Стажування або підробіток. Чому віддають перевагу польські студенти?

5925
Facebook Twitter
Стажування або підробіток. Чому віддають перевагу польські студенти?

Здобуваючи вищу освіту за кордоном, кожен студент дбає про набуття практичного досвіду. У даній статті ми розкриємо, чому віддають перевагу студенти закладів освіти Польщі: стажуванню або підробку.

Здобуваючи вищу освіту за кордоном, кожен студент, який прагне бути конкурентоспроможними кадром на міжнародному ринку праці дбає про набуття практичного досвіду. На відміну від українських університетів, які вимагають проходження практики, при отриманні будь-якої кваліфікації, польські установи вищої освіти лише рекомендують пройти стажування. Тільки при виборі невеликої кількості напрямків, студентів зобов'язують стажуватися. Таким чином, перед учнями університетів Республіки Польща постає вибір, оформляти стажування або набути професійних навичок з допомогою підробку. Обидва ці методи напрацювання досвіду дуже дієві, хоча трохи відрізняються один від одного. У даній статті ми розкриємо, чому віддають перевагу студенти закладів освіти Польщі: стажуванню або підробку.

Суть проходження стажування під час навчання в одному з ВНЗ Польщі

Стажування передбачає роботу на обраному підприємстві/компанії на узгоджених умовах, тривалістю до 3 місяців. Дуже часто, це літнє стажування, іноді воно може проходити за кордоном, завдяки обопільним договорами між вибраною структурою освіти та іноземним бізнесом. Також, якщо є охота, студенти самостійно підшукують вакансії на локальних підприємствах/компаніях, проходять співбесіду, уточнюють систему оплати праці, обов'язки та графік роботи. Після цього, студент, звертаючись до секретаріату навчального закладу, або до підрозділу, що регулює питання такого типу, домагається того, що ВНЗ пересилає в обрану компанію стандартний договір. Після двостороннього підписання, можна приступати до виконання обов'язків.

Особливості підробітку при отриманні кваліфікації у польському університеті

Більш часто учні структур вищої освіти Польщі схиляються до придбання професійного досвіду з допомогою підробку. Це вважається більш доцільним рішенням, адже студенти стаціонарної форми навчання не обмежені часом роботи та не потребують додаткових дозволах. Тому, працювати можна навіть протягом навчального року, з умовою, що підробіток не заважатиме освіті, не допускаючи пропуску занять без реальної на те підстави. Істотно відрізняється й заробітна плата. При стажуванні вона більше схожа на символічну матеріальну винагороду, оскільки роботодавець знає, що студент потребує отримання досвіду. При підробку, сильно зацікавлені обидві сторони. Хоча, обидва варіанти можуть привести до того, що при обопільному задоволенні роботою, може тривати співробітництво на довгостроковій основі.

Для того, щоб знайти місце підробітку, проходження стажування або тривалого працевлаштування, фахівці центру польської освіти UP-STUDY рекомендують студентам звертатися до центрів зайнятості (бюро кар'єри та інші подібні підрозділи) при університетах, які не тільки можуть запропонувати вакансії, але й здатні навчити правильно складати резюме, складанню відповідей під час проходження співбесід та іншим важливим тонкощам при пошуку роботи.

Підбиваючи підсумки, варто особливо підкреслити, що студенти польських освітніх структур більш схильні до переваги підробітку, ніж до проходження стажування, яке у більшості випадків не є обов'язковим. Водночас, якщо є можливість стажуватися за кордоном, не можна упускати такий шанс. У будь-якому випадку, придбання практичного досвіду, попри спосіб його напрацювання дозволить більш стрімко побудувати професійну кар'єру в обраному напрямку.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Знижка 50% на вступ до Польщі 2024 + Курс при ВНЗ

Акція 499 євро 250 євро

Вступайте на осінь 2024 та отримуйте знижку 50% на пакет "Все включено", гарантоване зарахування, підбір житла і курс польської у ВНЗ

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини