Вища освіта в Польщі для українців. Як пройти адаптацію безболісно?

8054
Facebook Twitter
Вища освіта в Польщі для українців. Як пройти адаптацію безболісно?

У даній статті ми докладно розповімо про методи швидкого пристосування до навчання та польських буднів, тому вона актуальна для українських першокурсників університетів РП.

Приїхавши до чужої країни з метою здобуття вищої освіти, працевлаштування за довгостроковим контрактом або з інших причин, які вимагають тривалого перебування за кордоном, кожній людині доводиться адаптуватися до нового середовища проживання, спілкування з людьми, котрі мають інший світогляд та менталітет.

Обравши навчання в університетах Республіки Польща, українські абітурієнти перелаштовуються не тільки до побуту, а й до нової системи освіти. Для одних учнів ці перші місяці навчання проходять безболісно, для ​​інших же вони виявляються справжнім випробуванням. То як же швидко адаптуватися до всіх нововведень, вибравши польські установи освіти? У даній статті ми докладно розповімо про методи швидкого пристосування до навчання та польських буднів, тому вона актуальна для українських першокурсників університетів РП.

Дії, які необхідно здійснити відразу після приїзду до Польщі?

Проблеми та складності при адаптації викликає невідомість, тому, фахівці UP-STUDY підготували перелік тих обов'язкових справ, які необхідно зробити при приїзді на навчання до Польщі. Варто вжити таких заходів:

1. Замельдуватися. Це означає прописатися за місцем проживання, але без права претендувати на майно. Без такої прописки не вийде отримати PESEL, оформити, при потребі, кредит, та взагалі, без проблем жити на території Польщі.

2. Вибрати супермаркет для закупівель. В РП є кілька мереж дискаунтерів, які пропонують якісні продукти за доступними цінами. Обирайте оптимальний варіант для себе, це допоможе харчуватися корисно та недорого.

3. Скласти свій розклад. У деяких університетах є можливість вибирати деякі заняття самостійно. Якщо Ви з якихось причин не зареєструвалися в електронній системі IRK, варто одразу ж це зробити, тому що саме з допомогою неї, можна перевіряти розклад та його зміни, графік іспитів, результати сесії та вибирати заняття.

4. Отримати студентський квиток та оформити проїзний на громадський транспорт зі знижкою у 50%.

5. Дізнатися варіанти отримання стипендій та прагнути до матеріальної підтримки такого типу. Наприклад, при деяких обставинах, таких як: високі досягнення у спорті, наукові таланти або інші заслуги, студенти можуть отримати спортивні, наукові, ректорські або аматорські стипендії.

6. Поцікавитися про наявність програм студентського обміну та про умови участі у них, та зробити все можливе, щоб використовувати такий шанс.Для початку, цього буде достатньо, а на майбутнє варто подумати про отримання Карти Побиту, яка скасує потребу продовження національної польської візи категорії D. Також не забувайте носити з собою страховий медичний поліс, та, у разі події, дзвонити за вказаним на ньому номером телефону. Варто підкреслити, що абітурієнти, котрі вступають з компанією UP-STUDY, отримують UP-SUPPORT безкоштовно — це 3 роки підтримки у Польщі, яка надається щодня, у цілодобовому режимі.

Як ВНЗ Польщі сприяють адаптації?

Студенти потрапляють у сприятливі європейські обставини, де викладачі поводяться на рівних зі студентами, цінуючи їх особистість та час. У свою чергу, одногрупники-поляки, в основному, приємні та доброзичливі молоді люди, які допоможуть розібратися як зі структурою ВНЗ, так і з місцем розташування різних об'єктів у місті навчання. Більшість польських університетів є інтернаціональними структурами, тому Ви не будете самотніми у цьому плані, а дотримуючись наших рекомендацій та підтримки UP-SUPPORT — озброєними та готовими до будь-яких обставин.

Отже, оскільки Польща є сусідньою державою України, часто, адаптація наших співвітчизників проходить безболісно. Після прибуття найкраще ознайомитися з усіма правилами ВНЗ, а також слідувати викладеним нами пунктам невідкладних справ.

Не варто хвилюватися, поляки — дуже відкриті та привітні люди, тому, завжди знайдеться той громадянин, який допоможе та підкаже при будь-яких обставинах. Також, у тих, хто вступає з UP-STUDY завжди є підтримка, яка діє 24/7.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Знижка 50% на вступ до Польщі 2025 + Курс при ВНЗ

Акція 499 євро 250 євро

Вступайте на осінь 2025 та отримуйте знижку 50% на пакет "Все включено", гарантоване зарахування, підбір житла і курс польської у ВНЗ

Закінчується

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини