Зарплати та зайнятість зростають, але повільніше. Звіт Центрального статистичного управління за 2019 рік

7424
Facebook Twitter
Зарплати та зайнятість зростають, але повільніше. Звіт Центрального статистичного управління за 2019 рік

У статті ми розглянемо й інші важливі дані, надані ЦСУ, тому її варто прочитати всім громадянам та нерезидентам РП, охочим розвиватися на території цієї європейської держави.

Багато українців та громадян інших країн відправляються до Республіки Польща з метою навчання, працевлаштування або відкриття бізнесу. Проте, завжди варто орієнтуватися у ситуації, щоб розуміти перспективи розвитку, потенційні витрати та інші аспекти перебування за кордоном. Що стосується Польщі, перед поїздкою з планами на тривале перебування, варто дізнатися, як мінімум, середній рівень винагороди. Вона контролюється та ретельно публікується Центральним статистичним управлінням щомісяця. Згадана структура у Польщі повідомила, що у поточному році у секторі підприємств середня винагорода за працю склала 5 182,43 злотого брутто. Що стосується даних за 2 квартал 2019 року, вона становить 514,74 злотого брутто. У статті ми розглянемо й інші важливі дані, надані ЦСУ, тому її варто прочитати всім громадянам та нерезидентам РП, охочим розвиватися на території цієї європейської держави.

Статистичне управління також надало дані про зайнятість. Згідно з ними, середня зайнятість на підприємствах у другому кварталі зросла майже на 3% якщо порівнювати з 2019 роком. Загальна зайнятість у підприємницькому секторі склала 6 39 тис. осіб.

Чи підвищуються зарплати у Польщі?

Протягом багатьох років спостерігається стабільне зростання середньої заробітної плати у секторі бізнесу. Стало помітно не тільки те, що у липні зарплата виросла у порівнянні з червнем на майже 80 злотих, а й те, що вона значно збільшилася за останній рік. Порівнюючи, фахівці UP-STUDY підкреслюють, що можна помітити, що, у липні 2018 року зарплата у середньому становила 4825,02 злотих. Це хороші результати, але варто звернути увагу на той факт, що рівень заробітної плати та рівень зайнятості ростуть, не так стрімко, як хотілося б.

Слід пам'ятати, що мікропідприємства, а також державний сектор виключені з цієї статистики. Крім того, той факт, що середня заробітна плата зростає, не означає, що всім працівникам уже підвищили винагороду — це часто відноситься тільки до невеликої групи.

Тому, більше про реальну заробітну плату поляків і нерезидентів, реалізують свій потенціал на польській території каже циклічне дослідження середньої заробітної плати, опубліковане Центральним статистичним управлінням, включаючи компанії, в яких працює до 9 осіб. Останні дані відносяться до 2018 року. У той час медіана становить 4500 злотих брутто. Слід пам'ятати, що в залежності від форми зайнятості вона може бути нижче, якщо ми говоримо про суму, яку працівник отримує за фактом.

ЧОМУ УКРАЇНЦІ ВІДПРАВЛЯЮТЬСЯ РОЗВИВАТИСЯ В ПОЛЬЩУ?

Попри те, що середня заробітна плата зростає не такими темпами, як хотілося б корінним жителям, для українців — це хороші перспективи, у тому числі зважаючи на зростання і для іноземців. Польща — європейська країна, яка майже щорічно вносить поправки до законів, що регулюють життя та діяльність іноземців на її території, причому це стосується різних аспектів. Основними причинами міграції є:

  • відкриття/перезапуск бізнесу;
  • розвиток стартапа;
  • возз'єднання з сім'єю.

Підбиваючи підсумки, особливо підкреслимо, що у Польщі заробітні плати стабільно ростуть, причому практично у всіх секторах. Як полякам, так і нерезидентам країни можна розраховувати на збільшення й у наступних періодах. Причому за словами керівника країни, темпи можуть збільшитися.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Знижка 50% на вступ до Польщі 2024 + Курс при ВНЗ

Акція 499 євро 250 євро

Вступайте на осінь 2024 та отримуйте знижку 50% на пакет "Все включено", гарантоване зарахування, підбір житла і курс польської у ВНЗ

Закінчується

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини