Жінки на ринку праці Польщі — важливі та необхідні для економіки

721
Facebook Twitter
Жінки на ринку праці Польщі — важливі та необхідні для економіки

Яка зайнятість жінок у Польщі та Європі? Обговоримо це питання у статті, тому її варто прочитати молодим жінкам, які планують здобувати вищу освіту у Польщі з подальшим працевлаштуванням.

Старіння населення є проблемою для економіки. Збільшення числа жінок, котрі працюють, може призвести до змін у кращий бік. Підвищення професійної активності жінок позитивно позначиться на польському ринку праці, де активними учасницями є не тільки локальні жительки, але й громадянки з інших країн, у тому числі і з України. Доходи бюджету також збільшаться. Яка зайнятість жінок у Польщі та Європі? Обговоримо це питання у статті, тому її варто прочитати тим молодим особам жіночої статі, які планують здобувати вищу освіту у Польщі з подальшим працевлаштуванням, а також таким фахівцям, які вирішили змінити країну для професійної діяльності.

Молоді жінки на ринку праці у Польщі та ЄС

Ситуація, в якій пані виявляються на ринку праці, постійно контролюється національними підрозділами та підрозділами ЄС. Це пов'язано з тим, що, попри численні кроки, вжиті з метою забезпечення гендерної рівності, чоловіки як і раніше працюють у кращих умовах: вища заробітна плата, легкий доступ до просування службою, ширше прийняття рішень.

У доповіді Міністерства у справах сім'ї, праці та соціальної політики, опублікованій у квітні 2019 року, відзначаються згадані вище відмінності, зокрема, помітні відносно молоді. Автори доповіді відзначають, що, попри те, що жінки мали чисельну перевагу у плані освіти, вони більшою мірою схильні до тривалого безробіття. «Наприкінці 2018 року жінки у віці до 25 років вони залишалися у реєстрі бюро з працевлаштування протягом 9,4 місяця, а чоловіки — протягом 4,8 місяця, що підтверджує, що молоді жінки не мають роботи довше чоловіків».

Що стосується Європейського союзу, то, як і раніше немає балансу між зайнятістю жінок і чоловіків. Попри те, що у всіх країнах-членах ЄС розрив у 2018 році постійно знижувався, рівень зайнятості чоловіків все ще був вище, ніж рівень зайнятості жінок (дані для людей у ​​віці 20-62 років).

Дані Євростату також показують, що розрив в оплаті праці жінок та чоловіків виразно нижче, ніж серед літніх працівників.



500+ та жінки на ринку праці

Говорячи про становище жінок на польському ринку праці, слід згадати вплив програми «Сім'я 500+». Хоча його мета полягала у тому, щоб поліпшити фінансове становище сімей, скоротити бідність та підвищити народжуваність у країні, це не дуже вигідно для ринку праці. Як можна прочитати у звіті за 2018 рік, підготовленому для ОЕСР (Організація економічного співробітництва та розвитку), професійна активність матерів до середини 2017 року знизилася, особливо серед жінок з низьким рівнем освіти та тими, які проживають у невеликих містах.

Міністерство у справах сім'ї, праці та соціального захисту виступило на захист програми, заявивши, що немає прямих доказів того, що «500+» було прямою причиною цієї ситуації.

Гнучкі форми зайнятості та жінки на ринку праці Польщі

Є багато причин, що викликають такі великі відмінності у зайнятості жінок та чоловіків. Це, безумовно, далекосяжні стереотипи про роль у суспільстві — догляд за домівкою у противагу заробляння грошей. Безумовно, той факт, що під час вагітності та після пологів жінки не можуть виконувати всі службові обов'язки або бути доступними для роботодавця протягом повних 8 годин, має велике значення. Ось чому правила так важливі, щоб поєднувати роботу зі створенням сім'ї та вихованням дітей. Трудовий кодекс передбачає, зокрема, відпустку у зв'язку з вагітністю та пологами та відпустку щодо догляду за дитиною, перерви на годування грудьми та інше. Хорошим рішенням є також робота неповний робочий день або можливість працювати з дому.

У разі студенток польських університетів, вони мають можливість взяти академічну відпустку у зв'язку з майбутнім материнством.

Підсумовуючи, фахівці центру польської освіти UP-STUDY підкреслюють, що, хоча в Європі йде активна боротьба проти гендерної нерівності, суспільство ще не повністю готове оцінити значення жінок на ринку праці. Проте, багатьох молодих леді це не зупиняє. Вони з прагненням вибирають дослідження ІТ-напрямку у кращих приватних ВНЗ (так навчання обходиться дешевше), а також віддають перевагу технічним та інженерним спеціальностям, після закінчення яких сміливо виходять на міжнародний ринок праці, доводячи свій професіоналізм та будуючи успішну кар'єру.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Знижка 200-300 євро при вступі в Академію Фінансів та Бізнесу Вістула

Пропозиція

Вступайте на осінь 2023 в Академію Вістула та оплачуйте навчання з ексклюзивною знижкою

Закінчується

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини