Винайняти дешеве житло у Варшаві. Чи варто знімати саме недороге житло?

11259
Facebook Twitter
Винайняти дешеве житло у Варшаві. Чи варто знімати саме недороге житло?

Стаття буде корисною для всіх іноземних абітурієнтів, які обрали польські столичні ВНЗ, та знаходяться в пошуку оренди доступного житла.

Якщо Ви вирішили отримати європейський диплом в одному з вищих навчальних закладів Республіки Польща, тоді, в будь-якому випадку, перед Вам встане квартирне питання. Звичайно, ні для кого не секрет, що одним з найдешевших варіантів є гуртожиток, як приватного, так і державного типу, але місця в них обмежені. Тому, потрібно шукати інші прийнятні варіанти. Радує те, що якийсь з районів Варшави Ви б не обрали, всюди хороша транспортна розв'язка, добре обладнаний транспорт, а головне — він завжди їздить за графіком. Все залежить від наших уявлень про комфорт, фінансових можливостях, та побажань, щодо віддаленості від установи вищої освіти та суєтності. Стаття буде корисною для всіх іноземних абітурієнтів, які обрали польські столичні ВНЗ, та знаходяться в пошуку оренди доступного житла.

Особливості найманого житла у Варшаві

Місто розділене на вісімнадцять dzielnic (районів), які відрізняються віддаленістю від центру, добробутом та безпекою. Відповідно й ціни на орендовані квадратні метри відрізняються, залежно від пріоритетного району. Як місцеві жителі, так і приїжджі орієнтуються на основні фактори: відмінний транспорт та рівень безпеки. Нерідко можна спостерігати, що в старовинних дзільницях міста, наприклад, Урсинова, будинки не в кращому стані, але ціни досить високі. Не завжди околиця міста означає поганий район тому, обираючи квартиру для себе, орієнтуйтеся на безпеку та особисті параметри. Якщо Вам пропоную винайняти квартиру за низькою вартістю в Praga Północ, подумайте двічі, бо він досить відомий своєю небезпечністю. Найдешевші квартири знаходяться далеко за мостом Марії Кюрі, в Białołęka Дільницядзільниці міста. Вартість однокімнатного житла в діапазоні 1500-2000 злотих.

За окрему кімнату потрібно заплатити від 500 до 600 злотих. Радує, що навіть попри те, що ринок оренди нерухомості в Польщі динамічно розвивається, зустріти недобросовісних орендодавців або ріелторів, Вам не доведеться. Але, існує багато варіантів, при яких Ви можете значно переплатити, через незнання особливостей найму.

Різновиди орендованого житла:

1. Орендована кімната. Проживання по сусідству з господарем житлової площі.

2. Кавалєрка (однокімнатна квартира). Зручна для проживання однієї дорослого людини, передбачає наявність всіх умов для життя.

3. Двох-трикімнатні квартири. Відповідно, тут можуть жити разом кілька людей, при цьому, не заважаючи один одному.

На що звертати увагу при укладанні договору?

У Варшаві, як і в інших польських містах присутній платіж, який не відомий для українців. Ним є чинш, який не включається в комунальні платежі. Коли Ви знайшли слушну квартиру, варто укласти договір, адже він стане підставою, щоб оформити мельдунек (так звана реєстрація за місцем проживання, яка не дає права на майно). У договорі описується вся інформація, хто, коли та за що повинен платити. Чинш — це не комунальний платіж, до якого відносяться відрахування до фонду ремонту будинку, плата за ремонт ліфта, домофона, податок на нерухоме майно, та іноді він може перевищувати навіть саму орендну суму тому, подбайте, щоб це оплачував господар квартири. У всьому іншому, проблем виникнути не повинно.

Підбиваючи підсумки, зауважимо, що найняти житло не за дорого у Варшаві цілком реально, та не страшно, головне — це безпека та прозорість договору. До речі, всім учасникам програми UP-STUDY, компанія може допомогти в підборі житла, нижчою за ринкову вартість, або надасть кілька варіантів на вибір. Якщо Ви хочете орендувати найоптимальніший варіант за вартістю та умовами, тоді вибирайте двокімнатну квартиру, в стабільному районі, та орендуйте її з трьома іншими студентами. Як показує практика, іноді — це обходиться навіть дешевше, ніж гуртожиток, але набагато зручніше.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Безкоштовний курс польської мови

Пропозиція 900 грн/місяць 0 грн

Вступайте на осінь 2025 та отримуйте курс польської мови 50-100 годин безкоштовно

Закінчується

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини