Заробіток польської молоді. Де відновлюють бюджет студенти РП?

1490
Facebook Twitter
Заробіток польської молоді. Де відновлюють бюджет студенти РП?

На яку винагороду можуть розраховувати неповнолітні та повнолітні молоді люди у Польщі? Скільки здатні заробити студенти університетів РП під час практики? На ці та інші питання вдасться знайти відповіді у даній статті.

У Польщі 15-річні підлітки можуть приступити до роботи (та у деяких випадках молодші школярі, яким виповнюється 15 років на рік роботи). Зайнятим у віці 15-18 років є так званий молодий працівник (pracownik młodociany). Він має право на винагороду у розмірі, строго визначеному законом. З 2019 року це вище, ніж у попередні роки. Крім підлітків, активно підробляють студенти локальних університетів, оскільки прагнуть не тільки заповнити прогалини в убогому бюджеті, але й набути безцінного трудового досвіду. На яку винагороду можуть розраховувати неповнолітні та повнолітні молоді люди у Польщі? Скільки здатні заробити студенти університетів РП під час практики? На ці та інші питання вдасться знайти відповіді у даній статті.

Заробітна плата неповнолітніх тимчасових співробітників в Польщі

Нова постанова Ради Міністрів, яка набрала чинності 1 вересня 2019 року, направлена на спонукання молодих людей приступити до працевлаштування на ранніх стадіях, щоб отримати професію та вибрати секторальну освіту для молоді, що відповідає поточним потребам ринку праці. Умови прийняття на роботу неповнолітніх викладені у Постанові Ради Міністрів від 28 травня 1996 року про професійну підготовку неповнолітніх та їх винагороду. Згідно ст. 19: «Підліток протягом періоду навчання має право на винагороду, яка розраховується як відсоток від середньомісячної винагороди у народному господарстві за попередній квартал». Після врахування змін (тобто збільшення на 1 п.п.) процентне співвідношення заробітної плати неповнолітнього працівника становить:

  • першого року навчання — не менш ніж 4%;
  • другого року навчання — не менш ніж 5%;
  • у третій освітній рік — не менш ніж 6%.

Крім того, учень на конкретній роботі отримує зарплату не менш ніж 4% від середньої винагороди у народному господарстві. Чому це важливо знати молодим людям з України та інших країн, які планують розвиватися на польській території? Тому що значна частина наших земляків, які закінчили 9 класів, відправляються до Польщі для навчання у технікумах (коледжах, ліцеях) та хочуть підробляти, щоб мати власні гроші на витрати. Маючи у своєму розпорядженні зазначену вище інформацією, вони можуть знати, на який заробіток варто розраховувати.

Скільки студент заробляє на практиці?

Фахівці центру польської освіти UP-STUDY звертають увагу на те, що студенти польських установ вищої освіти мають більше можливостей на ринку праці, попри країну походження. Їм доступні варіанти стажування, практики, підробітки на неповний день або у гнучкому графіку. Якщо мова йде про перші два варіанти тоді варто зауважити, що практика раніше вважалася безплатною формою набуття досвіду, але тепер грань між нею та стажуванням стерта, та при такому типі зайнятості можна розраховувати на 1000-1500 злотих на місяць. Якщо Ви говоримо про підробіток, то нижня межа винагороди становить 1800, а верхню, не вдасться визначити, оскільки вона залежить від сфери діяльності та часу, який приділяє співробітник роботі.

Працевлаштування молоді у Польщі

Роботодавці, які взяли молодих людей та за новими правилами повинні пропонувати їм підвищення, можуть отримати відшкодування з Фонду праці (у виняткових випадках у 2019 році з Фонду гарантованих виплат працівникам). Щоб отримати відшкодування, підприємець повинен подати заяву до відділення Корпусу добровольців.

Підсумовуючи, зауважимо, що наймання підлітків та студентів локальних ВНЗ у компанії є хорошою ідеєю. Чому? Такі люди потребують більшої уваги через освітній аспект роботи. Проте, їх досвід часто окупається у майбутньому, та вони приносять нову енергію та свіжий погляд на багато речей у компанії. Крім того, молоді люди, які роблять свої перші кроки у професії, можуть стати засобом від нестачі персоналу у деяких галузях.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Закриття набору 2024 - ОНЛАЙН День відкритих дверей

Пропозиція

Відвідайте ОНЛАЙН День відкритих дверей та дізнайтеся як встигнути вступити на осінь 2024

Закінчується

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини