Студентський портфель або як поживають студенти у Польщі?

8437
Facebook Twitter
Студентський портфель або як поживають студенти у Польщі?

«Що входить до студентського портфеля? На які потреби йде найбільша кількість коштів? »У статті ми максимально чітко надамо відповіді на ці питання.

1000 злотих — це мінімальна вартість перебування студента у Польщі, хоча витрати набагато вище, якщо гуртожиток перетворюється у квартиру-студію, а навчання відбувається у державному університеті на платному відділенні. Взагалі в учнів польських ВНЗ, будь то резиденти країни або іноземці, завжди є можливість скоротити витрати, знайти способи їх покриття або варіанти адекватної економії. Серед них варто відзначити завоювання гранту, отримання стипендії, надання ВНЗ або посередником індивідуальної знижки, або підробіток у вільний час. Проте, питаннями, які цікавлять батьків іноземних абітурієнтів та їх самих є наступні:

«Що входить до студентського портфеля? На які потреби йде найбільша кількість коштів? »У статті ми максимально чітко надамо відповіді на ці питання.

Як йдуть справи у студентів польських університетів?

Значною мірою витрати на утримання студента, що навчається за кордоном, втім, як і на території рідної держави, лягають на батьків, однак, як показують дослідження, переважна більшість студентів у Польщі влаштовуються на роботу або оплачуване стажування ще під час навчання. Крім підтримки та винагороди батьків, учні можуть також розраховувати на стипендію чи соціальну матеріальну допомогу. Також за потребою можна скористатися послугами банків, які все більше персоналізують свої продукти з точки зору реальних потреб студентів.

Найбільшою статтею у бюджеті студента є плата за загальновідомий «дах над головою» — найнижча місячна плата за ліжко у студентському будинку становить 235 злотих, однак кімната у гуртожитку у найбільших польських університетах може коштувати до 730 злотих.

За схожим цінами Ви можете найняти кімнату у більшості міст Польщі, а однокімнатна квартира вже коштує більш ніж 1200 злотих. До речі, студенти, що вступають з UP-STUDY, можуть розраховувати на безкоштовний підбір житла, за цінами, значно нижчими за ринкові.

Другим пунктом у бюджеті є харчування — у молочному барі (мілкбар) можна купити вечерю з двох страв за 13 злотих. До цього додаються витрати на наукові матеріали, навчальні посібники, громадський транспорт, відвідування кінотеатру чи міста.

На які заробітки можуть розраховувати студенти, працюючи на перших підробітки?

У Польщі досі існує стереотипне переконання, що студент «не пахне грошима». Однак поточні дані показують, що все навпаки. 88% студентів заявляють про свою прихильність до будь-якої додаткової оплачуваної позакласної діяльності — стажувань, практики та роботи. Водночас, однак, перший заробіток студентів відрізняється від очікувань — найчастіше студенти сподіваються на зарплату у діапазоні від 2000 до 2499 злотих, тоді як середня винагорода для студентів становить менш як 2000 злотих.

Допомога може надаватися стипендіями — сума, на яку стипендіати можуть розраховувати щомісяця у Польщі, становить у середньому 533 злотих на місяць. Спеціальна пропозиція для студентів також направляється банками — персоналізовані банківські рахунки, студентські кредити або платіжні карти.

Сьогодні студенти намагаються відповідально підходити до фінансів, про що свідчить неухильне зростання рівня банківських операцій серед людей у ​​віці 19-25 років. Звичайно, такий стан справ вимагає подальшої послідовної роботи на рівні базових економічних знань, необхідних для повноцінного функціонування у дорослому житті. Банки намагаються не відставати від потреб студентів, пропонуючи, серед іншого, банківські рахунки, які не вимагають регулярних, систематичних платежів. На додаток до стандартних послуг, таким як відсутність комісій за рахунками, банки також пропонують додаткові опції, такі як знижки у торговельних мережах, мовних школах, додаткові квитки у кіно при оплаті картками, та навіть студентські квитки з функцією платіжної картки.

Отже, основні витрати студентів польських ВНЗ складають такі статті: транспорт, харчування, оренда та дозвілля. Велика частина з учнів шукають варіанти покриття всіх або частини витрат. Підробіток, практика та стажування, крім того, що полегшують тягар витрат, допомагають набути досвіду, що цінується локальними та міжнародними роботодавцями.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

28 стипендій на 50% знижку на навчання

Пропозиція

Для всіх учасників UP-STUDY. Бронюйте за собою місце у конкурсі прямо зараз

Закінчується

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини