Житла у Києві для студентів. Чи можна порівняти умови з Польщею?

8583
Facebook Twitter
Житла у Києві для студентів. Чи можна порівняти умови з Польщею?

Оскільки значна частина українців вступає до університетів Республіки Польща, у даній статті ми порівняємо умови проживання у гуртожитках Києва та польських міст, а також розглянемо цінову політику на оренду квартир.

Багато українських абітурієнтів, для здобуття вищої освіти вибирають університети, які знаходяться в інших, більш перспективних містах, а іноді й країнах. Такий вибір приводить до виникнення питання проживання. Навіть віддавши перевагу державним навчальним структурам, які мають у своєму розпорядженні гуртожитки, не варто бути впевненим, що житлове питання вирішиться само по собі. По-перше, місць на всіх охочих не вистачає. По-друге, вважаючи за краще для навчання один з Київських ВНЗ, не факт, що Вам сподобаються або підійдуть умови проживання у вітчизняних університетських гуртожитках. По-третє, не варто забувати, що вони теж не безкоштовні, та, дуже часто співвідношення ціна/умови, є невиправданим. Оскільки значна частина українців вступає до університетів Республіки Польща, у даній статті ми порівняємо умови проживання у гуртожитках Києва та польських міст, а також розглянемо цінову політику на оренду квартир.

Умови проживання у загальних житлах Києва та вартість оренди квартир

Залежно від структури вищої освіти, відрізняються й умови проживання, але, в основному, у більшості випадків у київських спільних оселях зустрічаються кімнати для проживання 2, 3, 4-х чоловік. Система може бути як блокова, так і коридорна. З меблів передбачена тільки загальна шафа, тумба, один стіл та кілька стільців. Як розповідають студенти вітчизняних закладів вищої освіти, заїжджаючи у гуртожиток доводиться привозити з собою хоча б книжкову полицю, техніку (праска, чайник, холодильник), причому користуватися технікою можна тільки у відведеному для цього місці. Одним з плюсів гуртожитків Києва є їх доступність. Наприклад, плата за проживання у загальному житлі Київського Політехнічного Інституту залежить від типу: при блоковій системі вона становить 670 грн, при коридорній системі — 570 грн на місяць.

Варто зауважити, що для українських студентів, які вирішили навчатися у Києві попри умови, це найбільш прийнятний варіант, оскільки оренда дуже дорого обходиться. У середньому однокімнатна квартира у спальному районі обійдеться у 300 доларів, без урахування комунальних платежів.

Які умови у польських гуртожитках?

Варто врахувати, що крім загальних жител, що належать державним освітнім структурам, також є гуртожитки приватних університетів. Умови практично не відрізняються, та цілком прийнятні для комфортного життя. Є все необхідне, меблі, техніка, кухня, спортивний зал та кімната відпочинку. Єдине, чого може не вистачати — це тиша, але там завжди весело, можна знайти або поділитися конспектами, або книгами, а також знайти однодумців у різних напрямках. Зауважимо, що абітурієнти, які вступають з центром польської освіти UP-STUDY можуть бути забезпечені житлом, причому на вигідних умовах, за цінами, нижчими за ринкові. Наші кваліфіковані фахівці здатні запропонувати кілька варіантів на вибір, а також, у разі казусної ситуації з власником житлової площі, швидко підберуть комфортну заміну. Що стосується самостійної оренди квартири у Польщі, врахуйте, що на сайтах та інших ресурсах вказується тільки плата власнику.

Щоб зрозуміти вартість комунальних, розраховуйте на 40% від суми вартості житла. Також, потрібно звернути увагу, що у РП є не комунальні платежі «чинш», який може обходитись дорожче комунальних, тому прослідкуйте, щоб він лягав на виплату власника майна.

Отже, умови у гуртожитках в Польщі краще, ніж у Києві, але, варто визнати, що вибираючи навчання у столиці України, студентам набагато дешевше вибрати загальне житло, бо оренда дуже дорого обходиться. Що стосується вибору країни навчання, звичайно, тут навіть не виникає сумнівів, що вчитися у польських університетах набагато перспективніше, причому, дуже доступно. Абітурієнти, що вступають з UP-STUDY, можуть розраховувати на забезпечення житлом, що збереже нерви та кошти батьків.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Закриття набору 2024 - ОНЛАЙН День відкритих дверей

Пропозиція

Відвідайте ОНЛАЙН День відкритих дверей та дізнайтеся як встигнути вступити на осінь 2024

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини