Як отримати стипендію в Польщі? Рекомендації студентам

13375
Facebook Twitter
Як отримати стипендію в Польщі? Рекомендації студентам

Стипендія на навчання або гранти на освіту за кордоном — досить поширене поняття серед іноземних студентів. Стипендія — фінансова допомога, яка видається щомісяця учням денної форми навчання.


Стипендія на навчання або гранти на освіту за кордоном — досить поширене поняття серед іноземних студентів. У талановитої молоді, яка знає польську мову і наділена особливими вміннями з низкою нагород, є шанси отримати безкоштовну освіту в Польщі. Стипендія — фінансова допомога, яка видається щомісяця учням денної форми навчання.

Хто може претендувати на стипендію в Польщі?

  1. Студенти середніх і вищих навчальних закладів з високим середнім балом атестата.
  2. Молодь, котра проявила себе в суспільному житті ВНЗ/коледжу.
  3. Учні-відмінники. Отримують підвищену стипендію.
  4. Аспіранти, які відзначилися гарною успішністю.
  5. Ті, що вдосконалюються в науково-технічній сфері та привносять вклад в неї.

Види бюджетних програм на навчання в польських ВНЗ

Польська система освіти відрізняється різноманітністю і кількістю пільгових програм. Основні з них:

  • соціальні допомоги (600 злотих/місяць). Призначаються кожному малозабезпеченому студенту. Довідка про доходи батьків є основою для отримання допомоги. Якщо середньомісячний дохід сім'ї становить менш ніж 600 злотих, то відповідь на допомогу буде позитивним;
  • стипендія від підприємства/компанії (900 злотих/місяць). Існують для учнів з яскравими талантами в певній сфері та оплачуються потенційними роботодавцями. Після закінчення навчання за програмою — гарантоване працевлаштування;
  • академічна. Видається на другому році навчання в незалежності від інших видів стипендій. Отримують іноземні студенти, які закінчили попередній рік на високий бал;
  • спортивна стипендія (300-500 злотих/місяць). Отримують учні, які в попередні роки відзначилися успіхами в спортивному житті університету, країни та світу;
  • для стажування (приблизно 300 євро/місяць). Українські студенти 2-4 курсів можуть виїхати на піврічне польське стажування. Гарне знання мови та висока успішність є головною умовою для отримання стипендії;
  • допомога на харчування (150 злотих/місяць). Додаткове матеріальне фінансування для студента, у якого середньостатистичний сімейний дохід не більше ніж 380 злотих на місяць;
  • на проживання (350 злотих/місяць). Видається з такої ж причини, як і на харчування, тільки, середній дохід сім'ї на людину має становити 600 злотих/місяць;
  • одноразова стипендія. Тимчасова допомога в непередбачених ситуаціях: хвороба, смерть рідної людини, нещасний випадок або народження дитини.

Конкурси на навчання за кордоном для українців

Існують різноманітні програми та стипендії для неоплачуваної і комфортної освіти в Польщі. Ми розповімо про найпопулярніші програми:

  1. Грант фонду королеви Ядвіги для проведення досліджень в Кракові. Метою програми є підтримка аспірантів, які хочуть досягти видатних результатів у науковій сфері. Складає €340. Цього достатньо для проживання, харчування та медичної допомоги.
  2. Стипендіальна програма від уряду Польщі. Можуть отримати студенти гуманітарних профілів. Розмір фінансової допомоги — 1350 злотих на місяць. Після закінчення навчання Ви повинні повернутися на батьківщину для застосування набутих знань.
  3. Стипендія імені Станіслава Грабського. Можуть претендувати українські студенти, у яких середній бал атестата не нижче 8. Також ті, які вступили до економічних факультетів і потребують соціальної допомоги. Максимальний розмір допомоги — 1500 злотих на місяць.

Проаналізувавши інформацію про стипендії, гранти та безкоштовні програми на навчання за кордоном, можна зробити певні висновки. Для тих, хто думає, що освіта в Польщі — прерогатива багатих або унікальних студентів, то це не так. Грант на навчання може покрити повністю всі витрати, включаючи переліт та проживання або тільки навчання. Комісія з соціальної допомоги зацікавлена ​​в учнях, які дійсно хочуть навчатися, відрізняються сумлінністю та яскравим потенціалом. Більше впевненості в собі та розуміння чітких цілей — допоможе Вам знайти відповідну програму. У позитивному результаті отримання стипендії, Вам допоможе потрібний список документів, для кожного гранту свій перелік. Важливим етапом є правильне заповнення заявки та опис біографії (есе). Пріоритет буде відданий тим здобувачам, які доведуть членам комісії, що саме їм потрібна ця стипендія. Надсилайте заявки на декілька грантів для більшого успіху. Але будьте уважні, такі види програм вимагають від Вас оперативності, організованості і правильних дій.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Безкоштовний курс польської мови

Пропозиція 900 грн/місяць 0 грн

Вступайте на осінь 2025 та отримуйте курс польської мови 50-100 годин безкоштовно

Закінчується

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини