Скільки коштує вища освіта в Україні та Польщі? Порівнюємо ціни

10086
Facebook Twitter
Скільки коштує вища освіта в Україні та Польщі? Порівнюємо ціни

В даній статті ми розглянемо тему, що стосується системи освіти, ціни за один рік навчання в польських університетах, а також, вартість проживання, під час навчання.

Більшість українських студентів вибирають польські університети, для отримання якісної освіти та європейського диплома, що відкривають можливість влаштуватися на високооплачувані посади в Європі, та стати конкурентоспроможними на міжнародному ринку праці. Крім того, ще однією з переваг польської освіти є те, що після закінчення навчання, випускники можуть залишитися за кордоном, для подальшого розвитку. Актуальним питанням майбутніх студентів, які хочуть придбати якісну польську освіту, та їх батьків є вартість навчання у ВНЗ. Тому, в даній статті ми розглянемо тему, що стосується системи освіти, ціни за один рік навчання в польських університетах, а також, вартість проживання, під час навчання.

Специфіка навчання в Республіці Польща

Структура польської освіти побудована за Болонською системою. Вона націлена на створення та розвиток єдиного навчального простору, для підвищення якості навчання, збереження європейських цінностей, підняття престижності ВНЗ Європи, мобільності студентів/викладачів. Болонська система освіти поділена на два етапи — попередня та випускна. Перший цикли навчання триває мінімум 3 роки, та, після нього, студентам присвоюється ступінь бакалавра. Вона є базовим рівнем навчання, та перед її власником відкривається перспектива влаштуватися на роботу, як фахівцю з вищою освітою. Також, студенти можуть продовжити навчання на два роки, та отримати ступінь магістра, який є повним/випускним рівнем вищої освіти. Крім іншого, більшість ВНЗ пропонують додатковий етап навчання — аспірантура. Система оцінювання в польських університетах називається European Credit Transfer System (ECTS).

Це система кредитів або залікових одиниць, які визначають обсяг виконаної академічної роботи студентами — відвідуванням лекцій/семінарів, контрольні/екзаменаційні роботи, практики та самостійне вивчення матеріалу. Весь навчальний процес в університетах розбитий на 60 кредитів, які розділені на модулі.

Вартість навчання в університетах РП

У порівнянні з іншими європейськими країнами, освіта в польській державі відрізняється своєю доступністю в ціновій політиці, для іноземних студентів. Як показує практика, вартість навчання та проживання в Польщі рівнопропорційна українським цінам, а в деяких ВНЗ і менше. Варто звернути увагу, що ціна за навчання в Республіці Польща буде варіюватися в залежності від обраного напрямку та спеціальності, а також, від статусу університету або міста, в якому він розташовується. Одними з найдорожчих профілів є медицина, архітектура та кіно. На таких факультетах, ціна за рік може досягати до 8000 євро. На сьогодні, середня вартість за навчання у ВНЗ Польщі — 1200-2000 євро/рік. Крім того, українським студентам необхідно врахувати витрати на харчування, проживання та побутові дрібниці.

У великих містах, таких, як Варшава, Вроцлав, Краків — на місяць студентам знадобиться від 250-300 євро, а ось у середніх за чисельністю містах — 180-200 євро. Більш того, іноземним студентам, університети РП надають можливість здешевити навчання у вигляді завоювання грантів, стипендій. Їх можуть отримати студенти, за видатні заслуги, чи учні ВНЗ з малозабезпечених сімей.

Підбиваючи підсумки, ми можемо сказати, що ціни на навчання в польських та українських ВНЗ є майже однаковими. Щоб покрити частину або всі витрати на побут та інше, фахівці UP-STUDY рекомендують українцям знайти підробіток. Будь-яка робота в Польщі оформляється офіційно, тому гарантованими виплатами та трудовим контрактом будуть забезпечені студенти, що працюють. Крім цього, схожість культур, близькість в географічному розташуванні, привітність польського народу — роблять отримання освіти в Польщі приємним та оптимальним варіантом, для українських студентів.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Знижка 50% на вступ до Польщі 2025 + Курс при ВНЗ

Акція 499 євро 250 євро

Вступайте на осінь 2025 та отримуйте знижку 50% на пакет "Все включено", гарантоване зарахування, підбір житла і курс польської у ВНЗ

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини