У скільки обійдеться проживання в Польщі. Ціни на оренду

9355
Facebook Twitter
У скільки обійдеться проживання в Польщі. Ціни на оренду

Стаття корисна та цікава абітурієнтам польських ВНЗ, також батькам учнів випускних класів школи, тому що ми розповімо у скільки обходиться місячне проживання в Польщі, та варіанти, які допоможуть окупити всі витрати.

Багато батьків відмовляють своїх дітей вступати в установи вищої освіти за кордоном, аргументуючи це дорожнечею самого навчання та супровідних витрат. Поспішаємо Вас запевнити, що, грамотно обравши ВНЗ, а також приділивши достатньо уваги питанню оренди квартири, можна не тільки все організувати з найменшими витратами, але й зробити дешевше, ніж в Україні. А що стосується перспектив, то жоден український університет не може конкурувати в можливостях, котрі відкриваються з польським вищим навчальним закладом. Стаття корисна та цікава абітурієнтам польських ВНЗ, також батькам учнів випускних класів школи, тому що ми розповімо у скільки обходиться місячне проживання в Польщі, та варіанти, які допоможуть окупити всі витрати.

Скільки потрібно грошей студенту, для комфортного життя в Польщі?

Назвати точну цифру, звичайно, у нас не вийде, адже кожен звик до власного рівня комфорту, але скласти перелік необхідних витрат — цілком реально. Залежно від міста проживання, ціни будуть відрізнятися від столиці країни, та столиць воєводств при оренді житла на 100-250 злотих, при витратах на харчування на 50-100 злотих на місяць. В середньому, якщо орендувати однокімнатну квартиру та оплачувати комунальні платежі, потрібно витрачати від 170 до 400 доларів, зате в квартирі буде все необхідне, та район — досить безпечний. Відносно транспорту, то система разюче відрізняється від української, та вартість проїзду безпосередньо залежить від часу, який Ви проведете в транспорті.

Якщо підходити до цього питання зі знанням справи, то щомісячна витрата на транспорт буде 100-120 злотих. Для того, щоб нормально харчуватися, та один-два рази на тиждень дозволити собі розваги, досить буде 150-200 доларів. Варто зауважити, що ми розраховуємо на комфортне безбідне проживання, без особливої ​​економії.

Як студенту скоротити або покрити витрати?

Республіка Польща — це цивілізована європейська країна, яка динамічно розвивається в усіх сферах життєдіяльності, тому більшість студентів (як польського походження, так і іноземці) активно підробляють під час навчання. По-перше, підробляти дозволено законодавством, так, студенти стаціонарної форми навчання можуть працевлаштуватися без обмежень за часом та додаткових дозволів. По-друге, приділяючи роботі всього кілька годин на день, тричі на тиждень, Ви не тільки можете покрити поточні витрати, а й оплачувати самостійно свою освіту, або зібрати на незабутню подорож. Як поділився з інтернет-ресурсом студент одного з польських ВНЗ, працюючи помічником бармена у вечірній час, він заробляв до 150 злотих за зміни. За півроку такого підробітку, можна сміливо оплатити рік навчання в одному з кращих приватних закладів вищої освіти. Навчання в приватних вищих навчальних закладах дешевше в 1,5-2 рази, ніж в державних, при цьому, не поступається в якості, а для іноземних студентів, ще й на багато перспективніше в плані працевлаштування.

За півроку такого підробітку, можна сміливо оплатити рік навчання в одному з кращих приватних закладів вищої освіти. Фахівці UP-STUDY рекомендують знаходити підробіток вже з другого курсу, оскільки в перший рік навчання варто добре себе зарекомендувати та розібратися у всій системі. Навчання в приватних вищих навчальних закладах дешевше в 1,5-2 рази, при цьому, не поступається в якості, а для іноземних студентів, ще й набагато перспективніше в плані працевлаштування.Підсумовуючи варто зауважити, що, у зв'язку з реаліями сьогодення, проживання в Польщі за вартістю не тільки не відрізняється від українського, а й може виявитися трохи дешевше. Також, для студентів існує багато варіантів підробітку, як з погодинною оплатою, так і за відпрацьовані зміни, що допоможе не тільки покрити поточні витрати, а й, в деяких випадках, оплатити вартість навчання. Тому, навчаючись в Польщі Ви не тільки отримаєте якісний європейський диплом, а й ще під час навчання маєте можливість придбати досвід роботи в європейському суспільстві, та навчитися цінувати свій час та зароблені кошти.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Безкоштовний курс польської мови

Пропозиція 900 грн/місяць 0 грн

Вступайте на осінь 2025 та отримуйте курс польської мови 50-100 годин безкоштовно

Закінчується

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини