Збільшення мінімальної заробітної плати викладачів з 2019 року. Як це вплине на студентів?

7374
Facebook Twitter
Збільшення мінімальної заробітної плати викладачів з 2019 року. Як це вплине на студентів?

27 березня 2018 року міністр науки та вищої освіти — Ярослав Говін видав постанову, що передбачає збільшення заробітної плати більш ніж половині викладачів в університетах Республіки Польща.

27 березня 2018 року міністр науки та вищої освіти — Ярослав Говін видав постанову, що передбачає збільшення заробітної плати більш ніж половині викладачів в університетах Республіки Польща. Зміни будуть реалізовані вже з 1 січня 2019 року. За його словами, мінімальна зарплата зросте для понад 50% всіх академічних лекторів, та це тільки початок матеріального заохочення викладачів польських установ вищої освіти. Відповідно до регламенту, який був опублікований цього тижня у вівторок, мінімальна зарплата лекторів та деяких інших категорій наукових співробітників буде збільшуватися приблизно у середньому на 800 злотих.

Більш ніж половина вчених польських вищих навчальних закладів можуть розраховувати на обіцяні збільшення. Однак, варто особливо підкреслити, що підвищення заробітної плати стосується в основному лекторів, викладачів, кандидатів наук, доцентів, асистентів та професорів. Глава Міністерства науки оголосив, що найбільші суми будуть отримані молодими лікарями.

Ще раз повторимо, що заплановане зростання у середньому складе більш ніж PLN 800. Точне збільшення винагороди залежатиме від академічного ступеня, раніше придбаного співробітником університету.

Збільшення зарплат для дослідників:

  • викладач, лектор, куратор — від 2375 злотих до 3205 злотих;
  • асистент — від PLN 2450 до PLN 3205;
  • ад'юнкт (молоді лікарі) — від 3820 злотих до 4680 злотих;
  • доцент — від PLN 4605 до PLN 5320;
  • професор — PLN 5390 до PLN 6410

Зміни, внесені Міністерством науки та вищої освіти, не є випадковими. Уже багато років відзначається, що найталановитіші польські співробітники університетів емігрують за кордон, щоб заробляти більше грошей та викладати у більш престижних закладах. Ярослав Говін заявляє, що зміни до останньої «Конституції для науки» усунуть цю проблему шляхом компенсації зростання зарплати на кожному науковому рівні. Це великий крок для розвитку польської освіти в цілому та важливий захід, який націлений на скорочення показника відтоку умів з Республіки Польща.

Також, на офіційній зустрічі з журналістами Я. Говін звернув увагу громадськості на те, що таке підвищення буде для багатьох, особливо молодих лікарів, можливістю або аргументом на користь розвитку своїх подальших досліджень, дидактичної та наукової діяльності тут, на території Польщі, тим самим роблячи свій вклад не тільки у розвиток науки, а й нації в цілому. На його думку, люди, які повинні стати майбутньою національною елітою, емігрують через, з одного боку, дуже низький рівень заробітку в університетах, з іншого боку, через нестачу коштів на науковий розвиток. Відповідно до аргументів міністра, запланована реформа вищої освіти, в якій також знаходиться поточне регулювання, буде вирішувати обидві проблеми.У свою чергу, завдяки даним змінам у виграші будуть всі: викладачі університетів, молоді лікарі, студенти польських освітніх структур та країна в цілому. Завдяки збільшенню заробітних плат, зросте кількість абітурієнтів, які вступають на науково-педагогічні напрямки.

Також, студенти, які бажають по завершенню навчання розвиватися у напрямку науки та займатися викладацькою діяльністю, будуть більш зацікавлені залишатися в рідних польських ВНЗ, не шукаючи альтернатив за кордоном. Водночас ті вчені, які виїхали з країни, матимуть можливість повернутися на Батьківщину та розвиватися далі вже у сприятливих умовах.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

28 стипендій на 50% знижку на навчання

Пропозиція

Для всіх учасників UP-STUDY. Бронюйте за собою місце у конкурсі прямо зараз

Закінчується

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини