Вплив штучного інтелекту на ринок праці Європи та світу

650
Facebook Twitter
Вплив штучного інтелекту на ринок праці Європи та світу

Багато людей знають, як працює штучний інтелект, водночас як інші сприймають концепцію коротко, з кіно або науково-фантастичної літератури. Чи вплине ШІ на ринок праці та яким чином? Обговоримо це у статті.

Багато людей знають, як працює штучний інтелект, водночас як інші сприймають концепцію коротко, з кіно або науково-фантастичної літератури. Проте кожного разу, коли підіймається ця тема, лунають голоси, що казали про погрози та «повстання машин», що ведуть до знищення людства, а з другого табору захоплюються можливостями, наданими штучним інтелектом. Чи вплине ШІ на ринок праці та яким чином? Обговоримо це у статті.

Як штучний інтелект змінить ринок праці?

Що роботи можуть зробити для суспільства? Щодня з'являються нові приклади. У медицині — вони піклуються про пацієнтів, надають ліки та допомагають у діагностиці. У комерційній індустрії широко використовуються чат-роботи, чий рівень інтелекту, а також, наприклад, почуття гумору у розмові, дозволяє відчути, що Ви маєте справу з людиною, що займається багатьма питаннями, які вимагають консультацій.

Переваги впровадження штучного інтелекту

Робототехніка на ринку праці дає переваги. По-перше, машини будуть працювати у тих місцях, де люди виконують монотонні, обтяжливі завдання. Заміна роботи людини діяльністю робота зменшить ризик помилок та нещасних випадків. Водночас автомат з автоматичним управлінням працюватиме для оптимізації використання ресурсів та задоволення виробничих потреб. Звичайний працівник через хворобу, втому, відволікання, іноді не у змозі реалізувати проєкт. Звичайно, існує ризик збоїв у роботі машин, але можливість розрахувати продуктивність дозволяє краще планувати роботу.

Як реалізувати свій професійний потенціал в епоху розвитку робототехніки?

Хоча інтелектуальні роботи виконуватимуть різні завдання, комусь доведеться створювати ці пристрої. Тому буде створено багато нових робочих місць. Програмісти, які розробляють правильний алгоритм, фахівці з інженерних завдань, виробники обладнання та інше — ринок праці може створювати робочі місця, які не можна передбачити сьогодні.

Фахівці центру польської освіти UP-STUDY рекомендують молодим людям, які перебувають на стадії вибору досліджень враховувати момент з впровадженням ШІ, щоб після 5 років навчання бути затребуваним фахівцем, а не тим, який викинутий на узбіччя ринку праці, адже така робота вже замінена машинами.

Роботодавцям може знадобитися навчання та придбання нових навичок у великого числа фахівців, але це стосується співробітників, котрі вже відбулися. Зважаючи на це, люди не будуть замінені машинами, швидше будуть працюватимуть пліч-о-пліч.

Варто додати, що у рамках розвитку штучного інтелекту будуть необхідні співробітники, що займаються етичними та соціальними питаннями у відносинах між людиною та машинами. З одного боку, річ у тому, щоб навчати роботів майбутнього, а з іншого — розв'язувати складні завдання. Однією з проблем, котрі часто аналізуються, є те, як алгоритм штучного інтелекту в автомобілі з автоматичним управлінням повинен чинити у кризовій ситуації на дорозі — будь то турбота про добробут пасажирів або інших учасників дорожнього руху, іншими словами — чиє життя важливіше.

Підсумовуючи, зауважимо, що, кажучи про загрози, однією з найбільших, створюваних робототехнікою та роботою над штучним інтелектом, є той факт, що деякі професії дійсно будуть автоматизовані, а фахівці втратять попит. Також є побоювання, що запрограмовані пристрої не завжди будуть приймати правильні рішення — через відсутність необхідних даних, непередбачуваність ситуації з боку творців. Та, якщо перша розв'язується наданням допомоги співробітникам у переорієнтації, то над другою потрібно задуматися ґрунтовно.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Безкоштовний курс польської мови

Пропозиція 900 грн/місяць 0 грн

Вступайте на осінь 2025 та отримуйте курс польської мови 50-100 годин безкоштовно

Закінчується

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини