Студентське життя та робота в Польщі. Скільки заробляють студенти?

10917
Facebook Twitter
Студентське життя та робота в Польщі. Скільки заробляють студенти?

Іноді, якщо студенти підробляють у сфері, яка безпосередньо пов'язана з їх спеціальністю (наприклад, підміняють співробітника в декреті), компанія може запросити їх на постійне місце роботи, після закінчення ВНЗ.


Наші бабусі та дідусі ще впевнені, що якщо студент пішов здобувати вищу освіту, то варто займатися тільки нею однією. Насправді, такі часи давно минули, і серед сучасного студентства дуже популярно мати додатковий дохід, під час навчання. Через те, що Республіка Польща постійно переглядає закони, які стосуються іноземців, завдяки змінам 2015 року, студенти стаціонарної форми навчання польських установ вищої освіти можуть влаштуватися на легальний підробіток, без надання додаткового дозволу. Тим більше, це не складно організувати, адже учень має багато вільного часу (навчання тільки 4 дні на тиждень), а також необмежену кількість вільних годин, під час канікул. Іноді, якщо студенти підробляють у сфері, яка безпосередньо пов'язана з їх спеціальністю (наприклад, підміняють співробітника в декреті), компанія може запросити їх на постійне місце роботи, після закінчення ВНЗ.

Особливості працевлаштування на підробіток, в залежності від підстав перебування на території РП

Дуже важливі деталі для того, щоб офіційно підробляти — це підстава, на якій Ви навчаєтесь в Польщі (національна довгострокова віза D, або Карта побиту), та цілі, на які було видано один з двох попередніх документів. Розглянемо більш детально обидва варіанти:

1. Якщо підставою виступає польська національна віза категорії D, яка була видана власнику з метою стаціонарного навчання у ВНЗ, тоді можна працювати без додаткових дозволів. У разі, коли віза видавалася для навчання на заочному відділенні, мовних курсах, для проходження практики, слухачеві лекцій, по обміну між ВНЗ студентами — працювати також можна, але з оформленням Zezwolenia або Oswiadczenia (далі ми розглянемо обидва терміни).

2. У ситуації, коли підставою виступає Кarta pobytu, і вона була видана на підставі стаціонарного навчання, можна просто вільно шукати роботу. Якщо ж для проходження курсів та іншого, то ситуація аналогічна візової.Документи на дозвіл:Zezwolenia — звичайний дозвіл від польського уряду для роботи іноземця.Oswiadczenia — запрошення, яке видається роботодавцем кадру, якого він бажає влаштувати в свою компанію. Термін його дії 6 календарних місяців, та оформлення триває 10-15 хвилин, при наявності потрібних документів.

Де працюють та скільки заробляють студенти?

У порівнянні з Україною, витрати на харчування тут не вище вітчизняних, близько 100 євро на місяць. Якщо вдалося знайти хороший підробіток, то можна не тільки покрити ці витрати, а часто, навіть самостійно оплачувати навчання, або допомагати батькам. Знайти додатковий заробіток можна самостійно (Бюро роботи, сайти в інтернеті, на дошці в університеті) або за допомогою агентства. Найпопулярнішими є:

1. Репетиторство. Учні ВНЗ з України, Росії, Білорусії вважають за краще працювати репетиторами рідної мови. Оплачується погодинно, до 45 злотих.

2. Мерчендайзинг. Викладення товарів на полицях магазинів. У теплі та з комфортом, з оплатою в 12 злотих/година.

3. Анкетування. Оплачується в залежності від заповнених анкет, від 5 до 40 злотих/шт.

4. Робота в бістро, кафе, барі. Крім основної заробітної плати до тринадцяти злотих за годину, в зміну з чайовими може вийти до 150 злотих.

Також, існують муніципальні роботи, підміни робочого персоналу, робота на концертах та заходах, якщо у Вас є бажання, то підробіток завжди знайдеться, а плата дозволить Вам не тільки покривати витрати, але й збирати на втілення найзаповітніших мрій.Отже, підробіток в європейських країнах, та в Польщі в тому числі — це частина студентського життя. Часто, зарекомендувавши себе добре, можна або залишитися там працювати на постійній основі, якщо робота пов'язана з професією, або Вам можуть допомогти в пошуку стабільної роботи після отримання диплома. Але, варто врахувати, що, навчаючись на стаціонарній формі, перший рік варто цілком присвятити отриманню знань, напрацюванню мовних навичок та створенню образу перспективного учня, а далі, з наступних років можна і накопичувати досвід роботи в європейському суспільстві.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

28 стипендій на 50% знижку на навчання

Пропозиція

Для всіх учасників UP-STUDY. Бронюйте за собою місце у конкурсі прямо зараз

Закінчується

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини