Технікуми Вінниці або Кракова? Чи потрібно поспішати у питаннях навчання?

7753
Facebook Twitter
Технікуми Вінниці або Кракова? Чи потрібно поспішати у питаннях навчання?

Стаття буде корисна для українських учнів 9-х класів, які розглядають вступ до технікумів Вінниці та Кракова, оскільки ми розповімо про доцільність такого рішення та запропонуємо оптимальні альтернативи.

Молоді люди часто прагнуть вийти з-під батьківської опіки та почати доросле життя, реалізовуючи свій потенціал. Проте завжди потрібно ретельно зважувати всі за та проти кожного рішення, особливо, коли це стосується освіти та майбутньої побудови кар'єру. Українські учні 9-х класів нерідко вважають за краще не продовжувати навчання у школах, а вибрати отримання середньої спеціальної освіти у технікумах та коледжах. В цьому випадку у них з'являється можливість вступати як до вітчизняних навчальних структур, так і до технікумів Республіки Польща. В останніх, до речі, українці можуть навчатися безкоштовно, але є додаткові витрати, які не можна ігнорувати. Стаття буде корисна для українських учнів 9-х класів, які розглядають вступ до технікумів Вінниці та Кракова, оскільки ми розповімо про доцільність такого рішення та запропонуємо оптимальні альтернативи.

Технікуми Вінниці або Кракова. Чому віддати перевагу?

У Вінниці та області існує багато навчальних закладів подібного роду. Учні українських шкіл мають достатню кількість варіантів віддати перевагу технікумам різної спрямованості: сільського господарства, дизайну, ветеринарії, швейної справи, інженерних напрямів та інші. Так само йдуть справи і з коледжами та технікумами Кракова. Якщо перед школярем постає питання про вибір між технікумами України або Польщі, тоді варто віддати перевагу польським освітнім структурам, оскільки вони можуть надати більше перспектив. Водночас, якщо вибирати між технікумом, будь то український чи польський, або університетом, більш доцільно віддавати перевагу установам вищої освіти. На це є безліч причин, навіть попри пропаганду безкоштовного навчання у технікумах.

Вступаючи до краківського технікуму, який не вимагає плати за навчання, учні, а більше їх батьки повинні враховувати, що:

— необхідно оформити медичний страховий поліс, вартістю 150-200 доларів на рік;

— потрібно придбати страхування від нещасних випадків PZU у РП — $200;

— посібники та інша канцелярія обійдуться у 250 доларів на рік;

— проживання, харчування, транспортні витрати та інші побутові дрібниці вимагають $220-$340 на місяць.

Підрахувавши сумарно всі витрати можна зробити висновок, що таке безкоштовне навчання влетить в ґрунтовну копієчку. Причому те, що, вибравши вінницькі технікуми не потрібно буде оформляти страховку не означає, що навчання обійдеться значно дешевше.

Яке найбільш правильне рішення для українських учнів?

Фахівці центру польської освіти UP-STUDY, маючи багаторічний досвід у сприянні вступу українських абітурієнтів, рекомендують учням 9-х класів вітчизняних шкіл здобути повну середню освіту на Батьківщині, та тільки після цього вибирати один з перспективних університетів Республіки Польща. ВНЗ цієї країни здатні надати якісний європейський диплом за справедливою вартістю. Випускники польських вищих освітніх установ, які отримали кваліфікацію у РП можуть працевлаштуватися не тільки в польські компанії, але й на глобальному ринку праці.

Підбиваючи підсумки, варто зауважити, що, на сьогодні, як в Україні, так і в Польщі існує безліч технікумів та коледжів у різних областях вивчення.

Проте тим молодим людям, які бажають швидко оволодіти професією та побудувати стрімку кар'єру, краще закінчити всі 11 класів на Батьківщині, та тільки після цього вступати до іноземних університетів. Такий вибір обґрунтовується економією часу та грошей, а також набагато більшими перспективами, які відкриваються перед дипломованими фахівцями польських ВНЗ.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Знижка 50% на вступ до Польщі 2025 + Курс при ВНЗ

Акція 499 євро 250 євро

Вступайте на осінь 2025 та отримуйте знижку 50% на пакет "Все включено", гарантоване зарахування, підбір житла і курс польської у ВНЗ

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини