Документи для роботи в Польщі. Що потрібно мати студенту?

7196
Facebook Twitter
Документи для роботи в Польщі. Що потрібно мати студенту?

Дана стаття буде корисною для всіх кмітливих студентів, які здобувають вищу освіти у ВНЗ Польщі, бо розглядає всі аспекти легального підробітку під час навчання.


Маючи підробіток під час навчання, Ви можете не тільки покрити витрати на проживання, харчування, транспорт та розваги, а здобуваєте безцінний досвід роботи в європейському суспільстві, відпрацьовуєте свої мовні навички, та, просто, вчитесь цінувати власний час та працю. Переглянувши свої закони, які стосуються роботи іноземців, Республіка Польща внесла зміни в робочий графік студентів стаціонарної форми навчання. Тепер, можна працювати необмежену кількість годин та без додаткових дозволів, раніше, дозволялося лише двадцять годин на тиждень, під час одного навчального семестру. Для інших форм навчання ситуація трохи інакша, але шанс на підробіток також є. Дана стаття буде корисною для всіх кмітливих студентів, які здобувають вищу освіти у ВНЗ Польщі, бо розглядає всі аспекти легального підробітку під час навчання.

Кому та які документи потрібні для того, щоб працювати на польській території?

Коли Ви обрали отримання вищої освіти в європейській країні, а конкретніше в Польщі, то обов'язковим буде оформлення національної польської візи категорії D, або, по можливості, посвідки на проживання (Карти побиту). Якщо ці дозволи на перебування в РП були видані на підставі стаціонарного навчання, то для працевлаштування Вам не знадобиться додаткових документів. Але, в разі, коли віза або Карта видається для: навчання на мовних курсах, заочному навчанні, з обміну студентами між вищими навчальними закладами, для проходження практики, або для вивчення курсу слухаючи його — потрібні додаткові дозволи. До такого типу дозволів відносяться:

1. Zezwolenie — документ, який дозволяє працювати іноземцю. Цей документ трохи складний в отриманні, і роботодавці неохоче погоджуються на його оформлення, адже їм потрібно обґрунтувати, чому на вакантне місце вони віддали перевагу іноземцю.

2. Oświadczenie — запрошення на роботу, формально є заявою від роботодавця, який має намір працевлаштувати іноземця.

Як знайти відповідну роботу?

Насправді, варіантів підробітків досить багато, серед яких є перспективні та добре оплачувані, але потрібно вміти їх шукати. Найчастіше, студенти зупиняються на етапі бажання додаткового заробітку, та, не знаючи куди звертатися, закінчується нульовим результатом. Найпоширеніші методи пошуку роботи:1. Не треба соромитися, можна поцікавитися у однокурсників, які вже працюють, чи немає там вакантного місця, або де вони його знайшли.2. Часто, в холі університету на дошці оголошень, роботодавці вивішують вакансії, та умови праці.3. Існує багато сайтів, які ефективно працюють в даному напрямку, та дають можливість не тільки побачити вільне робоче місце, але й обговорити деталі роботи через електронну пошту.4. Звернутися до відповідного агентство, яке, до того ж, не має брати з Вас плати за послуги, все оплачується роботодавцем, зацікавленому у кадрі.5. Деякі університети організовують Бюро Кар'єри, в якому може бути багато відповідних варіантів.6. Щорічно, у великих містах влаштовують ярмарки вакансій.

Якщо у Вас є прагнення, непогані мовні та комунікативні навички, вмієте правильно розподілити час та організувати себе, тоді поєднувати роботу та навчання не складе труднощів.Підвиваючи підсумки зауважимо, що Польща дуже лояльно ставиться до українських студентів, які навчаються в її ВНЗ, це видно, як з самого процесу вступу та навчання, так і з наданих шансів на підробіток у вільний від занять час. Хоча, якщо Ви студент-першокурсник, все-таки почекайте з тимчасовим працевлаштуванням, адже це найважливіший рік, в якому Ви знайомитеся з системою, предметами, азами професії та всіма тонкощами навчання в університетах РП. Але ось з наступних років, сміливо вибирайте підробіток до душі, та освоюйте нові горизонти.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Знижка 150-200 євро при вступі у Вроцлавську Академію Бізнесу

Пропозиція

Вступайте на осінь 2024 у Вроцлавську Академію Бізнесу та оплачуйте навчання з ексклюзивною знижкою

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини