Тимчасовий працівник на ринку праці Польщі. Які форми зайнятості?

2257
Facebook Twitter
Тимчасовий працівник на ринку праці Польщі. Які форми зайнятості?

У 2020 році уряд вніс зміни до положення про укладення тимчасових контрактів. Введено включити тимчасовий ліміт робочого часу в одній компанії. Які ще правила застосовуються у цьому питанні? Дізнаєтеся далі зі статті.

За останні кілька років модель зайнятості у Республіці Польща сильно змінилася. Мало хто має можливість працювати всю свою кар'єру в одній компанії. Одним із прикладів змін є систематичне збільшення числа тимчасових співробітників. Тимчасова робота також є одним з інструментів активізації безробітних. Гнучкі форми зайнятості дозволяють компанії залучати співробітників в особливо спекотні періоди, та водночас це не пов'язано з високими витратами, як робота на повний робочий день. Студенти польських університетів, які бажають напрацювати практичний досвід, також зацікавлені у тимчасовому працевлаштуванні. Оскільки так багато категорій населення та нерезидентів країни бажають працювати не на повну ставку, варто прояснити ситуацію з можливими формами зайнятості.

Агентства з тимчасового працевлаштування зазвичай надають працівників для виконання сезонних завдань. Підприємства автомобільної, будівельної та туристичної галузей мають підвищений попит на таких співробітників, але не тільки. Все частіше тимчасових працівників можна знайти у супермаркетах та гіпермаркетах. На жаль, було також багато зловживань при прийнятті на роботу на неповний робочий день. Тому у 2020 році уряд вніс зміни до положення про укладення тимчасових контрактів. Введено включити тимчасовий ліміт робочого часу в одній компанії. Які ще правила застосовуються у цьому питанні? Дізнаєтеся далі зі статті.

Як довго може працювати тимчасовий працівник на одного роботодавця?

Правила точно регулюють, скільки тимчасовий працівник може бути зайнятим. Робота в одній компанії не повинна перевищувати 18 місяців протягом наступних 36 місяців. Це загальне правило, але час може бути більше, якщо тимчасовий співробітник замінює відсутнього постійного фахівця, який, наприклад, знаходиться у відпустці щодо догляду за дитиною. Тоді максимальна тривалість контракту становить 36 місяців. Але, якщо компанія звільняє людину, а потім пропонує їй тимчасову роботу, ця зміна у формі зайнятості незаконна. Це було б просто погано для працівника. Більш того, якщо компанія звільняє штатного співробітника з причин, не пов'язаних з ним, вона не може замінити його тимчасовим співробітником протягом 3 місяців. Також неможливо виконувати особливо небезпечні завдання або заміняти людей, які мають постійний контракт у компанії, але страйкують.

Тимчасовий працівник — акт, який прийнятий у Польщі

Відповідь на питання: «Хто є тимчасовим працівником?» можна знайти у Законі від 9 липня 2003 року про працевлаштування тимчасових працівників з поправками, внесеними у 2020 році. Таким чином, тимчасовий співробітник — це особа, яка працює за не довгостроковим працевлаштуванням виключно з метою виконання тимчасової роботи під керівництвом користувача-роботодавця. Якщо бути точним, роботодавець-користувач — це, по суті, компанія, яка шукає співробітника через агентство.

Варто навести ще одне визначення та розробити концепцію самої тимчасової роботи: «виконання завдань для даного роботодавця протягом періоду, що не перевищує термін, зазначений у законі. Завдання повинні бути наступні: сезонного, періодичного, спеціального характеру.

За виконання завдань співробітника відповідає відсутній працівник, найнятий користувачем-роботодавцем.

Отже, фахівці центру польської освіти UP-STUDY підкреслюють, що тимчасовий співробітник, як і роботодавець, повинні строго дотримуватися закону. В іншому випадку їх чекають стягнення з боку держави. Студенти, які бажають набути цінного досвіду, поєднуючи роботу з навчанням, повинні стежити за тим, щоб праця була легальною та відповідала букві закону, адже недотримання може привести до виключення з ВНЗ та інших неприємностей.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Знижка 150-200 євро при вступі у Вроцлавську Академію Бізнесу

Пропозиція

Вступайте на осінь 2024 у Вроцлавську Академію Бізнесу та оплачуйте навчання з ексклюзивною знижкою

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини