Як заробити додаткові гроші в університеті — випадкові роботи для студентів

1017
Facebook Twitter
Як заробити додаткові гроші в університеті — випадкові роботи для студентів

Поєднання роботи з навчанням — це не тільки шанс поліпшити матеріальний стан, а й можливість напрацювати досвід та розширити мережу контактів. Як заробити під час навчання у РП? Обговоримо це у статті.

Хоча жарти про скромність студентського бюджету дуже перебільшені, проте, всім зрозуміло, що матеріальні ресурси у них обмежені. Уже не перший рік українці відправляються за кордон (частіше до Республіки Польща) з метою отримання освіти, особливо тепер, коли ціни перебувають на одному рівні, але перспективи відрізняються, та, переймаючи досвід європейських колег багато з них підшукують роботу. Зауважимо, що учням-нерезидентам стаціонару польських університетів не потрібно мати дозвіл на роботу, що полегшує її пошук. Більш того, поєднання роботи з навчанням — це не тільки шанс поліпшити матеріальний стан, а й можливість напрацювати досвід, придбати додаткові компетенції та розширити мережу контактів. Як заробити під час навчання у РП? Обговоримо це у статті.

Що потрібно враховувати під час пошуку роботи на навчальний період?

Ви не єдиний. У Польщі тисячі студентів, а точніше більш ніж 1 300 000. Хоча не всі студенти будуть суперниками у перегонах за кращу роботу у майбутньому, варто пам'ятати, що конкуренція існує. З тих, хто вибрав вищу освіту, 66% віддали перевагу очній формі навчання та не можуть претендувати на повну ставку. Що не означає, що вони взагалі не заробляють.

На яку роботу можуть розраховувати студенти польських ВНЗ?

Фахівці UP-STUDY звертають увагу, що добре підходить тимчасова робота на неповний день. Це рішення для тих, хто піклується про те, щоб заробляти собі на життя під час навчання, а поки без необхідності набувати досвіду в обраній професії.

Ось кілька ідей:

  • Репетиторство, особливо, якщо Ви вивчаєте польську мову, математику, історію, фізику або філологію (іноземні мови!).
  • Догляд за дітьми, можна заробляти близько 17-25 злотих за годину. Ви можете робити цю роботу без шкоди для навчання. Батьки шукають людину, яка буде піклуватися про дітей, особливо після обіду — забрати зі школи та робити домашнє завдання.
  • Робота у барі або кафе. Можна працювати у цих місцях вечорами або вночі, тобто коли не відвідувати заняття в університеті. Тут необхідно підготувати резюме.
  • Роботи з просування. Пропозиції роботи для хостес та промо. Де? На акціях, ярмарках, виставках, банкетах. Що потрібно робити? Роздати рекламні матеріали, надавати інформацію, іноді закликати купити товар.
  • Робота у мережах одягу. Переваги? Магазини одягу пропонують студентам велику свободу у плануванні та непоганий заробіток. Щоб отримати роботу у магазині одягу, зайдіть до торгового центру та залиште резюме. Нема чого соромитися, тому що це дуже популярна практика.
  • Робота у кіно особливо вигідна, якщо Ви вчитеся готельного сервісу. Можна вибрати мережевий кінотеатр Cinema City або невеликий кінотеатр-студію. Це залежить від того, де подобається атмосфера (та заробіток!).
  • Робота у фаст-фуді. Ресторани з фаст-фудом є скрізь та часто пропонують погодинну оплату та гнучкий графік.
  • Робота у колл-центрі, у цієї професії не дуже хороша репутація, але це хороше рішення для студентів.

Підбиваючи підсумки, зауважимо, що деякі молоді люди відкидають варіант підробітку, бо вони часто не за фахом. Це невірне рішення, адже будь-який досвід може бути корисним. Серед двох кандидатів з однаковими дипломами роботодавець зверне увагу на того, який виявляв активність поза занять, оскільки він напевно вже має базові навички спілкування у трудовому колективі, а також м'які навички та амбіції.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Знижка 50% на вступ до Польщі 2025 + Курс при ВНЗ

Акція 499 євро 250 євро

Вступайте на осінь 2025 та отримуйте знижку 50% на пакет "Все включено", гарантоване зарахування, підбір житла і курс польської у ВНЗ

Закінчується

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини