Заміна Карти Побиту. У яких випадках необхідно її змінювати? Розглядаємо нюанси та тонкощі

19306
Facebook Twitter
Заміна Карти Побиту. У яких випадках необхідно її змінювати? Розглядаємо нюанси та тонкощі

Переїжджаючи до іноземної держави на тривалий термін, однією з основних обставин, про які необхідно подбати, є дозвільні документи, що допоможуть не тільки легально перебувати на території обраної країни.

Переїжджаючи до іноземної держави на тривалий термін, однією з основних обставин, про які необхідно подбати, є дозвільні документи, що допоможуть не тільки легально перебувати на території обраної країни, а й здійснювати різного роду діяльність. Говорячи про студентів з України, які вважають найкращою інвестицією у своє майбутнє навчання в одному з університетів Польщі, таким документом на перший рік служить національна польська віза категорії D. Далі, переважна більшість намагається оформити дозвіл з більш тривалим терміном дії, яким є Карта Побиту. Вона може бути видана вперше на термін 12-15 місяців. Але, при деяких обставинах, доводиться раніше робити її заміну, та саме про такі ситуації ми поговоримо більш ґрунтовно у даній статті.

Випадки, при яких потрібна заміна Карти Побиту

Карта побиту, яка за фактом є посвідкою на проживання для іноземних громадян, котрі перебувають у Республіці Польща на тривалій підставі, при первинному зверненні може бути видана строком від року до 15 місяців. Вона відкриває масу можливостей, хоча її оформлення забирає більше часу, ніж, наприклад, продовження візи. Проте студенти стаціонарної форми навчання польських установ вищої освіти, а саме ця категорія учнів ВНЗ мають право претендувати на неї, віддають перевагу такому типу дозволу, адже наступні Карти будуть мати ще більш тривалий термін використання. Попри те, яка за рахунком отримана Карта, при наступних обставинах її потрібно замінити, а саме:

— коли дані, нанесені на Карту втратили свою актуальність (зміна прізвища, адреси мельдованія та інші обставини);

— якщо зовнішній вигляд власника Карти змінений настільки, що його не можна візуально ідентифікувати;

— коли пластик був пошкоджений таким чином, що не прочитується нанесена на ньому інформація;якщо сталася крадіжка або втрата документа.Як тільки виникла одна з вищеописаних ситуацій, негайним чином необхідно звернутися до відповідних інстанцій та починати процедуру заміни.

Як відбувається процес переоформлення Карти Побиту?

Для початку, необхідно уточнити всі деталі в управлінні у справах іноземців воєводства, на території якого проживає заявник, адже вони можуть трохи відрізнятися. Фахівці UP-STUDY підкреслюють, що процедура може затягнутися, оскільки зв'язатися телефоном з компетентними органами не так просто, а на електронного листа відповіді потрібно чекати 14 днів, а за фактом українці, які звертаються з такого питання, стверджують, що іноді й більш ніж місяць. Не потрібно зволікати, якщо не можете зв'язатися на пряму, тоді уточніть всі нюанси за допомогою прочитання на сайті udsc.gov.pl. Врахуйте, якщо карту викрадено або загублено, за фактом виявлення пропажі у перші 3 дні сповістіть про це орган, що видав документ, тоді можна отримати відповідну довідку про втрату. Далі, потрібно підготувати наступний пакет даних:

— анкету на заміну Karta pobytu;

— 2 свіжих фото, 35*45 мм, за заданими параметрами;

— оригінал закордонного паспорта та його ксерокопію;

— копію старої карти (у разі її втрати, довідку про цю обставину);

— якщо заміна у зв'язку зі зміною місця проживання, тоді нову прописку та її копію.Необхідно сплатити за процедуру, при різних обставинах заміни сума варіює від 50 до 150 злотих — разовий платіж.З вищевказаної інформації випливає, що, за будь-яких ситуаціях, які сталися з Картою Побиту, необхідно без зволікань проводити її заміну. Процедура трохи обтяжлива, але є обов'язковою, оскільки документ у неналежному стані є недійсним. Щоб уникнути проблем з законом, потрібно стежити за актуальністю всіх даних, що зображується на ній, а при будь-якій зміні попередити компетентні органи, та готувати дані для заміни.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Безкоштовний підбір житла у Польщі

Пропозиція 0 грн

Компанія UP-STUDY пропонує абітурієнтам, які вступають на осінь 2024 безкоштовний пошук житла у Польщі.

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини