Студенти побудували перший польський 3D бетонний принтер

5239
Facebook Twitter
Студенти побудували перший польський 3D бетонний принтер

Перший польський бетонний принтер був побудований студентами факультету машинобудування та мехатроніки, а також учнями факультету будівельної техніки та архітектури Західно-Поморського технологічного університету.

Перший польський бетонний принтер був побудований студентами факультету машинобудування та мехатроніки, а також учнями факультету будівельної техніки та архітектури Західно-Поморського технологічного університету у Щецині, Республіка Польща. Він буде представлений 28 вересня під час Ночі дослідників. Це дійсно велике досягнення, яке принесе користь не тільки секторам, котрі прямо або опосередковано дотикаються до будівництва, а й для країни у цілому, тому всім зацікавленим особам рекомендуємо відвідати подію, де 3D бетонний принтер буде показаний.

На даний момент, принтер використовується для друку невеликих об'єктів, таких як стіни, колони або квіткові горщики, але плани поширюються на створення великих структур та будівельних об'єктів. Студенти продовжують покращувати свій проект не тільки з точки зору механічних, але також технологічних та інформаційних технологій. Варто зауважити, що були протестовані бетонні суміші, які мають вплив на якість відбитків. На даний момент, її склад включає, серед іншого, летючу золу та кремнеземний пил.

Команда дослідників вже зробила 6 патентних заявок та шукає фінансування для свого проекту. Вони хочуть витратити гроші, які отримали на поточний момент, для розвитку інфраструктури, розширення принтера та поліпшення бетонних сумішей. Перший у Польщі 3D-принтер, який використовує конкретну суміш, за заявами розробників, вже у майбутньому буде використовуватися для створення кубатурних будівельних об'єктів.

Доктор Адам Зелінський, з факультету цивільного будівництва та архітектури Західно-Поморського технологічного університету у Щецині зауважив, що створений ними декартовий робот управляється власним програмним забезпеченням та переміщається трьома осями, а матеріал для друку не є ні пластиком, ні чорнилом, а тільки першокласною бетонною сумішшю. Як пояснив доктор Зелінський, тривимірний принтер з використанням бетонної суміші є посиланням на зростаючу технологію інкрементного друку, раніше запровадженої у світі науки та промисловості. Але, на території Польщі — це перший об'ємний принтер такого роду.В одному з інтерв'ю, Адам Зелінський заявив, що цільовим ефектом є перехід до елементів у масштабі 1:1, розробники прагнуть створити структури та об'єкти будівництва, які суттєво полегшать роботу у цьому напрямку, водночас будуть гарантією міцності та довговічності. Первинний екземпляр знаходиться у процесі постійного поліпшення, вчені тестують різні склади бетонних сумішей, які мають вирішальний вплив на якість друку.

На поточний момент, в основному використовується летюча зола або діоксид кремнію, які є побічними продуктами інших промислових процесів. Ці продукти є дуже важливими матеріалами для вчених даного проекту, тому що вони дають суміші правильні властивості, у тому числі впливають на реологію суміші, також підвищують міцність кінцевого продукту.Як вже раніше згадувалося, проект буде представлений 28 вересня під час події «Ніч європейських дослідників». Даний захід — це проект, який реалізується з європейських фондів у рамках програми «ГОРИЗОНТ-2020». Це циклічний захід, який постійно проводиться з 2006 року у країнах-членах Європейського Союзу, спрямований на просування науки, дослідницьких центрів та, перш за все, професії вченого. Наукова ніч буде проходити вшосте у Щецині. Характерною особливістю Ночі дослідників є багата програма, адресована широкому колу одержувачів різного віку. Тематичне охоплення поширюється на всі сфери науки, представлені університетами Щецина. Приходьте, це варто побачити.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Безкоштовний курс польської мови

Пропозиція 900 грн/місяць 0 грн

Вступайте на осінь 2025 та отримуйте курс польської мови 50-100 годин безкоштовно

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини