житла на час навчання, нагадуємо, що студенти, які вступають з центром UP-STUDY, мають право на безкоштовний підбір житла, на вигідних умовах.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Безкоштовний курс польської мови

Пропозиція 900 грн/місяць 0 грн

Вступайте на осінь 2025 та отримуйте курс польської мови 50-100 годин безкоштовно

Закінчується

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини