Специфіка викладання у ВНЗ Польщі. Лекції, практичні та лабораторні заняття

6935
Facebook Twitter
Специфіка викладання у ВНЗ Польщі. Лекції, практичні та лабораторні заняття

Для того, щоб контролювати рівень отриманих студентами знань, проводять контрольні роботи та іспити. Інтерес статті полягає в тому, що ми детально розповімо, як проходять заняття в закладах вищої освіти Польщі.


Система освіти в Республіці Польща відрізняється від української, оскільки, вона відповідає всім європейським стандартам та раніше почала впроваджувати в себе ази Болонської декларації. Навчальний рік розділений на два семестри, причому, вступити можна як з літнього, так і з зимового. Заняття, найчастіше, проходять чотири дні в тижні, та розподілені на дві зміни. Форма подачі може бути у вигляді лекцій, академічних лабораторних завдань. Для того, щоб контролювати рівень отриманих студентами знань, проводять контрольні роботи та іспити. Інтерес статті полягає в тому, що ми детально розповімо, як проходять заняття в закладах вищої освіти Польщі.

Лекції, семінари, практичні роботи. У чому відмінність від методів викладання у вітчизняних ВНЗ?

Звичайно, студентам, які вступили до польських вищих навчальних закладів, для отримання першого науково-кваліфікаційного ступеня — складно порівнювати, адже немає досвіду навчання в рідних університетах. В цьому випадку, об'єктивно можуть оцінити лише незалежні експерти або ті студенти, які закінчили вітчизняний бакалаврат та вступили в польську магістратуру. Проте, ми володіємо необхідною інформацією та охоче нею поділимося. Спеціалісти UP-STUDY звертають увагу на специфіку проведення занять у польських ВНЗ:

1. Лекції. Сильно відрізняються від подачі в рідних інститутах та, в першу чергу тим, що все строго оформлено в презентаційному вигляді у відповідній програмі Microsoft Office.

Викладачі приходять з ноутбуком та носіями, підключаючи до проектора, демонструють матеріал візуально. В основному, найважливіші моменти записані на слайдах. Матеріал подається тільки актуальний та відповідає дійсності, причому, складений так, що пробуджує живий інтерес у слухачів. Бути присутнім на лекційних заняттях не обов'язково, але тут варто врахувати два моменти: по-перше, за систематичні прогули відраховують; по-друге, ті, хто постійно ходить на пари, мають деякі заохочення на іспитах. За словами бувалих студентів, якщо Ви іноді пропускали лекції, відмінно володієте матеріалом, отримати позитивну оцінку не складе труднощів, адже в Польщі, оцінки ставлять саме за знання.

2. Сwiczenia oraz ćwiczenia laboratoryjne (практичні та лабораторні роботи в аудиторії). Представлені двома видами: у формі опитування студентів, ведення діалогу із задаванням питань та присутністю елементів лекцій; проведення науково-дослідних експериментів, завдань, проведення відповідних розрахунків, підготовки та рішення кейсів. Звичайно, багато що залежить від дисципліни, для якої готується практичне або лабораторне заняття.

Контрольні роботи та приймання іспитів в університетах Польщі

Щодо такого контролю знань, можна сказати, що вони нічим не відрізняються від того, як це відбувається в українських ВНЗ, правда, завжди надається перевага письмовому складанню. Це може бути змішана форма: відкриті/закриті тести, розгорнута відповідь на питання, вирішення завдань або кейсів.Що стосується складання іспитів, то — це дуже відповідальний процес, адже, в своїх відповідях, потрібно не тільки доносити викладений лектором матеріал, а й розуміти суть сказаного. Банальне заучування тексту не принесе успіху. Іспит може проходити у формі вибору квитка, підготовки його та відповіді перед екзаменатором, або, лектор диктує питання, а далі, за стандартом. У разі, якщо студент провалив іспит, йому надається можливість перескласти матеріал, та відводиться на це дві спроби.

Отже, польська система освіти побудована таким чином, щоб і студенти, й викладачі, відчували себе комфортно та кожен міг досягти поставленої мети. Форми занять більш зручні та допомагають систематизувати отриману інформацію. Всі лекційні матеріали скидаються студентам на пошту, тому, пропустивши заняття, можна самостійно з усім ознайомитися. Завдяки тому, що в польських університетах оцінки ставлять тільки за знання, немає упередженого ставлення та корупції, на ринок праці виходять фахівці з високим рівнем компетенції, які можуть скласти гідну конкуренцію та швидко працевлаштуватися.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Знижка 50% на вступ до Польщі 2025 + Курс при ВНЗ

Акція 499 євро 250 євро

Вступайте на осінь 2025 та отримуйте знижку 50% на пакет "Все включено", гарантоване зарахування, підбір житла і курс польської у ВНЗ

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини