Закон 2.0 підвищить вимоги до іспитів в університетах Польщі

4701
Facebook Twitter
Закон 2.0 підвищить вимоги до іспитів в університетах Польщі

1 серпня 2018 року, президент Республіки Польща Анджей Дуда підписав так звану «Конституцію для науки», яка регулює закон про вищу освіту та науку.

1 серпня 2018 року, президент Республіки Польща Анджей Дуда підписав так звану «Конституцію для науки», яка регулює закон про вищу освіту та науку. Новий Закон 2.0 набере чинності 1 жовтня 2018 року та, зокрема, очікується, що він підвищить рівень наукових досліджень та освіти. «Konstytucję dla Nauki» повинна внести багато змін в університетське життя. Міністр науки та вищої освіти — Ярослав Говін підкреслив, що цей крок не викличе негайну революцію в польських університетах. Спочатку центрам доведеться зосередитися на підготовці нових статутів. Далі, процес налагодиться та будуть відчутні перші плоди змін.

Міністр науки та вищої освіти заявляє, що підвищення вимог до іспитів не єдині зміни, які чекають польських студентів. Завдяки закону 2.0 права учнів освітніх структур будуть краще захищені.Що стосується іспитів, Ярослав Говін пояснює, що більш високі вимоги до них з'явилися не без причини. За словами міністра науки та вищої освіти, збільшення числа студентів в університетах призвело до зниження вимог при наборі. Складність сесії полягає у тому, щоб принести користь установам та студентам, завдяки цьому ті молоді люди, які розглядали навчання за межами Польщі залишаться у країні та, отримавши гарну освіту, стануть так званою національною елітою.

Відповідно до Закону 2.0 також планується збільшення заробітку для співробітників університетів. Заробітна плата викладачів та інших наукових співробітників буде збільшуватися протягом трьох років, починаючи з 2019 року.

Як президент країни, так і міністр освіти особливо підкреслюють, що зміни будуть вводитися досить повільно. Всі нововведення, зазначені у Законі, не наберуть чинності негайно. У нових документах досить багато пунктів, хоча менше, ніж у попередніх, тому Ярослав Говін підкреслює, що університети повинні будуть зосередитися на регулюванні питань у своїх статутах у новому навчальному році. Варто зауважити, що багато представників академічного середовища висловили невдоволення щодо деяких пунктів, які викладені в Акті 2.0. Попри це, президент та міністр розраховують на те, що це жодним чином не відіб'ється на кількості абітурієнтів, які вступають до університетів Республіки Польща з інших держав. На думку Ярослава Говіна, найважливіше завдання з точки зору усієї академічної спільноти та університетської влади у цьому та наступних двох навчальних роках буде полягати у підготовці нового статуту університету. Що стосується студентів, можна сказати, що від них, як і раніше потрібно максимум концентрації на навчальному процесі, тоді іспити не будуть здаватися складними.

Нагадаємо, для того, щоб вступити до польського університету, не потрібно демонструвати результати зовнішнього національного оцінювання та складати іспити, якщо кандидати на навчання не претендують на бюджетне відділення та це не профільний освітній заклад. Зважаючи на це, у ВНЗ Польської Республіки навчається багато іноземців. Президент та міністр були стурбовані тим, щоб на вітчизняний та міжнародний ринок праці виходили фахівці з хорошими знаннями в обраній професії. Саме тому вносяться різні зміни до закону, що стосується вищої освіти. Зауважимо, що справедлива плата за навчальний рік, а також широкий вибір спеціальностей та високий рівень викладання щорічно привертають велику кількість іноземних студентів, серед яких чимало й жителів країн СНД. Сподіваємося, ситуація з новими змінами тільки поліпшить дану позитивну статистику.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Безкоштовний підбір житла у Польщі

Пропозиція 0 грн

Компанія UP-STUDY пропонує абітурієнтам, які вступають на осінь 2024 безкоштовний пошук житла у Польщі.

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини