Робота під час отримання освіти — як поєднати навчання із заробітком?

2259
Facebook Twitter
Робота під час отримання освіти — як поєднати навчання із заробітком?

Студентське життя пов'язане з розвагами, але воно також передбачає обов'язки. Що потрібно знати про роботу під час навчання в одному з університетів Республіки Польща? Про це ми розповімо у статті.

Студентське життя пов'язане з розвагами, але воно також передбачає обов'язки. Вступаючи у доросле життя, студенти починають відчувати більше потреб, у тому числі й матеріальних. Мотивація для отримання роботи різна, але пов'язує одне — необхідність правильного планування та організації, щоб мати можливість вчитися та працювати одночасно. Що потрібно знати про роботу під час навчання в одному з університетів Республіки Польща? Про це ми розповімо у статті.

Чи дозволено працювати під час навчання у будь-якому з польських ВНЗ?

Університет не повинен створювати проблем з роботою під час навчання, питання було врегульовано ще у 2015 році. Факт того, що студент перебуває на стадії придбання кваліфікації, є плюсом для багатьох роботодавців, тому що у разі контракту з мандатом він знижує вартість роботи. Пошук місця праці не повинен бути ускладненим, хоча у більшості випадків наймачі можуть пропонувати менший заробіток. Втім, студенти польських університетів підшукують підробіток не тільки з метою поліпшення матеріального становища, але для того, щоб набути досвіду та навички.

Проблеми можуть початися, коли справа доходить до поєднання роботи з наукою. Одна з речей, на яку потрібно звернути увагу при пошуку роботи, це робочий час та гнучкість графіка.

Заняття у ВНЗ проводяться за певним планом, який студенти дізнаються на початку навчального року. Завдяки цьому та відповідному графічному управлінню на роботі, можна поєднувати обов'язки. Це необхідно, тому що ні роботодавець, ні університет не потерплять недбалості, виправданої іншими зобов'язаннями.

Чи можна поєднати навчання на стаціонарі з роботою на повний день?

Щоб почати вчитися, багато учнів залишають рідне місто. Батьки хочуть допомогти у фінансовому відношенні, але ніщо не є краще смаку свободи та незалежності у фінансовому та моральному плані. Переїзд із сімейного будинку — це складне фінансове завдання. Одне з рішень, доступних студентам, — почати роботу на повну ставку. Його переваги включають отримання цінного досвіду та грошей. Однак це пов'язано з повним часом роботи, що означає, що доведеться витрачати 8 годин на день на такий пост (не рахуючи вихідних). Неважко здогадатися, що роботу у повному графіку складно поєднувати з очним навчанням, під час якого заняття проходять з понеділка по п'ятницю. Це варіант для тих, хто вчиться у нестаціонарному режимі, де заняття проводяться у вихідні дні під час так званого умовного позначення (їх дати зустрічей призначаються до початку семестру, зазвичай кожні один або два тижні). Такі дослідження, однак, платні, тому робота повинна була б покрити їх вартість, що, завдяки повній роботі, стане реальним.

Часткова зайнятість у ВНЗ та підробіток

Під час навчання може бути багато мотивів, які штовхають до пошуку підробітку — від необхідності виживати та отримання власних грошей, до бажання взаємодіяти з більш досвідченими співробітниками та придбати додаткові компетенції. Якщо Ви наймаєте квартиру за дешево або Вам не потрібно занадто багато грошей, хорошим рішенням буде, наприклад, робота неповний робочий день. 4 години звучать не так уже й погано у контексті поєднання їх з очним навчанням, тому даний варіант часто вибирають. Природно, він передбачає менший заробіток, але все одно вдається поліпшити стан бюджету та отримати навички.

Існує ще варіант для людей, які мають особливі навички або таланти, який полягає у фрілансі. Це не надійний заробіток, особливо на початку, але набуваючи досвіду, рекомендацій та знайомство з віддаленим ринком, прибуток може збільшитися до завидних розмірів.

Власна компанія та самозайнятість. Чи реально це для учнів польських ВНЗ?

Самостійна зайнятість в університеті є проблемою. Таке підприємство вимагає значних витрат часу для ознайомлення з усіма принципами управління компанією та розуміння ніші. Форма діяльності, правила укладання контрактів, речей для вивчення буде багато, та не варто забувати, що ще належить відвідувати університетські заняття!

Підсумовуючи, фахівці UP-STUDY підкреслюють, що у поєднанні навчання та роботи є безліч переваг крім грошей. Завдяки працевлаштуванню вдасться познайомитися з різними процесами, розширити мережу контактів та поліпшити фінансову сторону. Настав час серйозно замислитися над тим, що Ви будете робити у майбутньому, а досвід та знання, отримані під час навчання, безумовно дадуть кращу позицію на ринку праці та допоможуть приймати правильні рішення.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Знижка 50% на вступ до Польщі 2025 + Курс при ВНЗ

Акція 499 євро 250 євро

Вступайте на осінь 2025 та отримуйте знижку 50% на пакет "Все включено", гарантоване зарахування, підбір житла і курс польської у ВНЗ

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини