Ступеня в Польщі — ієрархія наукових ступенів

10867
Facebook Twitter
Ступеня в Польщі — ієрархія наукових ступенів

Бажаючи займатися науковою діяльністю, будувати академічну кар'єру на території Республіки Польща, все ж варто розібратися, які є наукові ступені в університетах цієї держави. Саме про це поговоримо у нашій статті.

Система кар'єри заснована на рівнях, які всі охочі намагаються долати більшу частину свого свідомого життя. По суті, це не впливає на роботу, яка може бути продовжена кожним з нас в університеті або іншому місці після закінчення навчання. Але, для наукових кіл ступінь, яка придбана, має вагоме значення, водночас, як для більшості — це лише формальне позначення на папері. Бажаючи займатися науковою діяльністю, будувати академічну кар'єру на території Республіки Польща, все ж варто розібратися, які є наукові ступені в університетах цієї держави. Саме розгляду даного питання буде присвячено статтю.

Ієрархія академічних ступенів в освітніх структурах Польщі

Система коледжів та університетів була розділена таким чином, що студенти домагаються перших академічних звань у Польщі під час навчання. Індивідуальні рівні залежать від профілю університету, в якому проходить навчання. Далі, ми пропонуємо Вашій увазі класи, які можуть бути отримані на різних рівнях освіти.

Найнижчий вчений ступінь — бакалавр. Кожен учень, який пізнає ази професії у вищому навчальному закладі, може претендувати на наукове звання вже з початку. В університетах, через 3 роки навчання, ступінь бакалавра присуджується після написання короткої дипломної роботи. Аналогічним чином, у разі університетів з певним нахилом, але там установи дозволяють отримати звання інженера через 3,5 року.

Ступені та академічні звання після закінчення навчання

Наступний ступінь, яку можна придбати під час навчання, — це ступінь магістра. У будь-якому випадку, до неї можна дійти лише через 5 років навчання. Попри те, подавалася раніше заявка на звання інженера або бакалавра чи ні. У польських університетах можливе навчання на неподільній магістратурі. Щоб отримати ступінь магістра, кожен студент повинен писати та захищати більш довгу за змістом академічну роботу, ніж попередня.

Перша наукова діяльність у Польщі

Після закінчення навчання, з'являється можливість розширити свою академічну діяльність в університеті, подавши заявку на звання доктора. З цією метою необхідно мати кілька років наукових досліджень, у ході яких кандидат повинен проводити заняття зі студентами та писати свою дисертацію, зачіпаючи предмет, котрий цікавить. Звання доктора дає право проводити наукову ініціативу та подавати заявку на отримання наступного ступеня.

Наступний академічний титул — це доктор абілітації. Отримання цього ступеня можливо тільки шляхом проведення активної діяльності у світі науки, а також після значних досягнень у своїй галузі. Абілітація дозволяє консультувати з приводу дисертацій та викладати студентам в якості професора.

Вище наукове звання — професор.

Останній ступінь може присудити тільки Президент Республіки Польща після того, як університет подав спеціальну заяву до Центральної комісії за ступенями та званнями. Звання професора, після якого вже можна лише вдосконалювати свою діяльність, без додаткових титулів, принесе не тільки повагу, але й стабільний високий дохід.

На закінчення фахівці UP-STUDY підкреслюють, що в університетах Польщі створено всі умови для того, щоб комфортно просуватися академічною кар'єрною драбиною. Ті, хто зважився вести наукову діяльність у РП, завдяки програмам від уряду, мають ще більше можливостей зробити це якщо не на бюджетній підставі, то з незначними витратами. На відміну від ситуації, яку ми можемо спостерігати у вітчизняних університетах, досягнувши найвищих наукових титулів на польській території, можна розраховувати не тільки на моральне задоволення, а й на хорошу заробітну плату.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Безкоштовний підбір житла у Польщі

Пропозиція 0 грн

Компанія UP-STUDY пропонує абітурієнтам, які вступають на осінь 2024 безкоштовний пошук житла у Польщі.

Закінчується

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини