Види вищих навчальних закладів у Польщі

6299
Facebook Twitter
Види вищих навчальних закладів у Польщі

Хочете отримати європейську вищу та післядипломну освіту у Польщі? Фахівці UP-STUDY рекомендують розібратися з усіма нюансами, які стосуються специфіки та видів університетів польської держави. Детальніше у статті.

Уряд Республіки Польща здійснює великий внесок у розвиток польської вищої освіти. У 2005 році набрав чинності «Закон про вищу державну освіту», згідно з яким Польща прийняла всі європейські критерії/рекомендації, що стосуються якості навчання. На сьогодні, польська освіта займає високі позиції за рівнем викладання, та має велику популярність серед студентів з України. Для тих, хто хоче отримати європейську вищу та післядипломну освіту у Польщі, фахівці UP-STUDY рекомендують розібратися з усіма нюансами, які стосуються специфіки та видів університетів польської держави. Отже, далі у статті ми торкнемося теми про категорії, типи та профілі ВНЗ Польщі.

Класифікація ВНЗ Польщі

Поділ вищих навчальних закладів у Польщі проводиться за такими критеріями:

  • державні університети. Вищі навчальні заклади даного зразка фінансуються органами державної влади та більшою мірою зацікавлені у навчанні польських громадян;
  • приватні/недержавні університети — це навчальні установи, котрі утримуються за кошти фізичних осіб або фондів.

Закон «Про вищу освіту» рівноправно поширюється, як на державні ВНЗ, так і на міжнародні, тому якість викладання та програми навчання однакові.

На даний час, у польській державі функціонують 131 державних університетів та 326 приватних/міжнародних ВНЗ.

Типи польських університетів

Критерії типізації ВНЗ поділяються за можливістю надання різних рівнів акредитації:

1. Класичні ВНЗ. Вони можуть присуджувати наукові ступені як мінімум за 12 дисциплінами, з яких дві повинні бути гуманітарного профілю.

2. Технічні університети. Дані вищі навчальні заклади мають право навчати студентів за спеціальностями технічного напряму та присуджувати ступінь доктор наук не менш ніж у 8-10 професіях, з яких 6 обов'язково повинні бути технічного профілю.

3. Політехнічні ВНЗ. Такі університети можуть присвоювати наукові ступені від 6 спеціальностей та більше за різними напрямками. Однак 80% з них повинні бути технічного профілю.

4. Профільні університети. Вони надають науковий ступінь за 4-6 дисциплінами, з яких 4 мають бути профільного напрямку: медичного, економічного, творчого, юридичного, військового, морського.

5. Академії — ці заклади, навчають студентів за різними напрямками та присуджують ступінь доктора наук не менш, ніж за двома дисциплінами.

6. Вищі школи та колегії — навчальні установи, які мають право видавати дипломи про вищу освіту та присуджувати професійну кваліфікацію тільки бакалавра та магістра.

У висновку, ми можемо відзначити, що рівень навчання у вищих закладах Польщі не залежить від їх виду або профілю, тому що всі ВНЗ знаходяться під контролем Міністерства науки та вищої освіти. Воно координує діяльність навчальних закладів, спостерігає за якісним виконанням необхідних норм та правил, що стосуються процесу навчання студентів, а також слідкує за складанням навчальних програм з різних дисциплін.

Отримавши європейський диплом у польському університеті, у студентів з України є всі шанси працевлаштуватися на високооплачувані посади до міжнародних відомих компаній. Крім того, до сучасної програми навчання студентів польських ВНЗ включені практичні заняття та оплачувані стажування, які дозволяють учням вже під час навчання напрацювати безцінний досвід у своєму професійному напрямку.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Знижка 200-300 євро при вступі в Академію Фінансів та Бізнесу Вістула

Пропозиція

Вступайте на осінь 2023 в Академію Вістула та оплачуйте навчання з ексклюзивною знижкою

Закінчується

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини