За яким розпорядком йдуть заняття в польських університетах?

6561
Facebook Twitter
За яким розпорядком йдуть заняття в польських університетах?

Стаття буде цікава майбутнім студентам польських ВНЗ, оскільки, ми розглянемо графік проходження занять та специфіку навчального процесу.

Те, що Республіка Польща є активним учасником Болонського процесу вже понад 15 років означає, що її система освіти не особливо відрізняється від європейських, чого не скажеш про вітчизняну. Не має значення, яка форма власності у вищого навчального закладу (державна чи приватна), кількість навчальних годин, а також, перелік необхідних дисциплін для конкретної спеціальності — однакові, оскільки, регламентуються Міністерством Освіти Польщі. Величезне значення в навчальному процесі приділяється набуттю практичних навичок, тому, крім стажувань та практик, на заняттях, учням пропонують тренуватися у вирішенні бізнес-кейсів, а також, організовують вікторини та ігри, для розвитку швидкості мислення та прийняття рішень в критичних ситуаціях або в обмежений час. Стаття буде цікава майбутнім студентам польських ВНЗ, оскільки, ми розглянемо графік проходження занять та специфіку навчального процесу.

Як організований навчальний рік в університетах РП?

Навчальний рік розділений на два семестри, на один навчальний тиждень випадає не більше 30 освітніх годин. Під час зимового семестру, який починається 01.10 та триває до середини лютого, студенти проходять 15-ти тижневе навчання, далі мають перерву на різдвяні свята. Після нетривалого відпочинку, відбувається складання іспитів та сесії, ну і законні зимові канікули. Літній семестр, аналогічно, складається з пятнадцатитижневого навчання, яке починається 25.05 та триває до кінця червня, закінчуючись здачею сесії. Особливою відмінністю є те, що вступити на будь-який науково-кваліфікаційний рівень (бакалавр, магістр) можна з будь-якого (зимового або літнього) семестру. Відсутня потреба втрачати даремно час, як тільки всі оригінали необхідних документів в наявності, та дозріло рішення здобувати освіту в Польщі, сміливо можна заповнювати анкету та заяву, подавати документи та Ваша кандидатура буде в списках претендентів на зарахування.

Як проходять заняття в Польщі?

Для студентів стаціонарної форми навчання, заняття розраховані на п'ять днів в тиждень, причому, графік може бути різний: 08.00-16.00 або 14.00-19.00, тобто можливо навчатися позмінно, але графік визначається індивідуально. У навчальному графіку передбачені вільні дні, під якими мається на увазі самоосвіта. В такий час, студенти із задоволенням відвідують бібліотеки (як ті, котрі належать ВНЗ, так і міські), читальні зали, інтернет кафе та інші заклади, які можуть допомогти в процесі навчання, наприклад, наукові групи або дослідні лабораторії. Студенти, які обрали заочне відділення, навчаються у вихідні дні, відповідно, суботу та неділю, заняття проходять двічі на місяць, тобто 4 дні. Графік узгоджується разом з викладачами. В освітніх установах Польщі діє п'ятибальна система оцінювання, але нижче 2 балів не виставляють. У разі, якщо під час сесії іспит не складено, його можна перездати, під час двох наступних сесій. За кожну спробу здачі, потрібно заплатити від 100 до 150 злотих в касу університету. Якщо не вдалося скласти його під час виділених двох спроб, постає питання про відрахування студента з вищого навчального закладу.

Підбиваючи підсумки, можемо помітити, що, правильно організований навчальний процес та мобілізація сил, приведуть до очікуваного результату — отримання європейського диплома, який допоможе швидко та вдало працевлаштуватися. З причини того, що студенти польських ВНЗ мають достатньо вільного часу, багато хто з них влаштовуються на підробіток. Поєднувати навчання з роботою корисно не тільки через отримання додаткового доходу, а й тому, що можна отримати безцінний досвід взаємодії в трудовому європейському колективі.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Знижка 50% на вступ до Польщі 2024 + Курс при ВНЗ

Акція 499 євро 250 євро

Вступайте на осінь 2024 та отримуйте знижку 50% на пакет "Все включено", гарантоване зарахування, підбір житла і курс польської у ВНЗ

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини