Як спланувати бюджет польського студента?

1099
Facebook Twitter
Як спланувати бюджет польського студента?

Початок навчання означає не тільки переїзд, але й необхідність розумного управління обмеженим студентським бюджетом. Яким чином цього досягти? Поговоримо про це статті.

У разі українців, охочих вчитися у Польщі або іншій європейській державі, початок навчання означає не тільки переїзд, але й необхідність розумного управління обмеженим студентським бюджетом. Таким чином, щоб грошей було достатньо для задоволення як основних потреб (житло, харчування), так і тих, які менш необхідні для життя (розваги, покупки, подорожі), потрібно планувати витрати. Яким чином цього досягти? Поговоримо про це статті, через що її варто прочитати фактичним та потенційним студентам польських ВНЗ.

Основним джерелом фінансування витрат середнього студента, як і раніше є батьки, та у цьому питанні нічого не змінилося за десятиліття. Але варто пам'ятати, що реалії, в яких знаходяться сучасні студенти, сьогодні діаметрально відрізняються від того, з чим доводилося мати справу п'ятнадцять років тому. Фактичний учень буде відмінно працювати без насиченого меню, але, наприклад, хороший ноутбук та мобільний телефон з постійним доступом в Інтернет — це норма та необхідність, а не примха новачків.

Дах над головою — це ключова стаття витрат

Фахівці центру польської освіти UP-STUDY звертають увагу українців, які планують навчання у Польщі на те, що вартість року у цій європейській державі знаходиться на доступному рівні. Більш того, є можливість заощадити, особливо вибираючи приватні ВНЗ. Кандидатам на навчання випадає шанс завоювати грант або ексклюзивну знижку. Студенти, які вже почали навчання здатні завоювати стипендії різного роду. Все це допоможе скоротити витрати на оплату навчання. З цього випливає, що основною статтею витрат є оплата житла. Для кожного студента, що навчається за межами рідного міста, квартира, орендована кімната або місце у гуртожитку влетять у копієчку. Можна розглянути альтернативне рішення, яке, до того ж, поступово набирає популярності, тобто покупка невеликої квартири у кредит. Правда останній варіант більше здійснимий для студентів маленьких міст, але не столиці або інших великих польських куточків.

Якщо все ж прийнято рішення вчитися у Вроцлаві, Варшаві, Кракові та інших подібних місцях, подумайте про суборенду. До речі, учні, що вступають з UP-STUDY, можуть розраховувати на підтримку з боку центру у розв'язанні питання з місцем проживання. Вони можуть отримати кілька вигідних варіантів на вибір, за цінами, суттєво нижчими від ринкових.

Час подумати про харчування, дозвілля та подорожі

Розберемо за пунктами:

  • Харчування. Якщо є охота харчуватися корисно та смачно, краще готувати вдома. Продукти замовляйте за допомогою Інтернету або використовуйте великі мережі дискаунтерів для тижневих закупівель.
  • Дозвілля. У багатьох великих польських містах проходять безліч фестивалів, значна частина з яких мають безкоштовний вхід. Заклади культури завдяки локальній студентській легітимації або ISIC можна відвідувати зі знижкою.
  • Відпустка (подорожі). Це ідеальний момент для студента, який не тільки шукає місце відпочинку, а й спокійно розробляє фінансову стратегію на наступний рік навчання з урахуванням отриманого досвіду. У багатьох випадках це означає пошук нового джерела додаткового заробітку при обмеженні сум, витрачених, наприклад, на їжу чи одяг.

На що студенти університетів Польщі витрачають заощадження?

Є різні напрямки у залежності від запитів окремого учня: одні витрачаються на вечірки, інші купують електронне обладнання мрії, треті вважають за краще подорожувати в якісь екзотичні країни. Мало хто вкладає гроші у цінні папери або грає на фондовому ринку, хоча є багато можливостей.

Підсумовуючи, зауважимо, що попри кінцеву мету економії, все ті, кому доводилося мати справу з обмеженим бюджетом під час навчання, набагато краще підготовлені до роботи з фінансами у дорослому житті. Це є безцінним досвідом. Що ж стосується заповнення порожнечі гаманця, з другого курсу доречно подумати про підробіток, який дозволить поліпшити матеріальне становище та придбати додаткові компетенції.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Знижка 150-200 євро при вступі у Вроцлавську Академію Бізнесу

Пропозиція

Вступайте на осінь 2024 у Вроцлавську Академію Бізнесу та оплачуйте навчання з ексклюзивною знижкою

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини