Види стипендій у ВНЗ Польщі

10167
Facebook Twitter
Види стипендій у ВНЗ Польщі

У даній статті ми розглянемо декілька видів стипендій, на які мають право претендувати іноземні абітурієнти, а також їх особливості та вимоги до кандидатів.

Більшість українських студентів мріють вступити до польських ВНЗ для придбання європейського диплома, який відкриває можливості працевлаштуватися на високооплачувані посади у міжнародні компанії. Існує стереотипна думка, що навчання у закордонних університетах — це нездійсненне бажання. Однак, не варто забувати про польські стипендіальні програми та міжнародні гранти, які роблять здобуття вищої освіти у Польщі доступним для українських студентів. З цієї причини, у даній статті ми розглянемо декілька видів стипендій, на які мають право претендувати іноземні абітурієнти, а також їх особливості та вимоги до кандидатів.

Різновиди стипендіальних програм, доступних іноземним студентам

1. Соціальна стипендія — форма фінансової підтримки, призначена студентам, яким необхідна соціальна допомога. Право на отримання такої стипендії мають діти-сироти, інваліди, малозабезпечені студенти. Головними умови для призначення стипендіальної програми даного роду є величина доходу, розрахована на одного члена сім'ї, гарна успішність та знання польської мови.

2. Спеціальна стипендія. Вона розрахована на студентів з обмеженими можливостями. Розмір стипендії залежить від присвоєної групи інвалідності та не обумовлюється матеріальним становищем сім'ї студента. Заяву на цю стипендію розглядають близько двох тижнів, тому її необхідно подавати за два тижні до початку навчального року. Призначається вона на весь навчальний рік.

3. Стипендія ректора. Присвоюється кращим студентам за видатні успіхи у навчанні, науці, творчості, спорті. Основними критеріями відбору студентів на цю програму є наявність Карти Поляка, відмінне знання польської мови та високий середній бал за навчання. Раніше, в університетах Польщі існували окремі стипендії за досягнення у різних напрямках: спортивному, науковому, художньому, але тепер їх об'єднали в одну — ректорську стипендіальну програму. Право на отримання даної стипендії має 10% кращих студентів у рамках однієї дисципліни.

4. Міністерська стипендія — це державна допомога, призначена для студентів, які мають успішні досягнення в області спорту, мистецтва, науки. Щорічно, цю стипендію можуть отримати 1000 кращих студентів, які закінчили перший рік навчання, та 100 докторантів. Умови для присвоєння стипендії такі ж, як і для ректорської стипендіальної програми.

5. Студентська допомога — це одноразова фінансова допомога студентам, які опинилися у важких або непередбачених життєвих ситуаціях. Наприклад, смерть рідної людини, хвороба, нещасний випадок, народження дитини.

6. Стипендія від підприємства/компанії. Вона видається тим студентам, які взяли на себе зобов'язання працювати на певному підприємстві, після закінчення навчання в університеті.

Виходячи з отриманої інформації, ми можемо зробити висновок, що для отримання стипендії у польському університеті, студентам необхідно мати високий рівень знання польської мови, середній бал атестата не менш, ніж 4-5 за п'ятибальною шкалою, а також наявність дипломів, грамот, сертифікатів, що підтверджують активну діяльність у тій сфері, якій відповідає вид стипендіальної програми. Крім того, для українських студентів є можливість отримувати стипендію як у державних, так і приватних ВНЗ.

Фахівці UP-STUDY рекомендують молоді з України вступати до недержавних університетів, які приділяють особливу увагу іноземним абітурієнтам та зацікавлені у міжнародних відносинах. Варто відзначити, що студенти, які вже мають польський диплом про вищу освіту, при придбанні другої освіти не зможуть отримувати стипендію.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Безкоштовний курс польської мови

Пропозиція 900 грн/місяць 0 грн

Вступайте на осінь 2025 та отримуйте курс польської мови 50-100 годин безкоштовно

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини