Специфіка викладання у ВНЗ Польщі. Лекції, практичні та лабораторні заняття

7360
Facebook Twitter
Специфіка викладання у ВНЗ Польщі. Лекції, практичні та лабораторні заняття

Для того, щоб контролювати рівень отриманих студентами знань, проводять контрольні роботи та іспити. Інтерес статті полягає в тому, що ми детально розповімо, як проходять заняття в закладах вищої освіти Польщі.


Система освіти в Республіці Польща відрізняється від української, оскільки, вона відповідає всім європейським стандартам та раніше почала впроваджувати в себе ази Болонської декларації. Навчальний рік розділений на два семестри, причому, вступити можна як з літнього, так і з зимового. Заняття, найчастіше, проходять чотири дні в тижні, та розподілені на дві зміни. Форма подачі може бути у вигляді лекцій, академічних лабораторних завдань. Для того, щоб контролювати рівень отриманих студентами знань, проводять контрольні роботи та іспити. Інтерес статті полягає в тому, що ми детально розповімо, як проходять заняття в закладах вищої освіти Польщі.

Лекції, семінари, практичні роботи. У чому відмінність від методів викладання у вітчизняних ВНЗ?

Звичайно, студентам, які вступили до польських вищих навчальних закладів, для отримання першого науково-кваліфікаційного ступеня — складно порівнювати, адже немає досвіду навчання в рідних університетах. В цьому випадку, об'єктивно можуть оцінити лише незалежні експерти або ті студенти, які закінчили вітчизняний бакалаврат та вступили в польську магістратуру. Проте, ми володіємо необхідною інформацією та охоче нею поділимося. Спеціалісти UP-STUDY звертають увагу на специфіку проведення занять у польських ВНЗ:

1. Лекції. Сильно відрізняються від подачі в рідних інститутах та, в першу чергу тим, що все строго оформлено в презентаційному вигляді у відповідній програмі Microsoft Office.

Викладачі приходять з ноутбуком та носіями, підключаючи до проектора, демонструють матеріал візуально. В основному, найважливіші моменти записані на слайдах. Матеріал подається тільки актуальний та відповідає дійсності, причому, складений так, що пробуджує живий інтерес у слухачів. Бути присутнім на лекційних заняттях не обов'язково, але тут варто врахувати два моменти: по-перше, за систематичні прогули відраховують; по-друге, ті, хто постійно ходить на пари, мають деякі заохочення на іспитах. За словами бувалих студентів, якщо Ви іноді пропускали лекції, відмінно володієте матеріалом, отримати позитивну оцінку не складе труднощів, адже в Польщі, оцінки ставлять саме за знання.

2. Сwiczenia oraz ćwiczenia laboratoryjne (практичні та лабораторні роботи в аудиторії). Представлені двома видами: у формі опитування студентів, ведення діалогу із задаванням питань та присутністю елементів лекцій; проведення науково-дослідних експериментів, завдань, проведення відповідних розрахунків, підготовки та рішення кейсів. Звичайно, багато що залежить від дисципліни, для якої готується практичне або лабораторне заняття.

Контрольні роботи та приймання іспитів в університетах Польщі

Щодо такого контролю знань, можна сказати, що вони нічим не відрізняються від того, як це відбувається в українських ВНЗ, правда, завжди надається перевага письмовому складанню. Це може бути змішана форма: відкриті/закриті тести, розгорнута відповідь на питання, вирішення завдань або кейсів.Що стосується складання іспитів, то — це дуже відповідальний процес, адже, в своїх відповідях, потрібно не тільки доносити викладений лектором матеріал, а й розуміти суть сказаного. Банальне заучування тексту не принесе успіху. Іспит може проходити у формі вибору квитка, підготовки його та відповіді перед екзаменатором, або, лектор диктує питання, а далі, за стандартом. У разі, якщо студент провалив іспит, йому надається можливість перескласти матеріал, та відводиться на це дві спроби.

Отже, польська система освіти побудована таким чином, щоб і студенти, й викладачі, відчували себе комфортно та кожен міг досягти поставленої мети. Форми занять більш зручні та допомагають систематизувати отриману інформацію. Всі лекційні матеріали скидаються студентам на пошту, тому, пропустивши заняття, можна самостійно з усім ознайомитися. Завдяки тому, що в польських університетах оцінки ставлять тільки за знання, немає упередженого ставлення та корупції, на ринок праці виходять фахівці з високим рівнем компетенції, які можуть скласти гідну конкуренцію та швидко працевлаштуватися.

Підписуйтесь на наш Telegram канал та першими дізнавайтесь про акції, стипендії та знижки.

Підписатися

Безкоштовний підбір житла у Польщі

Пропозиція 0 грн

Компанія UP-STUDY пропонує абітурієнтам, які вступають на осінь 2025 безкоштовний пошук житла у Польщі.

Допомога тим, хто вступає до Польщі самостійно

Допомога при самостійному вступі

Вступаєте до Польщі самостійно? Виникли питання стосовно вступу? Відправте безкоштовну заявку на надання допомоги нашими спеціалістами.

Розрахуйте вартість навчання в Польщі

Калькулятор вартості

Розрахуйте вартість навчання в університеті, проживання, харчування та побутових витрат в Польщі під час навчання у зручному калькуляторі вартості.

Підберіть спеціальність та університет

Пошук спеціальності

Скористайтесь зручним пошуком, щоб підібрати спеціальність своєї мрії та обрати університет для вступу, в залежності від міста, освітнього рівня та мови, на якій Ви плануєте навчатись.

ГІД студента Польщі

Завантажте ГІД студента Польщі

Дізнайтесь актуальну інформацію про вступ, навчання та проживання в Польщі.

  • Стипендії та знижки
  • Вартість навчання
  • Необхідний рівень знання польської мови
  • Підтримка студентів
  • Документи необхідні для вступу
  • та багато іншого

Останні статті та новини