Студенти активно працюють на ринку праці Польщі

943
Facebook Twitter
Студенти активно працюють на ринку праці Польщі

Як йдуть справи студентів польських освітніх структур, які бажають поєднувати роботу з навчанням? Це питання ми обговоримо у статті.

Студенти намагаються швидко отримати перший професійний досвід, щоб збільшити шанси на хорошу посаду після отримання диплома. Багато з них працюють, поки знаходяться на стадії придбання потрібної кваліфікації. Це звичайна практика учнів європейських університетів, оскільки вони мають розуміння того, що максимально ранній вихід на ринок праці, крім того, що буде ефектно виглядати у резюме, також допоможе придбати додаткові навички/м'які компетенції та заповнити прогалину у скромному бюджеті. Як йдуть справи студентів польських освітніх структур, які бажають поєднувати роботу з навчанням? Це питання ми обговоримо у статті.

Вихід на ринок праці — велика проблема для молодих людей. Випускники повинні подолати бар'єри у своїй кар'єрі. Найбільшим з них є відсутність відповідного досвіду. Знаючи ці прогнози, багато студентів паралельно з наукою намагаються влаштуватися на роботу у компанії, пов'язані з обраної галуззю. Робота за фахом важлива для молоді. Після завершення навчання їм буде набагато легше приступити до роботи у великих компаніях або розвиватися самостійно.

Що турбує студентів польських університетів на ринку праці?

Крім зазначених вище труднощів, з якими стикається студент на ринку праці, фахівці центру польської освіти UP-STUDY рекомендують звернути увагу на відсутність належного знання про реалії цього ринку. Ось чому варто стежити за всіма звітами та дослідженнями, пов'язаними з працевлаштуванням у Польщі. Окупаційний барометр (Barometr Zawodów) — це інструмент, який показує прогнози щодо дефіциту та надлишку професій у країні та окремих воєводствах. Знаючи тенденції, у молодих людей з'являється можливість спробувати змінити свій кар'єрний шлях таким чином, щоб задовольнити попит, котрий переважає. Іншим важливим інструментом, який можуть використовувати майбутні/фактичні студенти, є система ELA. Вона збирає інформацію про економічну долю випускників (звідси й назва програми). Знаючи, як заробіток формується відразу після закінчення освіти, скільки часу у середньому займає пошук першої роботи, у майбутніх випускників є шанс усвідомлено поглянути на ринок праці.

Що може допомогти у пошуку роботи та виході на ринок праці?

У свою чергу, пошуку роботи сприяє досвід, набутий під час навчання, у формі практики, стажування або завершених проєктів, а також взаємини (часто ініціюються тільки у зв'язку з вищевказаними діями). Репутація університету також важлива. Багато говориться й про роль волонтерства як важливого моменту у біографії випускників. Хоча, як правило, це не платна, а самовіддана форма діяльності, вона може принести багато користі студентам. Перш за все, це дає майбутньому роботодавцю інформацію про те, що даний кандидат має сміливість брати участь у складних проєктах, активний та амбітний. Волонтерство — це також можливість придбати та поліпшити всі м'які навички. Більш того, у такому типі добровольчої діяльності можуть брати участь не тільки студенти, активна молодь країни, але також роботодавці великих та дрібних підприємств. Це шанс, крім корисної діяльності на благо суспільства, налагодити потрібні контакти та зарекомендувати себе як перспективного співробітника.

Підсумовуючи, зауважимо, що студенти польських та інших ВНЗ прагнуть швидше вийти на ринок праці. Підкреслимо, що, зазвичай з цим не виникає проблем, оскільки вакансії є в усіх напрямках. Якщо мати чітке уявлення про те, яких потрібно набути навичок та як організувати роботу з навчанням, то, при належному додатку зусиль, старання окупляться сповна.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Безкоштовний курс польської мови

Пропозиція 900 грн/місяць 0 грн

Вступайте на осінь 2025 та отримуйте курс польської мови 50-100 годин безкоштовно

Закінчується

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини