Які тенденції присутні на ринку праці Польщі? Професії з перспективами на майбутнє

856
Facebook Twitter
Які тенденції присутні на ринку праці Польщі? Професії з перспективами на майбутнє

Перевірте, в які майбутні професії варто інвестувати. Завдяки цьому через 5-10 років Ви будете працювати за однією з найбільш затребуваних спеціальностей!

Виявляється, найближчим часом більшу частину професійних обов'язків деяких фахівців візьмуть на себе машини. Робота буде все більш автоматизованою. Але що у такому випадку робити людям, у послугах яких відпаде потреба? Професія, до якої Ви готувалися багато років, може незабаром зникнути з ринку праці. Хочете уникнути цього чорного сценарію? Перевірте, в які майбутні професії варто інвестувати. Завдяки цьому через 5-10 років Ви будете працювати за однією з найбільш затребуваних спеціальностей!

Згідно зі звітом «Барометр професій», у 2018 році найдефіцитнішими були: водій вантажівки, зварювальник, медсестра, бухгалтер, кравець, водій автобуса, кухар або перукар. Більшості фахівців не вистачало у сфері будівництва та промисловості, гастрономії, охорони здоров'я та медичного обслуговування, а також транспорту.

Чому у цих секторах не вистачає працівників?

Фахівці UP-STUDY звертають увагу на те, що проблема, перш за все, полягає у невеликій кількості доступних кандидатів, відсутності професійного досвіду, закінчення терміну дії водійського посвідчення, а також у непривабливій винагороді за виконану роботу або зайнятості за межами місця проживання. Зважаючи на це, брак робочих місць не обов'язково робота мрії.

Якщо Вам цікаво, яку область навчання вибрати, щоб у Вас не виникало проблем з пошуком роботи, варто ознайомитися з переліком рейтингових напрямків, який ми представимо нижче.



Яким буде попит на ринку праці у 2022році та пізніше?

За прогнозами Польського агентства з розвитку підприємництва, 2022 рік є часом фахівців. Співробітники на ринку інформаційних технологій та телекомунікацій, а також люди, чия робота пов'язана з біотехнологіями, енергетикою та нанотехнологіями, будуть найбільш затребувані.

Професії, в яких потрібна тільки ручна робота, втратять значення. Люди, що працюють у сільському господарстві, гірничодобувній промисловості та розробці кар'єрів, можуть постраждати найбільше.

До 2030 року прогнозувати зміни на ринку праці буде набагато складніші. Ймовірно, професії майбутнього будуть пов'язані з ринком відновлюваної енергії, медициною та, звичайно, розвитком технологій.

Прогнози містять назви нових професій, які можуть бути вкрай бажані у майбутньому. Серед них такі посади, як супутник літніх людей, аналітик з кібер-міст, менеджер з розвитку штучного інтелекту або телехірург. Однак поки це всього лише спроби передбачити майбутнє. Розглянемо детальніше професії, які крім ІТ-сектора, можуть мати великий попит:

  • Фінансовий фахівець/Особистий фінансовий консультант. Поряд зі зростанням фінансової обізнаності, а також через побоювання з приводу пенсійної системи, котра існує, різні типи фінансових консультантів (наприклад, пенсійні, інвестиційні, податкові, страхові) ставатимуть популярнішими.
  • Аналітик великих даних/Учений даних. На даний час компанії збирають величезні обсяги даних, аналіз яких часто має вирішальне значення для розвитку бізнесу. Перш за все, фахівці, котрі працюють з даними, повинні мати знання в області економіки, математики та статистики. Їх робота полягає в аналізі даних та пропозиції конкретних рішень та рішень на їх основі.
  • Комп'ютерний графічний дизайнер. Люди, які зможуть проявити велику креативність, отримають найбільше у цій професії. Саме дизайн веб-сайту або обкладинки книги може визначати успіх чи провал продажів. На усе більш конкурентному ринку, роботодавці будуть шукати людей, які зможуть виділяти їх. Часи, коли продукт мав бути функціональним, а не красивим, увійшли в історію. На даний час компанії намагаються привернути увагу клієнтів просто графікою, котра захоплює.
  • Дослідник. Це ще одна професія, яка зараз набагато цінніше на Заході. У Польщі багато що належить надолужити, але швидкий прогрес у технологіях зробить академіків ключем до подальшого розвитку. У майбутньому вчені з областей математики, хімії, фізики та техніки принесуть найбільше користі. Саме завдяки їхнім дослідженням на ринку з'являться нові технології та винаходи, медичні послуги, ліки та способи виробництва енергії.

Підсумовуючи, зауважимо, що обирати професію варто з урахуванням майбутніх тенденцій та власних талантів. На ненависній роботі знання допоможуть лише у перші кілька років. Водночас, якщо є справжня пристрасть, можна розраховувати не тільки на стрімкий професійний розвиток, високу заробітну плату, а й на моральне задоволення. Якщо прогнози експертів виявляться вірними, а Ви віддасте перевагу одній із зазначених професій, то ніяка роботизації Вас не торкнеться.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Знижка 50% на вступ до Польщі 2025 + Курс при ВНЗ

Акція 499 євро 250 євро

Вступайте на осінь 2025 та отримуйте знижку 50% на пакет "Все включено", гарантоване зарахування, підбір житла і курс польської у ВНЗ

Закінчується

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини