Університетський алфавіт. Терміни, які повинен знати кожен студент польського ВНЗ

8540
Facebook Twitter
Університетський алфавіт. Терміни, які повинен знати кожен студент польського ВНЗ

Завдяки схожості в культурі, мові та менталітеті, українські абітурієнти швидко адаптуються до навчання в польських установах вищої освіти, але ось університетський алфавіт варто розглянути більш детально.

У кожній професії є свій особливий жаргон, який можуть зрозуміти тільки ті, хто обертається в цьому колі. Точно те ж саме відбувається в середовищі студентів, причому, сленг та скорочення відрізняються, залежно від країни навчання. Тож не дивно, що наші співвітчизники, які відправляються для здобуття вищої освіти в Республіку Польща, в перші місяці навчання не розуміють деяких висловів бувалих студентів. Сенс частини скорочень та слів можна вловити, але інші вимагають ґрунтовних пояснень. Завдяки схожості в культурі, мові та менталітеті, українські абітурієнти швидко адаптуються до навчання в польських установах вищої освіти, але ось університетський алфавіт варто розглянути більш детально, чим ми й займемося в даній статті.

Університетський алфавіт польських студентів

— Вартість навчання — щомісячні або семестрові збори, які повинен оплачувати студент, щоб продовжити навчання в приватному ВНЗ, державній структурі на платному відділенні або при заочній формі навчання.— ECTS — точкова (кредитна) система, яка розраховується для кожного курсу. Учні освітніх структур повинні отримати певну кількість ECTS для завершення даного етапу навчання.— Години ректора/декана — час від дидактичних класів, додатково переданий ректором або деканом.— Індекс — зелена книга, яка використовується для збору підписів лекторів та викладачів практичних занять, які підтверджують проходження семестру. На сьогодні, багато напрямків досліджень вже використовують електронні індекси (все фіксується в USOS).

— Вереснева кампанія — термін не відноситься до подій воєнного часу в історії Польщі. Насправді, він відноситься до іспитів, під час літньої сесії, яка відбудеться в кінці червня та липні. Ті, хто з якихось причин не закінчили сесію у відведений час, можуть удосконалити результат у вересні.— Колос (в оригінальній версії — колоквіум) є еквівалентом тесту в школі.

Сесія — час контролю отриманих знань, заключних іспитів в кінці семестру. Найчастіше, студенти польських ВНЗ називають її ще одним іспитом на шляху до випускного.

— Стіпа — поняття не відноситься до чогось неприємного в коледжі. Звичайне студентське скорочення від слова «стипендія», що має на увазі отримання матеріальної винагороди учнів освітньої структури. Може видаватися у вигляді соціальної допомоги або за видатні заслуги (спортивна, авангардна, за успішність).— Заняття — більше не прирівнюються до «уроків» в університетах. Основна концепція — це «класи». Однак, ще можна сказати «вправи», «семінар», «лекція» або «лабораторія».— Pass (інакше: zalka) — це схоже на отримання «двійки» в школі. У цьому випадку, однак, студенти не дивляться на отримані оцінки. Найголовніше, що предмет був зарахований студенту.— Конгрес — дні, коли проходять заочні дослідження.— Студентське життя — час, проведений студентом за межами альма-матер.— Життя студента — час, який проводить учень освітньої структури безпосередньо в її стінах.

Підбиваючи підсумки, варто зауважити, що студенти — це своєрідний та цікавий народ, який проявляє себе у всіх аспектах життєдіяльності, знаходяться в постійному пошуку не тільки істини, а й себе. Саме тому, найчастіше, вони спілкуються своєрідною мовою, яку складно зрозуміти іншим категоріям населення. Студентський словник, як підкреслюють фахівці UP-STUDY, являє собою набір тверджень, котрі здаються незрозумілими людям за межами університету, та він стане у пригоді абітурієнтам польських ВНЗ з-за кордону.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Знижка 50% на вступ до Польщі 2024 + Курс при ВНЗ

Акція 499 євро 250 євро

Вступайте на осінь 2024 та отримуйте знижку 50% на пакет "Все включено", гарантоване зарахування, підбір житла і курс польської у ВНЗ

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини