Як зробити виноски? — Посилання у бакалаврській та магістерській дисертації

6891
Facebook Twitter
Як зробити виноски? — Посилання у бакалаврській та магістерській дисертації

У цій статті ми розповімо як правильно робити виноски в дипломній роботі, тому її варто прочитати кожному поточному студенту будь-якого з польських університетів.

Написання наукової роботи, попри освітньо-кваліфікаційний рівень є трудомістким процесом, який вимагає оброблення великих обсягів інформації та уваги до безлічі деталей. Один з важливих аспектів при написанні бакалаврського або магістерського проекту, як в українських, так і у польських ВНЗ, котрі досить часто вибирають наші прагматичні співвітчизники, — виноски. Посиланнями (виносками) є оформлені за вимогами установи освіти матеріали, які представляють інформацію, взяту з різних джерел під час створення наукового тексту. Вони дуже корисні при написанні дослідницької роботи, оскільки дозволяють не тільки використовувати цитування в основному тексті, але також дають можливість прокоментувати двозначності у змісті. Однак для їх створення необхідно знати правила, які ми викладемо у статті нижче, тому її варто прочитати кожному поточному студенту будь-якого з польських університетів.

Посилання у бакалаврській роботі та магістерській дисертації

Студенти, які створюють свою першу дипломну дисертацію, часто борються з проблемою оформлення виносок. На жаль, в університетах лектори не приділяють занадто багато уваги цьому питанню, — закінчується тим, що багато людей не можуть правильно викладати та застосовувати цитати. Це вміння дуже важливе, тому що програми боротьби з плагіатом чутливі до посилань у студентських та аспірантурах проектах.

Як правильно отримати виноски? — Інструкція

Фахівці UP-STUDY підкреслюють, що кожен університет готує спеціальну інструкцію для своїх учнів, яку необхідно ретельно вивчити, перш ніж приступати до написання роботи. Вона покликана пояснювати не тільки

те, як писати бібліографію, анотацію та інші частини проекту, але також описує правила для складання конкретних виносок, в яких знайдені цитати з різних джерел. Якщо не вдається зрозуміти принципи складання посилань, краще відразу звернутися за порадою до свого промоутера.

Типи посилань, які можуть зустрічатися у дипломних роботах польських студентів

У наукових роботах можна зустріти посилання, сформульовані по-різному. Зазвичай виноски розташовуються у нижній частині сторінки, але іноді буває, що вони знаходяться наприкінці основного тексту. Умовно їх можна розділити на чотири категорії:

  • фактичні виноски, завдання яких полягає у поясненні або розширенні даних фрагмента тексту, що може здатися незрозумілим для всіх, хто буде його читати та у майбутньому досліджувати;
  • термінологічні виноски — тлумачення термінів фахівцем або переклад з іноземної мови;
  • інформаційні виноски — покликані допомогти читачеві знайти своє місце у публікації;
  • бібліографічні виноски — описують джерела, які виграли від написання дисертації.

Формування бібліографічних виносок

Слід пам'ятати, що у роботі потрібно записувати деяку інформацію з публікацій, яку студент використовував для створення бібліографічних виносок. Для цього потрібно знати автора, назву джерела, дату та місце випуску, назву видавництва та номер сторінки. Порядок включення цих елементів у виноску описаний у кожній інструкції для створення дипломної роботи, та вони можуть трохи відрізнятися у залежності від ВНЗ.

При написанні дисертації буває, що використовуються різні джерела, що може утруднити формулювання цитат. У цьому випадку анотації розміщуються на веб-сайті, у журналі або у документі, який безкоштовно завантажується з Інтернету. Створення посилань на них ускладнює ситуацію, але воно мало чим відрізняється від стандартної бібліографічної виноски. У цій ситуації просто потрібно додати посилання на сторінку, назву журналу або інше ім'я джерела наприкінці примітки.

Отже, є багато інструкцій, які показують, як написати бібліографію, введення у роботу або інші частини бакалаврату чи магістерської дисертації, але не можна забувати й про оформлення виносок. Неодмінно слід пам'ятати, що після створення всього проекту, потрібно ретельно його перевірити та для цього знадобляться знання щодо правил редагування, щоб він був послідовним у викладі. Також це означає, що порядок фрагментів у виносці та пунктуації повинен бути ідентичним у всіх посиланнях.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Знижка 50% на вступ до Польщі 2025 + Курс при ВНЗ

Акція 499 євро 250 євро

Вступайте на осінь 2025 та отримуйте знижку 50% на пакет "Все включено", гарантоване зарахування, підбір житла і курс польської у ВНЗ

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини