Ціни на житло в Польщі. Оренда квартири на час навчання?

6087
Facebook Twitter
Ціни на житло в Польщі. Оренда квартири на час навчання?

Поступаючи в установу вищої освіти Республіки Польща, є два головних питання, які потрібно негайно вирішити. Вони стосуються легалізації перебування на території країни навчання та місця проживання.

Поступаючи в установу вищої освіти Республіки Польща, є два головних питання, які потрібно негайно вирішити. Вони стосуються легалізації перебування на території країни навчання (відкриття національної польської візи категорії D) та місця проживання. Варто зауважити, що хоч вступати можна з будь-якого (весняного або осіннього) семестру, так склалося, що восени, квартиру, або інше орендне житло знайти значно важче. Тому, як тільки Ви отримали повідомлення від вищого навчального закладу про зарахування, в той момент, коли Ви вирушаєте до Польщі, з метою передачі оригіналів документів до ВНЗ, починайте шукати відповідний житловий варіант. По-перше, на місці значно зручніше в плані обговорення деталей та перегляду, по-друге, є можливість переглянути договір, та потім обдумати всі його деталі, по-третє, можна розпитати у місцевих жителів про особливості району (дзільниці) та транспортну розв'язку.

Особливості найму житла в Польщі

Найперше, що необхідно знати — якщо Ви користуєтеся послугами ріелтора, платити потрібно вже після того, як Ви знайшли потрібний об'єкт. Також, якщо Ви плануєте жити довше трьох місяців, а під час навчання термін, в будь-якому випадку, значно більше, Вам потрібно обов'язково укладати договір з орендодавцем, адже необхідно надалі оформити мельдунек (прописку за місцем проживання, без права на майно). Ще, обов'язково повідомте про намір замельдуватися господареві житла, бо не всі власники квартир сповіщають компетентні органи про те, що вони здають свої будинки/квартири, та можуть виникнути неприємності, як у них, так і у Вас, коли Ви віднесете umowa o najmie mieszkania (договір), та все випливе назовні. Під час підписання договору обов'язково ознайомтеся з пунктами, де описуються обов'язки по платежах, адже такий платіж, як чинш, може становити навіть більше самої оренди. Часто, під час укладання договору, Ви вносите заставу за збереження всього наявного майна — Кауція.

Цінова політика орендованого житла в РП

Все залежить від квадратури, дзільниці міста, кількості мешканців, наявності техніки та ремонту. Розглянемо більш детально середньостатистичні ціни, за різні типи житла:

1. Місце в кімнаті. На площі в 10-15 квадратних метрів Ви наймаєте койко-місце, обходиться від 300 до 600 злотих.

2. Місце в хостелі. У невеликій кімнаті розміщуються 4-6 людини, з платою в 450 злотих. Це не сильно поширений варіант, бо дуже шумно та не особливо комфортно.

3. Окрема кімната може обійтися до 700 злотих, до того ж потрібно оплатити комунальні платежі, близько 120 зл.

4. Однокімнатна квартира у віддаленому районі. Головне транспортна розв'язка, тому, якщо Вам вдалося знайти квартиру, та винайняти її удвох, оплачуючи 450-500 злотих, то це набагато краще хостелу.

5. Квартира-студія (кавалерка) на відшибі до 1300, в центрі 1900 +-300 злотих, залежно від міста.

6. Двокімнатні квартири оплачуються 1600-4000 зл/міс., залежно від віддаленості від центру, та якості ремонту.

Також, запам'ятайте одну унікальну особливість, якщо Ви шукайте самостійно, за англомовними оголошеннями квартири на 20-30% дешевше.

Виходячи з отриманої та викладеної інформації випливає, що ціни на оренду житла в Республіці Польща можуть відповідати будь-яким фінансовим можливостям студентів або їх батьків. Вибираючи квартиру, завжди намагайтеся заручитися допомогою знайомих поляків, або студентів, які вже живуть в Польщі, так Ви зможете вберегти себе від небажаних ексцесів. Також, за часів, коли настільки розвинені соціальні мережі та інтернет-портали, можна розмістити оголошення-прохання про допомогу в пошуку житла в Польщі, і Вам дійсно можуть надати корисну інформацію.

Завжди варто пам'ятати, що іноземців, які погано орієнтуються в країні, можуть підстерігати недобросовісні громадяни, які прагнуть нажитися на незнанні ситуації або законів. На жаль, в Польщі, також нерідко можна, при оренді житла, потрапити на непорядних агентів або орендодавців, які завищують ціни на наймання квартири або за свої послуги. Більш того, можуть надати вкрай невигідні умови оренди, при яких доведеться вносити суми, вищі договореної плати. Від таких ситуацій огороджені ті студенти, які вступають з допомогою компанії UP-STUDY, оскільки вони можуть розраховувати на допомогу наших фахівців у вирішенні даного питання. Квартира з хорошими умовами, ціною, нижчою за ринкову, в безпечному районі — далеко не всі переваги житла, яке здатна запропонувати компанія.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Знижка 200-300 євро при вступі в Академію Фінансів та Бізнесу Вістула

Пропозиція

Вступайте на осінь 2023 в Академію Вістула та оплачуйте навчання з ексклюзивною знижкою

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини