Уряд Польщі планує ввести «стартову відпустку» для співробітників, що бажають створити власний бізнес

7529
Facebook Twitter
Уряд Польщі планує ввести «стартову відпустку» для співробітників, що бажають створити власний бізнес

Міністерство розвитку РП планує дати молодим та досвідченим співробітникам польських компаній можливість взяти неоплачувану «відпустку при запуску» на термін до шести місяців для створення власного бізнесу. Подробиці у нарисі.

Міністерство розвитку Республіки Польща планує дати молодим та досвідченим співробітникам польських компаній можливість взяти неоплачувану «відпустку при запуску» на термін до шести місяців для створення власного бізнесу. Якщо спроба виявиться невдалою, вони зможуть повернутися до своєї попередньої роботи. Це повинно дати поштовх усім тим громадянам нерезидентам, що розвиваються у даній європейській країні, до реалізації перспективних ідей, які вони раніше боялися втілити у життя через те, що не буде шляхів до відступу. Якщо вдасться втілити мрію у життя, Ви отримаєте успішну власну справу, а також моральне задоволення. В іншому випадку отримаєте безцінний досвід, корисні контакти, а також за Вами залишиться колишнє місце роботи, але з новими знаннями можна буде рухатися у бік підвищення. Обговоримо деталі нижче у нарисі.

У недавньому інтерв'ю для Gazeta Wyborcza, представники міністерства розвитку особливо підкреслили, що Польщі потрібна нова бізнес-культура, яка «приймає ризики, вчить, як нестандартно мислити, а також творчо використовувати невдачі». Метою проєкту є підключення до тих шарів підприємництва, які, на поточний момент, не діють, а також надання сприятливих обставин молодим людям, наприклад, недавнім випускникам польських університетів, які мають потенціал, стимул здійснити свої мрії.

Водночас зауважимо, що не всіма новий проєкт був зустрінутий позитивно. Асоціації роботодавців піддали критиці план, попередивши, що він створить додаткові витрати та ускладнення для бізнесу, котрий існує.

Планована відпустка буде доступною для співробітників компаній будь-якого типу та не обмежується тільки технічними або ІТ-фірмами.

Також не буде ніяких обмежень на те, яку компанію дозволено створювати під час «стартових канікул».

У разі, коли нещодавно створена компанія зазнає невдачі, працівник матиме право повернутися до попередньої фірми, а роботодавець повинен буде повернути його назад на посаду, яку він раніше обіймав.

Антоні Колє, представник асоціації роботодавців попереджає про те, що наймачі (власники бізнесу) будуть змушені нести значні витрати, адже їм доведеться наймати та навчати тимчасових змінних співробітників. Також він підкреслює, що у разі, коли «колишньому» співробітнику можна починати свою справу у тій же галузі, що і діє компанія, яку він залишає, це ще більше погіршить становище роботодавця. Останній, у результаті, буде змушений «найняти співробітника, який забрав його замовлення, але зараз вирішив повернутися», коли його бізнес зазнав невдачі.

Згідно з дослідженням кредитної страхової компанії Euler Hermes, проведеним у 2018 році, 30% малих та середніх підприємств у Польщі збанкрутували у перший рік своєї діяльності, а 70% збанкрутували протягом перших п'яти років.

Джеремі Мордасевич з Konfederacja Lewiatan, ще однієї асоціації роботодавців, також висловив критику, заявивши, що таку ідею «могли придумати тільки політики, котрі ніколи не займаються бізнесом. Він попередив, що система стартапів «зруйнує польські робочі місця».

Проте, міністерство розвитку Польщі планує обговорити цю пропозицію з роботодавцями та профспілками у Раді соціального діалогу, створеній у 2015 році, яка об'єднує представників уряду, працівників та роботодавців. У що це виллється, покаже лише час.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Знижка 150-200 євро при вступі у Вроцлавську Академію Бізнесу

Пропозиція

Вступайте на осінь 2024 у Вроцлавську Академію Бізнесу та оплачуйте навчання з ексклюзивною знижкою

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини