Причини безробіття у Польщі та інших країнах Європи

1435
Facebook Twitter
Причини безробіття у Польщі та інших країнах Європи

Відсутність роботи стосується людей продуктивного віку, здатних працювати та готових приступити до діяльності не тільки за професією. Поговоримо про питання безробіття детальніше у статті.

Безробіття — це феномен неоплачуваної роботи (визначення PWN). Ця загальна концепція повинна бути уточнена. Відсутність роботи стосується людей продуктивного віку (15-60/65 років), здатних працювати та готових приступити до діяльності не тільки за професією. Число людей, які не мають роботи у конкретному регіоні, є одним з показників, що використовуються для оцінки його економічних умов. Для цього використовується так званий рівень безробіття. Це важливий показник, які допомагає приймати доленосні рішення не тільки співробітникам державних інстанцій, а й абітурієнтам польських університетів, адже виходячи на ринок праці, у залежності від рівня безробіття, деяким молодим людям доведеться зіткнутися з певними бар'єрами. Поговоримо про питання безробіття детальніше у статті.

Основна концепція безробіття у Польщі

Згідно з визначенням, представленим Центральним статистичним управлінням (ЦСУ), зареєстроване безробіття — це «частка зареєстрованих безробітних у професійно активному цивільному населенні, тобто без урахування працівників бюджетних установ, що здійснюють діяльність у галузі національної оборони та громадської безпеки». ЦСУ щомісяця повідомляє про рівень безробіття у країні. Наприклад, у жовтні 2019 року рівень безробіття становив 5%, тобто менше, ніж у жовтні 2018 роки (5,7%) або у 2017 році (6,6%). Це позитивна динаміка, але вона є середнім показником країною, якщо ж розглядати воєводствами, то показники будуть трохи відрізнятися.

Основна класифікація безробіття в європейських країнах

Безробіття може бути класифіковане за окремими критеріями. Серед них: фрикційне безробіття, сезонне, циклічне, технологічне, структурне безробіття, а також явне, приховане або тимчасове безробіття. Поділ на різні види безробіття допомагає визначити їх причини та соціальні групи, зачеплені відсутністю роботи. Завдяки цьому дослідники можуть відповісти на питання, які негативні наслідки безробіття, та допомогти у розробці стратегій для бюро з працевлаштування та інших установ.

Які основні причини безробіття у Польщі?

Фахівці центру польської освіти UP-STUDY рекомендують розглянути такі з них:

  • Зниження попиту. Попит на різні професії варіюється у залежності від багатьох факторів, наприклад, технічного прогресу у світі, припливу іммігрантів, збільшення державної підтримки або міжнародних установ для певного виду діяльності, різних тенденцій, поточної державної політики. На даний час у Польщі попит на суміжні професії спостерігається у напрямку IT, технологій або будівельної галузі. У свою чергу, є зниження та низький попит на професії, наприклад, економіста — це зайва професія у країні, вона викликає необхідність перекваліфікації та може стати причиною безробіття.
  • Технологічний прогрес. Це фактор, який водночас сприяє створенню робочих місць (наприклад, попит на програмістів, тестувальників програмного забезпечення, котрий), але також — як у випадку з автоматизацією виробництва — призводить до того, що деякі люди втрачають роботу. Це відноситься, зокрема, до осіб, які виконують прості ручні завдання, коли їх обов'язки легко виконувати на машинах.
  • Робота аутсорсингу. Це явище, яке полягає у скороченні кількості штатних робочих місць на підприємстві та передачі певних видів діяльності на зовнішній підряд. Іноді це передбачає переведення працівників на іншого роботодавця.
  • Добровільне безробіття. Буває, що люди працездатного віку добровільно відмовляються від роботи, наприклад, через сім'ю та стан здоров'я, або з огляду на бажання зробити перерву (так званий рік розриву).

Підсумовуючи, зауважимо, що перераховані вище причини безробіття — ще не всі фактори. Варто також відзначити, переїзд, нові люди на ринку праці або повернення після тривалої перерви. Знаючи причини виникнення подібного явища, як фахівцям з досвідом, так і молодим людям, які планують/вийшли на ринок праці, буде легше уникнути безробіття, або придбати додаткові компетенції, щоб стати привабливішими для роботодавців.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

28 стипендій на 50% знижку на навчання

Пропозиція

Для всіх учасників UP-STUDY. Бронюйте за собою місце у конкурсі прямо зараз

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини