Стажування студентів — що вони можуть запропонувати?

1639
Facebook Twitter
Стажування студентів — що вони можуть запропонувати?

Які практики можуть стати у пригоді? Де шукати гідне місце для набуття практичного досвіду? Чи допомагають польські університети у пошуку місця для стажування? Ці питання ми обговоримо у статті.

Стажування — це час, який чекає майже кожного студента університету Республіки Польща. Лише програма невеликого переліку спеціальностей не включає проходження стажування, тільки рекомендації. В інших випадках, місце та час залежать від університету, зазвичай йдуть за другим курсом бакалаврату та першим роком магістерської освіти. На жаль, деякі студенти ігнорують цей момент, але більшість вже розуміє, що ранній вихід на локальний або міжнародний ринок праці відкриває багато перспектив. Які практики можуть стати у пригоді? Де шукати гідне місце для набуття практичного досвіду? Чи допомагають польські університети у пошуку місця для стажування? Ці питання ми обговоримо у статті.

Мета студентських практик, передбачених для польських студентів

Практики, які зараз називають студентськими стажуваннями, оскільки грань стерлася, були створені з метою відпрацювання практичних навичок під час навчання. Найчастіше вони не оплачуються, що призводить до того, що мобілізація стажистів падає автоматично. Крім того, багато компаній не сприймають студентів всерйоз, що закінчується заварюванням кави або архівацією документів.

Фахівці центру польської освіти UP-STUDY звертають увагу на те, що практики мають плюси, тому що стажисти дійсно можуть отримати додаткові навички, просто до підписання контракту на стажування слід отримати від роботодавця перелік поточних завдань. Це дасть розуміння майбутньої діяльності та тих задач, які будуть покладені на студента. Практики, крім іншого, відкривають можливості для знайомства з цікавими людьми з галузі, які зацікавлені у кваліфікованих молодих кадрах. Відомо, відносини та потрібні контакти на ринку праці творять чудеса. Найбільш важливе у практиці — це те, що вона створює умови, щоб продемонструвати навички компанії, в яку прийшов студент. Таким чином, є шанс отримати роботу. У подібному випадку легше зарекомендувати себе з кращого боку, тому що під час стажування можна акліматизуватися.

Які ефекти отримують стажисти польських та іноземних компаній?

Почнемо з відмови від практики, яку пропонує університет (велика частина польських ВНЗ мають підписані контракти з бізнесом, що дозволяє студентам практикуватися на платній/безкоштовній основі у компаніях-партнерах). При самостійному пошуку компанія буде дивитися на потенційного стажиста інакше, оскільки не має уявлення про його рівень підготовки. Це означає, що у ході курсу вони дозволять робити більше, ніж просто архівувати документи. Можливо, вдасться домогтися цікавих результатів, та роботодавець побажає найняти тимчасового співробітника на постійну роботу. Все залежить від кандидата. Зауважимо, що у деяких випадках варто прийняти варіант, який пропонується установою освіти, особливо у тому випадку, коли практика оплачується або знаходиться за кордоном. До речі, ВНЗ-партнери UP-STUDY пропонують стажування у країні та за кордоном, причому з гідною оплатою або стипендією.

Підсумовуючи, зауважимо, що придбання студентами практичних навичок на робочому місці — це час, який може змінити життя. Тому варто докласти зусиль, навіть якщо стажування проходить на безоплатній основі. Це може змінитися, та праця приведе до здійснення мрії. До речі, завжди залишається варіант підробітку, який теж дозволяє набути практичних навичок, при цьому поліпшити матеріальний стан. Головне у пошуку підробітку, щоб він збігався з програмою, передбаченою для практики, тоді ВНЗ не відмовить у визнанні її результатів.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Закриття набору 2024 - ОНЛАЙН День відкритих дверей

Пропозиція

Відвідайте ОНЛАЙН День відкритих дверей та дізнайтеся як встигнути вступити на осінь 2024

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини