Все про роботу в Польщі для студента. Вибір роботодавця

7478
Facebook Twitter
Все про роботу в Польщі для студента. Вибір роботодавця

Дана стаття буде цікава всім студентам, та не тільки через те, що розглядає всі варіанти та документальну сторону роботи у Польській Республіці.

Можна багато говорити про роботу та особливості вибору польського роботодавця, але одну обставину варто виділити окремо: завдяки тому, що рівень безробіття в Республіці Польща стабільно падає, роботодавцям не вистачає персоналу, та вони охоче беруть українців, та йдуть на всі мислимі поступки. Для студентів з України, які навчаються в польських установах вищої освіти, також існує багато варіантів підробітків, які досить добре оплачуються. Крім робочих порталів, а тепер створено й спеціальний сайт, який дозволяє знайти вакансію саме українцям в РП, студенти можуть шукати підробіток на стендах в університеті, в бюро кар'єри при ВНЗ, на спеціалізованих ярмарках роботи.

Дана стаття буде цікава всім студентам, та не тільки через те, що розглядає всі варіанти та документальну сторону роботи у Польській Республіці.

Як працювати легально під час навчання?

Студенти, які навчаються у польських вищих навчальних закладах на законних підставах перебувають на цій території завдяки своєчасному оформленню національної візи категорії D, або Карти Побиту. Установи вищої освіти пропонують стаціонарну, заочну, вечірню та екстернатну форми навчання, у залежності від Вашого вибору, буде визначено, чи потрібні додаткові дозволи на працевлаштування. Іноземні учні стаціонарної форми з 2015 року мають право на трудову діяльність без часових обмежень, спеціальних дозволів, незалежно від підстави, на якій вони знаходяться в Польщі. Студентам заочного відділення, мовних курсів, за програмами обміну в сфері науки та культури, які проходять практику — потрібно оформляти один з двох дозвільних документів: Zezwolenie або Oświadczenie. Розглянемо більш детально обидва:

1. Oświadczenie — фактично є робочим запрошенням. Намір роботодавця, викладений в письмовій формі, про охоту прийняти іноземця на роботу.2. Zezwolenie — документ, який дозволяє іноземцю працювати на польському підприємстві, компанії, або бути залученим в іншому напрямку.

Робота та роботодавці Польщі

Польські роботодавці охоче беруть на роботу українців у всіх випадках, крім того, при якому потрібно Zezwolenie. Адже в цьому випадку, роботодавець зобов'язаний пояснити, чому він бере на роботу іноземного громадянина, замість поляка. В іншому — труднощів не виникає. Заробітна плата залежить від обраного напрямку діяльності, кількості відпрацьованих годин (найчастіше це саме погодинна форма оплати), Ваших комунікативних навичок та знання мови. Найбільш заповзятливі студенти знаходять підробіток, який прямо або опосередковано стосується майбутньої професії. Трапляється, що, підміняючи співробітника, який перебуває в декретній відпустці, працівник так зарекомендує себе, що, по завершенню університету, ця компанія пропонує працевлаштуватися вже на постійне місце. Крім такого варіанту розвитків, студенти шукають тимчасові заробітки на муніципальних роботах, на заходах, культурних та спортивних подіях, сільськогосподарських сезонних роботах.

До інших найпопулярніших відносяться:1. Оператор call-center. Зайнятість, яка вимагає хорошого знання польської мови та вміння ладити навіть з самими конфліктними людьми. Денні зміни оплачуються від 13-15 злотих, нічний тариф вище, обговорюються при співбесіді. Також, є можливість отримання бонусів за продуктивність праці.2. Репетитор. Студенти, які володіють на відмінному рівні рідним: українською, російською, білоруською мовою, викладають їх для охочих поляків, з погодинною оплатою від 30-ти до 40-ка злотих.3. Працівники барів, кафе, бістро. Молоді дівчата та хлопці підробляють на різних посадах в цій сфері обслуговування, і завдяки, часто, щедрим чайовим, сумарно можуть заробити за зміну до 150 злотих.З наданої інформації виходить, що працювати під час навчання — цілком реально, а зароблених коштів може вистачати не тільки на покриття поточних витрат, але і на втілення заповітних бажань. Завдяки тому, що Польща перебуває близько від столиць інших країн ЄС, наприклад, з Варшави до Берліна поїздом їхати лише 6 годин, та маючи дозвіл, заснований на візі або Карті, можна сміливо подорожувати Європою на уїк-енд. Фахівці UP-STUDY підкреслюють, що підробіток допоможе Вам набути досвіду роботи в європейському суспільстві та навчитися цінувати вкладений час та отримані гроші.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Знижка 50% на вступ до Польщі 2024 + Курс при ВНЗ

Акція 499 євро 250 євро

Вступайте на осінь 2024 та отримуйте знижку 50% на пакет "Все включено", гарантоване зарахування, підбір житла і курс польської у ВНЗ

Закінчується

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини