Житла у Києві для студентів. Чи можна порівняти умови з Польщею?

8443
Facebook Twitter
Житла у Києві для студентів. Чи можна порівняти умови з Польщею?

Оскільки значна частина українців вступає до університетів Республіки Польща, у даній статті ми порівняємо умови проживання у гуртожитках Києва та польських міст, а також розглянемо цінову політику на оренду квартир.

Багато українських абітурієнтів, для здобуття вищої освіти вибирають університети, які знаходяться в інших, більш перспективних містах, а іноді й країнах. Такий вибір приводить до виникнення питання проживання. Навіть віддавши перевагу державним навчальним структурам, які мають у своєму розпорядженні гуртожитки, не варто бути впевненим, що житлове питання вирішиться само по собі. По-перше, місць на всіх охочих не вистачає. По-друге, вважаючи за краще для навчання один з Київських ВНЗ, не факт, що Вам сподобаються або підійдуть умови проживання у вітчизняних університетських гуртожитках. По-третє, не варто забувати, що вони теж не безкоштовні, та, дуже часто співвідношення ціна/умови, є невиправданим. Оскільки значна частина українців вступає до університетів Республіки Польща, у даній статті ми порівняємо умови проживання у гуртожитках Києва та польських міст, а також розглянемо цінову політику на оренду квартир.

Умови проживання у загальних житлах Києва та вартість оренди квартир

Залежно від структури вищої освіти, відрізняються й умови проживання, але, в основному, у більшості випадків у київських спільних оселях зустрічаються кімнати для проживання 2, 3, 4-х чоловік. Система може бути як блокова, так і коридорна. З меблів передбачена тільки загальна шафа, тумба, один стіл та кілька стільців. Як розповідають студенти вітчизняних закладів вищої освіти, заїжджаючи у гуртожиток доводиться привозити з собою хоча б книжкову полицю, техніку (праска, чайник, холодильник), причому користуватися технікою можна тільки у відведеному для цього місці. Одним з плюсів гуртожитків Києва є їх доступність. Наприклад, плата за проживання у загальному житлі Київського Політехнічного Інституту залежить від типу: при блоковій системі вона становить 670 грн, при коридорній системі — 570 грн на місяць.

Варто зауважити, що для українських студентів, які вирішили навчатися у Києві попри умови, це найбільш прийнятний варіант, оскільки оренда дуже дорого обходиться. У середньому однокімнатна квартира у спальному районі обійдеться у 300 доларів, без урахування комунальних платежів.

Які умови у польських гуртожитках?

Варто врахувати, що крім загальних жител, що належать державним освітнім структурам, також є гуртожитки приватних університетів. Умови практично не відрізняються, та цілком прийнятні для комфортного життя. Є все необхідне, меблі, техніка, кухня, спортивний зал та кімната відпочинку. Єдине, чого може не вистачати — це тиша, але там завжди весело, можна знайти або поділитися конспектами, або книгами, а також знайти однодумців у різних напрямках. Зауважимо, що абітурієнти, які вступають з центром польської освіти UP-STUDY можуть бути забезпечені житлом, причому на вигідних умовах, за цінами, нижчими за ринкові. Наші кваліфіковані фахівці здатні запропонувати кілька варіантів на вибір, а також, у разі казусної ситуації з власником житлової площі, швидко підберуть комфортну заміну. Що стосується самостійної оренди квартири у Польщі, врахуйте, що на сайтах та інших ресурсах вказується тільки плата власнику.

Щоб зрозуміти вартість комунальних, розраховуйте на 40% від суми вартості житла. Також, потрібно звернути увагу, що у РП є не комунальні платежі «чинш», який може обходитись дорожче комунальних, тому прослідкуйте, щоб він лягав на виплату власника майна.

Отже, умови у гуртожитках в Польщі краще, ніж у Києві, але, варто визнати, що вибираючи навчання у столиці України, студентам набагато дешевше вибрати загальне житло, бо оренда дуже дорого обходиться. Що стосується вибору країни навчання, звичайно, тут навіть не виникає сумнівів, що вчитися у польських університетах набагато перспективніше, причому, дуже доступно. Абітурієнти, що вступають з UP-STUDY, можуть розраховувати на забезпечення житлом, що збереже нерви та кошти батьків.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Безкоштовний підбір житла у Польщі

Пропозиція 0 грн

Компанія UP-STUDY пропонує абітурієнтам, які вступають на осінь 2024 безкоштовний пошук житла у Польщі.

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини