Як студенту написати резюме?

2073
Facebook Twitter
Як студенту написати резюме?

Що робити студентам польських університетів, які ще не закінчили навчання та не мають трудового досвіду? Подивимось, як написати резюме для студента та що потрібно підкреслити при створенні такого документа.

Ви хочете створити перше резюме, але не маєте досвіду? Біографічна довідка (CV, резюме) — це документ, без якого марно шукати будь-яку роботу. Він повинен представити історію освіти та зайнятості, а також спектр навичок та кваліфікацій кандидата. Але, що робити студентам польських університетів, які ще не закінчили навчання та не мають трудового досвіду? Подивимось, як написати резюме для студента та що потрібно підкреслити при створенні такого документа.

Резюме для студента — основні проблеми

Хоча теоретично багато хто знає, як повинні виглядати біографічні дані, все ж значна частина студентів стикається з багатьма труднощами при створенні резюме для першої роботи, підробітку або проходження стажування. Вони зазвичай з'являються при заповненні наступних розділів:

  • Освіта — хоча студент навчається в університеті, він ще його не закінчив, відповідно, офіційно є тільки середня освіта. Що у такому випадку писати?
  • Досвід роботи — якщо учень ВНЗ ще не працював, тоді він відсутній. Як написати резюме без досвіду?
  • Кваліфікація — молоді люди, що знаходяться у процесі набуття професії та ступеня не володіють будь-якою спеціальною кваліфікацією. Які кваліфікації можуть з'явитися у першому резюме?
  • Навички — це розділ створює проблеми навіть для людей з багаторічним професійним досвідом. Що писати у категорії навичок у резюме?

Нижче фахівці центру польської освіти UP-STUDY підготували відповіді на ці та інші питання про резюме студента.

  • Резюме без досвіду. Спочатку потрібно розмістити так звані біографічні дані. Це коротка презентація навичок, інтересів та амбіцій. Чому це так важливо? Тому що це привертає увагу роботодавців. Добре написане професійне резюме може переконати їх навіть краще, ніж багатий досвід. У досвід можна включити: студентську/шкільну діяльність, приватний досвід (всі форми добросусідської та дружньої допомоги, для яких потрібні були навички, здатні стати у пригоді на першій роботі), волонтерство та інше добровільне посередництво.
  • Не так очевидно, або що писати про освіту. Біографічна довідка повинна включати всі школи, які були закінчені, а також інші структури середньої освіти (технікуми, коледжі, ліцеї). Якщо був закінчений технікум, варто згадати про профіль та орієнтації отриманого диплома.
  • Тепер питання поточного навчання. У короткій біографії варто вказати назву університету та область навчання, а також рік початку та планований рік випуску. Слід також зазначити, відбувається навчання на очному, заочному або іншому відділенні, навчанням першого або другого ступеня.
  • Кваліфікація та навички. Це елементи резюме, які викликають труднощі навіть у людей з багаторічним професійним досвідом. Кваліфікації — це всі придбані та офіційно підтверджені навички, такі як, наприклад, водійські права категорії B, диплом бухгалтера або кваліфікація з електрики до 1 кВт. Навички — це все, що кожна окрема людина здатна зробити, та це може бути корисно на роботі. У кваліфікаційний розділ варто включити мовні сертифікати, дипломи та посвідчення про проходження курсів. Краще підготувати окремий абзац для останнього. У розділі «Навички» не варто писати ні про що, що не корисно на роботі, та про те, що буде важко підтвердити (навіть усно) під час співбесіди.

Підбиваючи підсумки, підкреслимо, що сучасні студенти, з огляду на стрімкий розвиток технологій, часто, крім основних компетенцій, можуть похвалитися іншими, менш універсальними навичками. Серед таких варто відзначити, створення комп'ютерної графіки, просування в інтернеті та соціальних мережах, декупаж, переклад текстів та інше. Взагалі, скласти резюме не так складно, але потрібно пам'ятати, що, крім змісту, слід приділити належну увагу фото профілю, грамотності, естетичності, правильності оформлення та форматування. Адже саме такі деталі у деяких випадках можуть сказати більше, ніж сам зміст резюме. Зважаючи на це, після складання тексту, варто провести його глибокий аналіз, тоді з'являться всі шанси навіть без досвіду отримати бажану посаду та великі перспективи.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Знижка 50% на вступ до Польщі 2025 + Курс при ВНЗ

Акція 499 євро 250 євро

Вступайте на осінь 2025 та отримуйте знижку 50% на пакет "Все включено", гарантоване зарахування, підбір житла і курс польської у ВНЗ

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини