Стипендія в польських ВНЗ

11119
Facebook Twitter
Стипендія в польських ВНЗ

Стаття буде корисною для всіх іноземних абітурієнтів, тому що ми розповімо, що потрібно для отримання стипендії у ВНЗ Польщі, а також, на яку щомісячну суму можуть розраховувати польські студенти.

Поступаючи в іноземні установи вищої освіти, багато студентів розраховують на те, щоб знайти метод покриття частини (а в ідеалі всіх) навчальних витрат. Вибираючи вищі навчальні заклади Республіки Польща, студенти істотно економлять, оскільки, польська освіта не тільки якісна, а й доступна. Проте, економія — не означає, без витрат, тому, всі прагматичні учні намагаються знайти варіанти зниження вартості або отримання матеріальних винагород, з допомогою яких, можна погасити плату за навчання. Одним з таких варіантів є отримання стипендії або фінансової допомоги. Можливість її отримання та сума матеріальних виплат залежить від університету та підстав. Стаття буде корисною для всіх іноземних абітурієнтів, тому що ми розповімо, що потрібно для отримання стипендії у ВНЗ Польщі, а також, на яку щомісячну суму можуть розраховувати польські студенти.

Як отримати стипендію в Польщі?

Не варто реагувати на дезінформацію, що в РП стипендію можуть отримувати тільки резиденти країни — це зовсім не так. Існують види стипендіальних виплат, передбачені для іноземних громадян, які мають високу успішність або спортивні досягнення. Також, нерезиденти держави, у яких є Карта Поляка, можуть на рівних претендувати на різні види стипендій. Передбачена стипендія від польського уряду. У такому випадку, якщо є бажання отримати мат.допомогу, завжди знайдуться варіанти, для реалізації цього. Варто зауважити, що, для отримання стипендіальних виплат, потрібно вступати до державної освітньої структури, вчасно подати заяву та додаткові документи на стипендію.

Види стипендій та сума виплат за ними:

1. Стипендія MNiSW — програма від уряду РП, яка допомагає здобути вищу освіту іноземцям польського походження. Розглядаються заявки від кандидатів сімнадцяти країн, в тому числі й з України. Сума виплати для бакалаврів та магістрів — 900 злотих, для докторантів та наукових дослідників — 1300 злотих.2. Соціальна стипендія призначається для тих студентів, які знаходяться в скрутному становищі, та становить 600 PLN/місяць.3. Академічна — може видаватися на другому курсі, в разі високих підсумкових результатів першого року навчання, нараховується від 350 до 800 PLN/місяць.4. Спортивна — виплата, на яку можуть претендувати учні зі спортивними досягненнями в державних або міжнародних змаганнях. Її сума — 300-550 PLN/місяць.5. Аматорська виплата. Її видають роботодавці, які зацікавилися конкретним студентом, після закінчення ВНЗ, вони також пропонують робоче місце. Щомісячна сума — 900 PLN/місяць.

Як заощадити на навчанні без отримання стипендії?

Не тільки стипендіальні виплати можуть полегшити матеріальне навантаження, під час навчання в Польщі. Студенти, які віддали перевагу приватним університетам, теж здатні істотно заощадити. По-перше, плата за навчання в непублічних ВНЗ у 1.5-2 рази нижче, ніж в державних. По-друге, приватні освітні установи можуть, за власною ініціативою, виділити бюджетні місця, або запропонувати завоювати грант. Варто також стежити за пропозиціями від компанії UP-STUDY, адже дуже часто бувають акції, що дозволяють заощадити до половини суми оплати за перший рік навчання. Також, завжди залишається варіант пошуку підробітку, який, у деяких випадках не тільки дозволяє покрити навчальні витрати, але й зібрати для особистих потреб.

Підсумовуючи, варто зауважити, що стипендію в ВНЗ польської держави отримати не так складно, головне — мати підстави, та своєчасно подати запит. Матеріальні виплати допоможуть покрити витрати на проживання та харчування. Також, варіантами економії є завоювання гранту, який окупить частину або всі навчальні витрати. Щоб матеріальний достаток зріс, краще знайти підробіток, у вільний від навчання час. Він не буде віднімати багато сил, принесе свої плоди та дозволить набути безцінного досвіду роботи в європейському суспільстві.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Закриття набору 2024 - ОНЛАЙН День відкритих дверей

Пропозиція

Відвідайте ОНЛАЙН День відкритих дверей та дізнайтеся як встигнути вступити на осінь 2024

Закінчується

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини