Тимчасова робота — основні обмеження для студентів, котрі підробляють та роботодавців

680
Facebook Twitter
Тимчасова робота — основні обмеження для студентів, котрі підробляють та роботодавців

Гнучка форма роботи має багато переваг, як для роботодавців, так і для працівників. Які обмеження пов'язані з цим? Обговоримо це у статті.

Студенти університетів Республіки Польща, в яких з кожним роком зростає кількість учнів, котрі приїхали з України та інших іноземних держав, навіть навчаючись на стаціонарі, активно підробляють. У поєднання роботи з отриманням освіти багато переваг. По-перше, ранній вихід на ринок праці дозволяє придбати саме ті компетенції, яких потребують роботодавці. По-друге, з'являється можливість дізнатися сферу діяльності зсередини, отримуючи безцінний досвід. По-третє, можна напрацювати мережу контактів, котра сприятиме просуванню у майбутньому. А також, що важливо, тимчасова робота дозволить заповнювати дірку у бюджеті. Гнучка форма роботи має багато переваг, як для роботодавців, так і для працівників. Які обмеження пов'язані з цим? Обговоримо це у статті.

Хто вважається тимчасовим працівником у Польщі?

З одного боку, тимчасові працівники — це особи, зареєстровані в агентствах з тимчасового працевлаштування, які виконують завдання для так званого користувача-роботодавця. З іншого боку, не обов'язково проходити реєстрацію у бюро або агентствах, щоб зайняти тимчасову посаду. Для багатьох людей, особливо студентів локальних університетів, — це приваблива альтернатива роботі на повний робочий день, що дозволяє отримати досвід на різних посадах, при цьому мати непогану матеріальну винагороду. Однак тимчасова робота також має свої недоліки.

Тимчасова робота — заборони та обмеження:

  • Для працівника. Великим недоліком цієї форми роботи для тимчасового співробітника є відсутність стабільної зайнятості та впевненості у тому, що іншу вакансію вдасться знайти швидко. Це також проблематично, наприклад, при подачі заявки на кредит. У разі реєстрації в агентстві, обмеження зайнятості для тимчасових працівників є обмеженням, як для нього, так і для роботодавця. Можна працювати у компанії не більш ніж 18 місяців протягом наступних 36 місяців. Є також випадки, коли особа, яка працює в агентстві, направляється на місце відсутнього постійного співробітника, не більш ніж на 36 місяців. Неважливо, скільки агентств використовує співробітник. Якщо він змінює брокера та підписує контракт з іншим агентством, період роботи з роботодавцем не може бути більше.
  • Для роботодавця. Працевлаштування тимчасових працівників — це можливість зниження витрат для роботодавців — їм не потрібно вступати у трудові відносини, та більшість їх зобов'язань бере на себе агентство. До речі, потенційні наймачі вибирають кандидатуру студентів досить охоче зважаючи на схожі причини, адже не потрібно вносити платежів на обов'язкове страхування, оскільки цей обов'язок лежить на учневі або ВНЗ. Щоб не допустити зловживання підприємцями короткострокових контрактів, були введені правові обмеження.

Де охоче підробляють польські студенти?

Фахівці центру польської освіти UP-STUDY звертають увагу на те, що багато що залежить від пори року. Наприклад, влітку багато студентів ВНЗ Польщі вважають за краще підробляти у сфері гостинності на балтійському узбережжі. Взимку можна знайти вакансії на гірськолижних курортах, а також у період різдвяних свят, якщо є схильність та бажання, попрацювати святим Миколаєм, сніговиком, іншим персонажем. Якщо це не підходить, тоді можна знайти роботу кур'єром, тверезим водієм, менеджером онлайн магазину, пакувальником подарунків та інше, адже під час зимових свят попит на таких працівників підвищується у рази.

Підсумовуючи, зауважимо, що студенти польських університетів підробляють не тільки на канікулах. Багато учнів стаціонару поєднують навчання з роботою протягом року. Це велика перевага, але також і велика відповідальність, адже жоден рід занять не повинен постраждати.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Знижка 50% на вступ до Польщі 2024 + Курс при ВНЗ

Акція 499 євро 250 євро

Вступайте на осінь 2024 та отримуйте знижку 50% на пакет "Все включено", гарантоване зарахування, підбір житла і курс польської у ВНЗ

Закінчується

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини