Студент у процесі роботи. Король світу або Азазель?

1703
Facebook Twitter
Студент у процесі роботи. Король світу або Азазель?

Як йдуть справи з пошуком зайнятості, перебуваючи на стадії придбання кваліфікації? В якому становищі перебувають студенти на перше робоче місце? Про це Ви дізнаєтеся, прочитавши запропоновану статтю.

У 2017/2018 навчальному році в університетах Республіки Польща диплом про освіту отримали 327,7 тис. молодих людей, тобто на 15,4% менше, ніж у 2016/2017 роках, — повідомляє Центральне статистичне управління. До групи найпопулярніших областей входять: бізнес, адміністрація та право (22,0% від усіх студентів), технології, промисловість, будівництво (17,2%), соціальні науки, журналістика та інформація, а також охорону здоров'я та соціальна допомога (по 11,5% кожна). Ринок праці змінюється дуже динамічно, але важливість вищої освіти була постійною протягом багатьох років. Пропозиції роботи не залишають сумнівів. Однак сьогодні з університетським дипломом часто потрібен досвід, який необхідно придбати під час навчання, наприклад, в адміністрації або офісі. Як йдуть справи з пошуком зайнятості, перебуваючи на стадії придбання кваліфікації? В якому становищі перебувають студенти на перше робоче місце? Про це Ви дізнаєтеся, прочитавши запропоновану статтю.

Чому учням польських ВНЗ потрібно швидко виходити на ринок праці?

Протягом декількох років використовувалося поняття «освітня інфляція» — вища освіта, яка раніше було відмінною рисою обраних, на даний час стала чимось загальним та не завжди цінним. Усвідомлюючи це, студенти намагаються отримати досвід роботи вже під час навчання. Така діяльність є надзвичайно важливою, навіть якщо перша зайнятість не повністю пов'язана з майбутньою кар'єрою. Трапляється, що молоді люди, переконані у менш оптимістичному професійному баченні, вирішують влаштуватися на роботу у галузі, не пов'язані з їх областю навчання. З одного боку, вони можуть заробляти, але з іншого, не відчувають себе задоволеними. Цей досвід не слід недооцінювати. Робота офіціантки, няні, телемаркетера або консультанта щодо роботи з клієнтами у мережі магазинів одягу може розглядатися, як можливість перевірити свої навички.

Навігація на ринку праці зовсім нелегка, тому починати навчання в освітній установі дуже корисно. Випускникам, особливо у дуже популярних областях навчання, які не займалися позауніверситетською діяльністю, може бути важче знайти роботу, ніж їх завзятішим колегам. Хоча вони мають диплом на руках, двері багатьох компаній як і раніше закриті для них.

Робота для очного студента університету Польщі

Це правда, що набагато простіше у цьому плані людям, які обрали неповний робочий день. Поєднання професійних обов'язків з денним навчанням, безумовно, вимагає величезної самодисципліни та послідовності. Переглядаючи пропозиції, можна знайти й ті, які дозволять поєднувати роботу та науку. Рішення — вільний графік, система вихідного дня або дистанційна робота.

Студентський статус та робота у польській компанії

Студенти, котрі працюють, часто укладають не трудові договори, а цивільно-правові. З одного боку, цей вибір продиктований уподобаннями роботодавців, які несуть нижчі витрати на роботу (вони звільняються від внесків до ZUS), ніж у разі повної зайнятості, а з іншого, таке рішення часто дозволяє людині зі статусом студента (та молодше 26 років) заробляти вищі ставки. Студенти стаціонарного відділення, які приїхали з-за кордону, також мають можливість працевлаштуватися без додаткових дозволів та обмежень за часом. Головне — щоб робота не заважала успішності проведення дослідження.

Підсумовуючи, фахівці UP-STUDY звертають увагу на те, що студенти, які раніше вийшли на ринок праці та встигли набути досвіду та додаткових навичок, будуть виграшній позиції, ніж їх колеги, які мають лише диплом.

Водночас, підробіток вимагає високої організації, віддачі та контролю. Проте, досвід бувалих учнів польських ВНЗ показує, що така практика є частою для студентів європейських університетів, та, найчастіше, більш, ніж успішною.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Безкоштовний підбір житла у Польщі

Пропозиція 0 грн

Компанія UP-STUDY пропонує абітурієнтам, які вступають на осінь 2024 безкоштовний пошук житла у Польщі.

Закінчується

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини