Стажування та відпустка — чи мають право стажисти на неробочі дні?

1776
Facebook Twitter
Стажування та відпустка — чи мають право стажисти на неробочі дні?

Згідно з польським законодавством, стажування не означає, що Ви отримуєте право на відпустку, тому що стажист не працівник. Розглянемо цей аспект з різних точок зору.

Стажування та відпустка залишаються у тісному взаємозв'язку одне з одним. Стажист польської компанії має два вихідних після кожних 30 днів роботи. Стажування та відпускні можна розглядати у двох категоріях. З одного боку, у кожного стажиста за вказівкою Управління праці є два вихідних. З іншого боку, згідно з польським законодавством, стажування не означає, що Ви отримуєте право на відпустку, тому що стажист не працівник. Розглянемо цей аспект з різних точок зору.

Стажування у бюро з працевлаштування та відпустку

Відповідно до Закону про заохочення установ з працевлаштування та ринку праці, а також постановами міністра праці та соціальної політики були визначені внутрішні положення трудових відомств, що стосуються правил та умов організації стажування. Ці положення є синонімами двох вихідних після кожних 30 днів роботи. Говорячи про безробітних, вони можуть вибирати ці дні на регулярній основі щомісяця або отримувати сукупну відпустку в останній місяць стажування.

Пастки в очікуванні стажиста

У зв'язку з тим, що стажист формально залишається безробітним, на нього не поширюються положення, що випливають з Трудового кодексу. Стажування та відпустка — це поняття, які не мають спільного один з одним. Якщо безробітний не отримує вихідні під час стажування, то немає практичної можливості використовувати цей розмір відпустки пізніше. Чому це відбувається? Це пов'язано з тим, що стажист не є працівником з юридичної точки зору. З цим пов'язані привілеї, наприклад, стажист не може працювати довше 8 годин на день та 40 днів на тиждень, а також неділями та святковими днями.

Вільні дні, що випливають із Закону про активізацію зайнятості, — це не відпускні, а тільки періоди відпочинку. Та вони не підлягають акумуляції та не можуть бути використані, наприклад, на іншому місці роботи. Стажист також не має еквівалента у тому випадку, якщо він не використовує свої вихідні під час стажування.



Відпустка в юридичних термінах

Відпустка визначається у Трудовому кодексі. Хто має право та яка тривалість щорічної відпустки, говориться у статті 152. Згідно з формулюванням цього положення, відпустка надає право на щорічний, безперервний та оплачуваний відпочинок. Не вдаючись у подробиці, він поширюється тільки на працівників, тобто осіб, які уклали трудовий договір зі своїм роботодавцем.

Важливо відзначити, що договір про мандат та контракт на конкретну роботу не дають можливості взяти відпустку. Це цивільно-правові договори, та тому вони підпадають під дію положень Цивільного кодексу, в якому немає згадки можливість використання цієї форми неробочих днів.

Останнім часом студенти університетів Республіки Польща, які бажають набути безцінного досвіду взаємодії у трудовому колективі віддають перевагу підробку, замість стажування. У багатьох вдається знайти тимчасову роботу у сфері, яка безпосередньо пов'язана з професією. Підробляючи, студенти мають чіткий графік роботи та вихідних, що більш зручно. Також, розглядаючи матеріальну сторону питання, частіше студентам більш вигідно саме підробляти, ніж стажуватися.

Підсумовуючи, фахівці UP-STUDY підкреслюють, що стажист як і раніше залишається безробітним, котрий працює тільки для придбання необхідних навичок та кваліфікації. Нездатність скористатися вихідними, що випливає з правил організації стажування з підприємцем, призводить до того, що вони не зможуть використовувати їх пізніше, як у випадку відпустки. Проте, умови можуть бути більш прийнятними, якщо залагодити це питання з роботодавцем або куратором стажування. Та, варто зауважити, що навіть відсутність відпочинку не зупиняє студентів у гонитві за досвідом, адже з часом це окупиться сповна.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Знижка 200-300 євро при вступі в Академію Фінансів та Бізнесу Вістула

Пропозиція

Вступайте на осінь 2023 в Академію Вістула та оплачуйте навчання з ексклюзивною знижкою

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини