Яка вона, робота для студента? Огляд від А до Я

1074
Facebook Twitter
Яка вона, робота для студента? Огляд від А до Я

Яка особливість зайнятості студентів польських університетів, серед яких чимало українців та інших іноземців? Про це ми розповімо у статті.

Студенти, які знаходяться на початку або середині шляху до отримання обраної професії, мріють працювати у великій корпорації, у власній компанії або офісі, але під час навчання вони займаються будь-якою роботою: стоять за стійкою бару, прибирають офіси, роздають листівки, займаються репетиторством та іншою діяльністю, що приносить додаткові кошти. Таким чином, студенти можуть заробити у середньому, близько 2000 злотих до бюджету. Дослідження, проведене нещодавно, показує, що більш ніж половина польських студентів працюють за контрактом. То яка особливість зайнятості студентів польських університетів, серед яких чимало українців та інших іноземців? Про це ми розповімо у статті.

Чому учні освітніх структур Польщі шукають роботу під час придбання кваліфікації?

Існує думка, що студенти — народ простий, але бідний. У XXI столітті — це перебільшення, але все ж багато хто з учнів мають убогий бюджет. Щоб його поліпшити, європейські студенти підшукують підробіток. Не у всіх студентів є проблеми у матеріальному плані. Але робота передбачає не тільки винагороду у вигляді заробітної плати, а й можливість отримання необхідного досвіду. Чим раніше учень отримає уявлення про взаємодію у трудовому колективі, та придбає додаткові компетенції, тим вище будуть шанси після отримання кваліфікації.

Роботодавці теж зацікавлені у тому, щоб залучати учнів локальних університетів. Студенти не підлягають соціальному та медичному страхуванню, що робить їх більш привабливими співробітниками, особливо для наймачів великих роздрібних мереж. Випадкові роботи можуть стосуватися, серед іншого доставлення товарів (ставки від 14.7 до 15.8 злотих на годину), інвентаризації (15 злотих), роботи на складі оператором вантажопідіймача (навіть 20 злотих на годину).

З іншого боку, люди, які можуть присвятити роботі лише кілька годин на тиждень, вибирають прибирання в офісі (до 600 злотих на місяць), доглядають за дітьми (від 14.9 до 19 злотих на годину) або проводять репетиторство. На останньому виді діяльності, у залежності від лекційного предмета, вони можуть заробити від 20 до 60 злотих за урок.

Багато хто починає пригоду першої роботи з поширення листівок. Пропозиції такого типу найбільш поширені на сайтах оголошень, таких як Tablica.pl, але це найменш прибуткова діяльність: у Варшаві Ви можете заробити 60 злотих за 4 години роботи, а у таких містах, як Бидгощ або Люблін, й того менше. Цього мало у порівнянні з показниками у сфері громадського харчування.

Сервісні бістро-бари заробляють у середньому 15 злотих на годину, аналогічні тарифи існують для барменів. Ви можете розраховувати на додатковий грошовий прибуток у вигляді чайових, до 200 злотих за ніч. Хороші ціни та атмосфера роботи роблять музичні клуби та бари попереду списку найпопулярніших робочих місць. Та хоча не всі входять у бар, студенти не зневажають вакансію гардеробника, фейс-контрольника або промоутера. Дівчата, яким платять за танці, знаходяться у кращому положенні. «Фордансер» — це леді, які в обмін на кілька сотень злотих у зміну «заводить» танцпол та розпалює вечірку.

Студенти польських ВНЗ не бояться ніякої роботи

Переглядаючи пропозиції про роботу на сайтах оголошень, можна зіткнутися з досить незвичайними вакансіями, такими як тестер ігор, діверсіоніст або шибеник для телевізійної програми. Статистичний полюс таких оголошень може бути стримуючим фактором, але не для студента. Здається, що робота для тусовщиків — це зайнятість мрії. Людина, що займає цю посаду, не тільки бере участь у заходах, але і в основному описує їх на одному з сайтів.

Підсумовуючи, фахівці UP-STUDY підкреслюють, що студенти польських ВНЗ можуть виконувати практично будь-яку роботу. Серед них можуть бути такі, як: інтерв'юер (особа, яка проводить опитування), petsitter (людина, котра вигулює та наглядає за собакою або іншим вихованцем), бармен, редактор порталу, що описує події, культурні події, прем'єри фільмів, фордансер, хостесс/промоутер, репетитор, мерчендайзер. Рідше Ви зустрінете учня, що працює опікуном для літньої людини або для дитини, розробника м'яса, але, втім, немає такої роботи, яка була б не під силу європейському студенту, котрий хоче заробити та набути досвіду.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Безкоштовний курс польської мови

Пропозиція 900 грн/місяць 0 грн

Вступайте на осінь 2025 та отримуйте курс польської мови 50-100 годин безкоштовно

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини